Open sourcer MS-DOS 4.0 etter 40 år

– Fascinerende historie bak 4.0-versjonene, sier Microsofts Scott Hanselman etter at koden er lagt ut på GitHub.

En fornøyd kar bruker en IBM-maskin i 1983. Året etter kom MS-DOS 4.0 ut, og nå, 40 år senere, er koden tilgjengelig på GitHub. 📸: AP / NTB
En fornøyd kar bruker en IBM-maskin i 1983. Året etter kom MS-DOS 4.0 ut, og nå, 40 år senere, er koden tilgjengelig på GitHub. 📸: AP / NTB Vis mer

Microsoft har lansert MS-DOS 4.0 som åpen kildekode under MIT-lisensen på GitHub, sammen med versjon 1.25 og 2.0 som ble lagt ut for seks år siden. Det skriver Microsofts Scott Hanselman og Jeff Wilcox i et blogginnlegg.

For de av leserne som er så unge at de ikke kjenner til MS-DOS, så var det altså det tekstbaserte PC-operativsystemet oss "gamlinger" vokste opp med på 80-tallet og litt utpå 90-tallet, før Windows tok over – i starten som et GUI på toppen av DOS.

– Denne koden har en viktig plass i historien, og er fascinerende å lese som et operativsystem som i sin helhet ble skrevet i 8086-assembly-kode for nesten 45 år siden, skriver Hanselman og Wilcox i blogginnlegget.

Versjon 4.0 av MS-DOS er spesielt interessant historisk, siden den er fra tiden da IBM og Microsoft samarbeidet om operativsystemet OS/2 – før samarbeidet gikk i stå og de to selskapene gikk hver sin vei.

MS-DOS 4.0 kan nå lastes ned fra GitHub. 📸: Microsoft / GitHub
MS-DOS 4.0 kan nå lastes ned fra GitHub. 📸: Microsoft / GitHub Vis mer

Utgitt i samarbeid med IBM

Kildekoden til MS-DOS 4.0 blir nå frigitt som åpen kildekode gjennom et samarbeid med IBM. På den tiden hadde IBM sin egen versjon av DOS kalt PC-DOS, mens Microsoft hadde MS-DOS.

– Det ligger en noe kompleks og fascinerende historie bak 4.0-versjonene av DOS, ettersom Microsoft samarbeidet med IBM om deler av koden, men også skapte en gren av DOS kalt Multitasking DOS som ikke ble bredt lansert, skriver Hanselman og Wilcox.

Ifølge Ars Technica skulle MS-DOS 4.0 gi støtte for multitasking i DOS, men operativsystemet var kjent for å være fullt av bugs og bruke en masse minne. Det ble kun gitt ut forhåndsinstallert på PC-er fra noen få europeiske produsenter, og aldri gitt ut som et frittstående produkt.

Ukjent kildekode

Koden til MS-DOS 4.0 er fra 1984 og dukket opp da utvikleren og forskeren Connor "Starfrost" Hyde jobbet med å dokumentere sammenhengen mellom DOS 4, MT-DOS og det som etter hvert skulle bli OS/2 – en historie du kan lese mer om på hans nettside.

Hyde kommuniserte med Microsofts CTO Ray Ozzie, som fant noen gamle floppy-disketter med ikke-publiserte versjoner av betaversjoner av DOS 4.0 han hadde fått tilsendt da han jobbet i Lotus.

Det viste seg at de gamle diskettene ikke bare inneholdt en betaversjon av DOS 4.0-koden, men også kildekoden til ibmbio.com. Dette er en systemfil som ligger i mange DOS-operativsystemer og som inneholder blant annet kode for initialisering av operativsystemet, samt innebygde enhetsdrivere.

Hanselman allierte seg med en som heter Jeff Sponaugle for å få hentet ut kildekoden og få skannet inn de originale trykte dokumentene som Ray Ozzie fant for å ta vare på dette. De kontaktet så Microsoft Open Source Programs Office (OSPO) for å sjekke om de kunne få lov til å lansere kildekoden.

I blogginnlegget går det frem at de ikke klarte å finne hele kildekoden til MT-DOS, men de fant derimot den endelige versjonen av MS-DOS 4, som nå altså frigis som åpen kildekode sammen med betaversjonene fra Ozzie.

Kjør den selv!

MS-DOS 4.0 kan på originale IBM-kompatible PC-er, så om du har en original IBM PC XT eller en nyere Pentium-basert PC er det bare å sette igang.

Er du ikke så heldig å ha en sånn på lur, kan du også kjøre MS-DOS 4.0 i emulatorer som PCem eller 86Box.