Nå får Sanity en helt ny måte å redigere innhold - rett på nettsida

"Visual Editing" fra Vercel og Sanity skal gjøre redigeringsjobben enklere og mer intuitiv.

En ny åpen standard skal gjøre det enklere å redigere innhold på nettsider som bruker headless CMS-løsninger. 📸: Skjermbilde/Vercel
En ny åpen standard skal gjøre det enklere å redigere innhold på nettsider som bruker headless CMS-løsninger. 📸: Skjermbilde/Vercel Vis mer

Det er mange fordeler med såkalte "headless CMS"-løsninger, der innholdet frikobles fra frontenden. Som at du kan bygge flere ulike frontender som bruker det samme innholdet, for eksempel én mobil-app og én nettside.

Ulempen er at det ikke alltid er like brukervennlig for den som skal legge inn innholdet.

På "gammeldagse" CMS-løsninger som WordPress har du gjerne en wysiwyg-editor, og det er tydelig hvilket innhold du redigerer. Mens i en headless CMS-løsning må du kanskje lete rundt litt for å finne ut hvor du redigerer innholdet til en bestemt side, menyelement eller andre ting på nettsiden.

Dette hevder Vercel nå å ha funnet en bedre løsning på, når de i samarbeid med norske Sanity lanserer det de kaller "Visual Editing".

En "tunnel" til innholdet

Vercel Visual Editing fungerer ved at du får en liten menylinje nederst på skjermen, med en "edit"-knapp som dukker opp hvis du har aktivert "Preview Deployments" hos Vercel.

"Preview Deployments" er en løsning som lar deg forhåndsvise endringer i for eksempel en Next.js-nettside som er hostet hos Vercel, uten at du må deploye endringene til produksjon. Kombinert med "incremental static regeneration" (ISR) slipper du å måtte vente på at hele nettsiden skal bygges på nytt, men kan i stedet se endringene nesten umiddelbart.

Med Visual Editing påskrudd vil edit-knappen dukke opp hvis det oppdages redigerbart innhold på nettsiden. Dette kan være alt mulig, som artikler, tekster til innholdsbokser, eller tekster i menyelementer.

Personer med redigeringstilgang kan klikke en rediger-knapp og få direktelenker fra innhold på nettsiden til riktig sted i headless CMS-løsningen. 📸: Vercel
Personer med redigeringstilgang kan klikke en rediger-knapp og få direktelenker fra innhold på nettsiden til riktig sted i headless CMS-løsningen. 📸: Vercel Vis mer

Et trykk på edit-knappen vil markere elementer på siden som kan redigeres, og så kan du klikke på disse for å gå rett til dette innholdet i CMS-et.

– Du har en direkte tunnel til innholdet ditt, skriver Vercel i en bloggpost.

Det vil også være mulig å bygge løsninger som lar deg redigere innholdet direkte på nettsiden, i stedet for å åpne CMS-løsningen.

Åpen standard

Selv om det er Sanity som er partner når Vercel nå har lansert Visual Editing, er det ingenting i veien for at dette skal kunne fungere med andre CMS-leverandører i fremtiden.

Løsningen er nemlig basert på en ny åpen kildekode-basert spesifikasjon utviklet av Sanity kalt Content Source Maps. Ifølge en bloggpost fra Sanity fungerer dette ved at man legger til litt data i API-responsen fra CMS-et. Disse dataene inneholder en "snarvei" direkte fra frontenden til innholdet i CMS-et.

Det bør for øvrig nevnes at det allerede finnes flere andre headless CMS-løsninger på markedet som støtter visuell redigering av innhold rett på nettsiden, som Stackbit og Storyblok.

Vercel hevder imidlertid at de har gjort det veldig enkelt å komme igang med løsningen de har lansert sammen med Sanity.

Faktisk skal det ikke kreves noen endringer i hvordan du har programmert nettsiden din. Ifølge denne videoen er det snakk om å legge til én enkelt kodelinje:

Visual Editing er tilgjengelig som en begrenset privat beta – bare for enterprisekunder av Vercel og Sanity.

Vi har foreløpig ingen informasjon om når den blir tilgjengelig for alle.