EUs Digital Markets Act (DMA) sammen med "søsterloven" Digital Service Act (DSA) har endret mye av konkurransesituasjonen i det digitale Europa.
Dette er lovene som blant annet la grunnlaget for at Apple måtte åpne opp for tredjepartsuviklere, som blant annet norske Vipps.
Samtidig har ikke DMA eller DSA vært del av norsk lovverk, slik at teknologigigantene ikke har vært pålagt å følge reglene i Norge.
Tirsdag morgen varsler regjeringa at de setter i gang arbeidet med å gjøre DMA til norsk lov.
– Med Digital Markets Act legger vi til rette for at norske teknologi- og apputviklere får reell og likeverdig tilgang til markedet. Bedriftene skal kunne konkurrere på kvalitet – ikke på hvem som eier plattformen. Med de nye reglene for tech-gigantene vil gi norske IKT-bedrifter forutsetningene de trenger for å vokse, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung i en epost til kode24.
Sikter på høring i 2025
Digitaliseringsminister Karianne Tung sier at regjeringen tar sikte på å sende et lovutkast på høring allerede i år.
Hun vektlegger at dette skal gjøre det enklere for bedrifter å konkurrere på like vilkår.
– Store plattformer har i mange år hatt en dominerende posisjon, noe som har gjort det krevende for mindre aktører å slippe til i markedet, sier Tung i en pressemelding.
Hun mener de nye reglene vil åpne for en mer rettferdig konkurransesituasjon, og legge til rette for økt verdiskapning for norske selskaper.
– De nye reglene vil styrke norske bedrifters konkurranseevne og bidra til at deres tjenester og apper blir enklere å finne på nettet, sier Tung.

EU krever at Apple slipper konkurrenter inn i iOS
Skal følges opp av EU
Regelverket vil gjelde digitale plattformselskaper som kvalifiseres som såkalte «portvoktere», med andre ord den samme definisjonen som i EU. I dag er blant annet Amazon, Apple, Google og Meta definert som slike.
Europakommisjonen har ansvaret for å håndheve DMA, og brudd på regelverket kan medføre bøter på inntil 10 prosent av virksomhetens globale årlige omsetning.
Apple og Meta fikk nylig to ganske solide bøter for brudd på DMA.
- Apple får den største boten: 500 millioner euro, tilsvarende 5,6 milliarder kroner.
- Meta får på sin side en bot på 200 millioner euro, tilsvarende 2,3 milliarder kroner.

Raser mot bøter til Apple og Meta: «Sabotasje!»
Flere har etterlyst loven
Regjeringen og Tung er tidligere blitt kritisert fordi det har tatt tid å innføre DMA i norsk rett.
– Få ut fingeren! var den klare oppfordringen fra generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Redaktørforeningen til digitaliseringsministeren tidligere i vår.
Da varslet Tung at regjeringen tok tilbakemeldingene på alvor, og at de ville få fortgang i innføringen av både DMA og DSA.
Også næringslivsorganisasjonen Virke har advart mot å vente for lenge med å innføre regelverket. Virke-sjef Bernt Apeland advarte blant annet om at dette kunne få følger for tilgangen Vipps har fått hos Apple Pay.
Om Apple skulle ta saken til retten, vil Vipps slite, hevdet Apeland overfor E24.
– Da må Norge ha DMA, hvis ikke har man ingen rettslig ramme for å ta den kampen mot Apple. Ellers må Vipps flytte til Danmark og ta kampen derfra, sier han.

– Myndighetene må forstå hva som står på spill
Gjelder også forbrukerne
Selv om mye av fokuset rundt DMA gjerne handler om konkurranse, dekker regelverket også vilkårene for brukere.
Tung mener dette vil gjøre at nordmenn vil få mer kontroll over egne data og mer valgfrihet når de bruker digitale tjenester.
– Regelverket vil sikre at både norske virksomheter og forbrukere får de samme rettighetene og beskyttelsen som i EU, sier Tung.
Den nye loven skal også sørge for at vanlige brukere får en tryggere netthverdag.
– De nye digitale reglene vil gi norske innbyggere bedre beskyttelse og flere rettigheter på nett. Det betyr mer valgfrihet og tryggere vilkår for folk i Norge, sier Tung.
