Norkart hacka - data om 3,3 millioner nordmenn kan være stjålet

- Ukjente aktører utnyttet en sårbarhet i en søketjeneste som henter kopidata.

Norkart er angrepet. 📸: kode24
Norkart er angrepet. 📸: kode24 Vis mer

Norkart, som leverer IT-systemer for kart- og eiendomsinformasjon, er utsatt for dataangrep i en søketjeneste. Persondata for en rekke mennesker er på avveie.

Selskapet varslet om dataangrepet tirsdag, melder Dagbladet. I en pressemelding skriver Norkart at angrepet ble avdekket 5. mai.

Søketjenesten ble umiddelbart stengt, og sårbarheten ble utbedret samme dag.

"Vet ikke nøyaktig"

Dataangrepet er politianmeldt. Persondata er på avveie, og det er snakk om informasjon som navn, adresse og fødselsnummer. Det gjelder ikke folk på skjult adresse eller skjermede bygg.

Til NRK opplyser administrerende direktør Leif Arne Brandsæter i Norkart at millioner av mennesker kan være berørt:

– Vi vet ikke nøyaktig. Men det er alle som står oppført som eiere eller tidligere eiere eller festere av eiendom i Norge. Da kan det være opptil 3,3 millioner, sier Brandsæter.

Sperr kredittsjekk

– Ukjente aktører utnyttet en sårbarhet i en søketjeneste som henter kopidata fra Norges offisielle eiendomsregister. Fra søketjenesten ble informasjon lastet ned av uvedkommende. Sårbarheten skyldtes en feil i konfigurasjonen av brannmur for søketjenesten, noe som ga uautorisert tilgang til tjenesten, skriver Norkart i pressemeldingen.

Ifølge selskapet er det ikke noen tegn på at opplysningene er forsøkt misbrukt. Brandsæter ber likevel publikum være på vakt.

– Det vi ønsker nå, er at alle som er eiere eller festere, er ekstra årvåkne når det gjelder forsøk på svindel. Et godt råd er å sperre seg for sjekk av kredittopplysninger og følge med på hva som skjer i postkassen din.