Nye Tesla-roboter skremmer: – Elon Musks drøm er mitt mareritt!

Pluss magisk Nintendo-pistol, komikerlegende, Youtube-kanalen til xkcd og mer i ukas Lørdagsgodt.

Fantasyfanatikeren inni meg våkner alltid hver jul. Og jeg ble ganske stoka da jeg så traileren til spillet Light No Fire, som foregår på en fantasyplanet på størrelse med jorda. Sjukt.

Og som alltid:

Sjekk ut de andre sjukt kule tingene vi har finni denne uka.

🔫 Enkle vakre greier

Ole Petter:

Jeg liker enkle løsninger: De er raskere, sikrere og i de aller fleste tilfeller bedre enn alternativet.

Og et godt eksempel er den gode, gamle pistolen til Nintendo, som jeg syntes var helt magisk da jeg var liten.

For den er egentlig ganske enkle greier, som vi fortsatt kan inspireres av, 100 år senere. Eller hvor lenge det har gått.

🎄 Denne fyren har rundet jula

Kurt:

Advent of Code-julekalenderen er innmari vanskelig – det synes i hvert fall jeg, etter å ha brukt timesvis på å løse de to første oppgavene. Da er det imponerende – og litt irriterende – å oppdage at noen har løst alle oppgavene frem til nå raskere enn meg på 80-tallsdatamaskinen Commodore 64.

Og fremgangsmåten og forberedelsene er enda mer imponerende: Fyren – en finne ved navn Jukka Jylänki – har skrudd sammen et skikkelig Petter Smart-opplegg der han får oppgaveteksten levert til Commodoren via internett. Og så har han laget sitt eget IDE som lar han skrive i C++ på Commodore 64, streame koden over til en PC, som så kompilerer den fra C++ til 6502-maskinkode og sender en kjørbar fil tilbake til Commodoren.

Du kan lese om hvordan han løste det her. Og det er også YouTube-videoer for noen av dagene.

🤣 Stvg-komikerlegende

Mattis:

OK. Denne er gaamall og muligens veldig lokal humor. Men Dag Schreiner er en komikerlegende fra Stavanger. Og en av de morsomste karakterene hans er Bøgvall Kai. Enjoy! (pssst: fyre == slå)

👏 xkcd har Youtune-kanal!

Ole Petter:

At den supermorsomme tegneserien xkcd også har en Youtube-kanal, må jeg innrømme at jeg ikke visste. Og jeg visste heller ikke hva som egentlig skjer om man sikter Hubble-teleskopet mot jorda. Men nå veit jeg begge deler!

💡 Sånn funker LLM-er

Kurt:

Hvordan fungerer egentlig de store språkmodellene (LLM-ene) som AI-chatboter som for eksempel ChatGPT bygger på?

Utvikleren Brendan Bycroft har laget en ganske imponerende 3D-fremstilling som trinn for trinn visualiserer hva som skjer når en LLM blir bedt om å gjøre en bestemt oppgave – i dette tilfellet sortere noen bokstaver i alfabetisk rekkefølge.

Jeg skal ikke skryte på meg at jeg nå skjønner alt som skjer inne i disse språkmodellene, men det er likevel utrolig fascinerende å se på.

🎙️ Oppsummering av 2023

Mattis:

Verdibørsen er en av mine favorittpodkaster hos Nrk. Nå har de en god episode om 2023. Stikkord: Demokratiene er på vikende front. :/

🤖 Vårt Musk-mareritt

Ole Petter:

Jeg tror Elon Musks drømmer er mine mareritt, og de robotene han lager for tida skremmer vannet av meg.

Se for deg den her, med en programmert personlighet diktert av Musk, med direkte oppkobling til all gugga på X, og anti-woke-bryteren skrudd opp til maks. Grøss.