Ny rapport: flertallet bruker utgåtte PHP-versjoner

PHP 7.4 er mest bruk, selv om støtten for denne versjonen gikk ut i november i fjor.

Mange bruker for gamle versjoner av PHP viser ny rapport. 📸: Unsplash / Ben Griffiths
Mange bruker for gamle versjoner av PHP viser ny rapport. 📸: Unsplash / Ben Griffiths Vis mer

Selskapet Zend by Perforce - som tilbyr støtte til PHP-prosjekter - har gitt ut sin årlige PHP Landscape Report, hvor det kommer frem at flertallet av PHP-prosjekter bruker versjoner som ikke lenger mottar sikkerhetsoppdateringer. Det melder Devclass.

I undersøkelsen kommer det frem at den mest brukte versjonen er 7.4: En tre år gammel versjon av PHP, hvor aktiv støtte ble avsluttet i 2021, og sikkerhetsoppdateringer ble avsluttet i november 2022.

Langt fra nyeste versjon

Undersøkelsen tar riktignok utgangspunkt i et ganske lite datasett. 651 "profesjonelle IT-folk" har blitt spurt, hvorav rundt halvparten identifiserte seg som utviklere, i følge Devclass.

Blant de spurte sier 61.9 prosent at de bruker versjoner av PHP som er regnet som end of life.

Riktignok sier 46 prosent at de bruker nyeste versjon av PHP, som ved det tidspunktet var versjon 8.1. Og om du lurer på hvorfor det blir over 100 prosent totalt, er det visstnok fordi undersøkelsen tar høyde for at organisasjoner bruker flere versjoner av PHP samtidig.

Endringer som brekker kode

Den offisielle support regelen rundt PHP er at hver versjon støttes i nøyaktig to år, etterfulgt av et tredje år med kun sikkerhetsoppdateringer.

Notisen til versjon 7.4 fra PHP.net, som er den offisielle kilden for PHP informasjon, er at brukere "bør oppgradere umiddelbart, da de er utsatt for sikkerhetsbrudd".

Når det er sagt så skriver Devclass at det ikke er uvanlig for Linux-distribusjoner å støtte eldre versjoner av PHP lengre. Red Hat sier at PHP 7.4 fortsatt blir støttet av dem inntil mai i 2029. På den annen siden sier Microsoft at Azure App Service-brukere at støtte for versjon 7.4 gikk ut samtidig som PHP.net.

Fortsatt høyt bruk

I utviklerverdenen fortsetter PHP å være et populært alternativ for backendutviklere. I følge W3Techs - som gjør undersøkelser rundt bruk av teknologier på nett - er fortsatt PHP det mest populære server-side programmeringsspråket i verden, med en bruksprosent på 77.6.

Ingen andre språk er i nærheten, med ASP.NET på en fjern andreplass med 7.2 prosent.

Kanskje ikke rart når samme nettside rapporterer at 43.1 prosent av alle nettsider med publiseringssystemer i verden bruker PHP-baserte WordPress, en tjeneste som forøvrig fortsatt oppgir versjon 7.4 som trygg.