Oracle gjør Java-koding lettere i VS Code: «Supert!»

Lanserte Oracle Java Platform Extension for Visual Studio Code, i konkurranse med lignende tillegg fra Microsoft og Red Hat.

Oracle vil at Java-utvikling skal bli lettere også for de som foretrekker å bruke VS Code. 📸: Oracle
Oracle vil at Java-utvikling skal bli lettere også for de som foretrekker å bruke VS Code. 📸: Oracle Vis mer

Selv om mange Java-utviklere sverger til spesialiserte IDE-er som IntelliJ fra JetBrains, har Visual Studio Code fra Microsoft blitt ekstremt populært som en kodeeditor som fungerer på tvers av alle mulige programmeringsspråk.

Nå har Oracle lansert et VS Code-tillegg som skal gjøre Java-utvikling i VS Code enda enklere.

Det nye «Oracle Java Platform Extension»-tillegget for VS Code skal støtte nåværende JDK-versjoner i tillegg til den neste versjonen.

Mange utviklere reagerer positivt på nyheten:

– Måten det er bygget på gjør det mulig å alltid støtte de nyeste Java-funksjonene, til og med under «early access». Supert! skriver utvikleren Thomas Vitale på Twitter.

Apache NetBeans i VS Code

Det nye tillegget er tilgjengelig via Visual Studio Marketplace, og skal ifølge Oracle gi utviklere alt man trenger for å drive Java-utvikling i VS Code – inkludert støtte for byggeverktøyene Gradle og Maven.

I lanserings-bloggposten skriver Oracle at selv om det finnes mange utmerkede spesial-IDE-er for Java, så bruker veldig mange Java-utviklere VS Code.

– Det gjelder spesielt blant studenter som lærer Java og folk som bruker andre språk ved siden av Java. Vi vil at Java-programmerere skal ha en god opplevelse i sitt foretrukne IDE, skriver Georges Saab i Oracle.

«Vi vil at Java-programmerere skal ha en god opplevelse i sitt foretrukne IDE.»
VS Code-tillegget kan hjelpe deg med å refaktorere koden. 📸: Oracle
VS Code-tillegget kan hjelpe deg med å refaktorere koden. 📸: Oracle Vis mer

Alle VS Code-tillegg som gir støtte for et programmeringsspråk er basert på en språkserver, som er en backend som kommuniserer med kodeeditoren via Language Server Protocol.

– Vår språkserver er en nedskalert versjon av den vi utviklet i Apache NetBeans-prosjektet, og er basert på OpenJDKs javac-kompilator for koderedigering og kompilering, og på OpenJDKs debugger-grensesnitt for debugging.

Dette skal gjøre at man får støtte for ny JDK-funksjonalitet i VS Code så snart de blir introdusert, også mens et JDK er såkalt "Early Access".

Utviklingen av språkserveren vil forsette som en del av Apache NetBeans-prosjektet, mens VS Code-tillegget (på klientsiden) vil utvikles som et separat åpen kildekode-prosjekt.

Alternativer fra Microsoft og Red Hat

Det er ikke slik at Java-utviklere som har hatt lyst til å bruke VS Code har stått uten alternativer før Oracle kom på banen nå.

Microsoft har en laget en guide til populære tillegg man kan installere for å få god Java-støtte i VS Code.

En mulighet er å installere Coding Pack for Java, som gir deg alt du trenger i én operasjon. Eller du kan installere Extension Pack for Java, som inneholder blant annet Java-språkstøtte laget av Red Hat, i tillegg til debugger, test-runner, Maven og mye annet fra Microsoft.