Nå får Musk lov til å plante chipper i hodet på deg

Elon Musk ser for seg at hjerneimplantater skal kunne kurere en rekke sykdommer.

FDA-godkjennelsen «er et viktig første steg som vil føre til at teknologien vår én dag, vil hjelpe mange mennesker», tvitrer Neuralink. Her Neuralink-sjef Elon Musk og deres robot som skal implantere. 📸: AFP / Neuralink / kode24 / montasje
FDA-godkjennelsen «er et viktig første steg som vil føre til at teknologien vår én dag, vil hjelpe mange mennesker», tvitrer Neuralink. Her Neuralink-sjef Elon Musk og deres robot som skal implantere. 📸: AFP / Neuralink / kode24 / montasje Vis mer

Elon Musks hjerneimplantatselskap Neuralink skal ha fått godkjennelse fra USAs legemiddeltilsyn FDA til sine første kliniske tester på mennesker.

FDA-godkjennelsen «er et viktig første steg som vil føre til at teknologien vår én dag, vil hjelpe mange mennesker», tvitrer Neuralink.

Selskapet har ikke greide videre ut om målene med studien. Det skriver at det ikke har begynt med rekruttering av deltakere, og at det snart vil komme mer informasjon.

Musk ser for seg at hjerneimplantater på sikt skal kunne kurere en rekke sykdommer og lidelser, blant dem fedme, autisme, depresjon og schizofreni, og i tillegg muliggjøre telepati og surfing på internett.

Vil bruke dem på egne barn

I fjor vakte det oppsikt da han sa at han var så trygg på at implantatene er sikre, at han vil være villig til å putte dem i hjernen på sine egne barn.

Siden 2019 har han minst fire ganger påstått at Neuralink etter hvert ville få gjennomføre studier på mennesker, men selskapet søkte ikke FDA om godkjenning før i starten av 2022.

Organet avviste den søknaden, fortalte flere nåværende og tidligere ansatte til Reuters tidligere i år.

Gransket flere ganger

Selskapet, som ble dannet i 2016, har også vært gjenstand for flere granskninger. Folkevalgte oppfordret i mai tilsynsmyndigheter til å undersøke om sammensetningen av et panel som hadde ansvar med dyretester i Neuralink, bidro til mislykkede og forhastede eksperimenter.

Samferdselsdepartementet undersøker om Neuralink på ulovlig vis har transportert farlige patogener på implantater som er tatt ut fra apehjerner, uten å ta nødvendige tiltak mot lekkasjer.

I tillegg har landbruksmyndigheter hatt Neuralink under lupen etter anklager om dårlig dyrevelferd. Selskapet har ikke svart på spørsmål om granskningene.