En ny metode tatt i bruk av Kripos gjør det nå vanskeligere å dele overgrepsmateriale både på det åpne og det mørke nettet.
– Det florerer av overgrepsmateriale på internett. I 20 år har det plaget meg at vi ikke har klart å gjøre det vanskeligere å dele bilder og videoer av barn som voldtas, sier politioverbetjent Bjørn-Erik Ludvigsen i Kripos i en pressemelding.
Utviklet ny metode
Sammen med kollegene ved Nasjonalt cyberkrimsenter har de nå utviklet en ny metode som går til kjernen av problemet.
"Kort forklart finnes det utallige forum på både det mørke og åpne nettet der deltakerne ønsker å dele overgrepsmateriale av barn. På grunn av lav overføringskapasitet, egner det mørke nettet seg dårlig for deling. Derfor henvender de seg til kommersielle tilbydere i det åpne nettet. På DarkNet deles passord og lenke til en server på det åpne nettet" forklarer Kripos.
Metoden til Kripos går ut på å skaffe tilgang til lenker med passord fra overgrepsforum på det mørke nettet, som viser til innhold som blir overfør gjennom det åpne nettet.
Kripos laster ned materialet, verifiserer og loggfører at dette er faktisk overgrepsmateriale. Deretter varsles nettsidene på det åpne nettet, som ubevisst har annonsert for materiale.
Kripos henviser da til nettsidenes egne retningslinjer, og de tekniske forebyggerne til nettsidene følger opp at materialet blir fjernet.
250 døgn med film
Siden løsningen ble tatt i bruk er om lag 12.000 filer med overgrepsmateriale fjernet fra internett. Så langt er mer enn 16.000 saker som inneholder vel 57.000 videofilmer og 900.000 bilder sikret.
Bare videomaterialet alene består nå av tilsvarende 250 døgn med film, noe som tilsier at en manuell menneskelig behandling i realiteten ikke er mulig, og det er et stort behov for videre automatisering og bruk av moderne KI-verktøy.
– For ofrene er det viktig at bilder og videoer som viser overgrepene av dem, fjernes. Bare slik hindrer vi at ofrene igjen og igjen utsettes for nye overgrep. De har vært utsatt for overgrep og utnytting som er dokumentert, og er ofte redde for at materialet skal dukke opp på nytt, mange år etter at overgrepene fant sted, sier Ludvigsen.