Nå er det devopsere som gjelder for Oljefondet

Oljefondet er blitt en teknologibedrift, dette jobber de med.

Age Bakker er CTO i Norges Bank Investment Management, som forvalter Oljefondet. Han forteller at de stadig blir mer teknologifokusert. 📸: Jørgen Jacobsen
Age Bakker er CTO i Norges Bank Investment Management, som forvalter Oljefondet. Han forteller at de stadig blir mer teknologifokusert. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

De leker ikke butikk i Norges Bank Investment Management (NBIM). De forvalter tross alt de over 11 800 milliardene i Statens pensjonsfond Utland, også kjent som Oljefondet.

Og det er i Norges Banks lokaler på Bankplassen i Oslo det skjer. Vi går inn gjennom grandiose elektriske messing-skyvedører til en marmorbelagt inngangshall, hvor det sitter dresskledd betjenter bak et gigantisk skuddsikkert glass. Det hele minner om en amerikansk bankraner-film fra 60-tallet.

I bytte mot førerkortet får vi nøkkelkort av en av betjentene. Så bærer det videre forbi et eikebelagt lounge-område som fort kunne vært hangouten til Don Draper fra Mad Men-serien. Ut av vinduene skimter man omrisset av det gigantiske bygget fra 80-tallet.

Tankene går til frenetiske dresskledde menn i kaotiske aksjekjøp-telefonsamtaler. Men sånn er det ikke i 2021. I 2021 handler det om automatisering. Det handler om teknologi. Det handler om Devops.

Blitt en teknologibedrift

Misforstå meg rett, aksjehandel foregår selvsagt fortsatt. Men av de 520 ansatte i NBIM titulerer rundt 100 av dem seg nå som utviklere, sys-managere eller devops.

Og flere skal ansettes, kontinuerlig, forklarer CTO Age Bakker.

Så forvalteren av Oljefondet er i ferd med å bli en teknologibedrift? Det tror jeg ikke de fleste utviklere vet.

- Det er et bilde vi prøver hardt å endre ja, hva vi gjør på det området.

Det går i Microsoft-skyprodukter hos NBIM. Her fra kontoret til CTO Age Bakker. 📸: Jørgen Jacobsen
Det går i Microsoft-skyprodukter hos NBIM. Her fra kontoret til CTO Age Bakker. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

Bakker var egentlig C00 i NBIM, men tok over jobben som CTO i 2020, omtrent samtidig som alle tjenestene ble flyttet opp i skyen, AWS for å være mer nøyaktig. Dessuten har de satset hardt på Microsoft skyen, og bruker det til alt fra autentisering til tjenester som Azure Devops.

Tok utviklerne inn i huset

Bakker forteller at NBIMS teknologisatsing tidligere bestod av lokale databaser som de ansatte kunne gjøre spørringer mot. Tjenesten var satt bort til andre bedrifter. Men etter omlegging til skyen valgte de å hente hjem mye av teknologiutviklingen.

- Det var ikke noe poeng å ha en leverandør i miksen, forklarer Bakker.

Derfor satt de i gang å omskolere staben til devopsere som kunne bygge automatiseringsscript i Python, og browserbaserte intern-applikasjoner.

Nå sitter de igjen med ganske tradisjonelle devops-team. Vi snakker fire ukers sprinter, sprint reviews, demoer. Klassisk scrum.

Det er riktignok en vesentlig forskjell fra de fleste utviklingsteam.

- Milliarder flyter gjennom datasystemene hver eneste dag, forteller Bakker med et smil.

Simulator-prosjekt

Det høres ut som det er litt risikofylt å være utvikler hos dere, med så mange penger i omløp?

- Neida, det er ikke så risikofylt, beroliger Bakker.

Det meste av arbeidet til devops-gjengen til Bakker handler nemlig om automasjon. Hauger av data kommer inn, og så må det prosesseres, kvalitetssikres og tilgjengliggjøres for de ansatte.

Bakker forteller at de sender og mottar data fra Citibank via SWIFT-nettverket, bruker en formatstandard/protokoll som heter FIX for handelssystemet til meglere, i tillegg til mye kommunikasjon via REST-api-er, CSV-filer og SFTP.

NBIM sitter altså på hauger av data. Data de blant annet bruker til å gjøre vurderinger av bærekraft og samfunnsansvar før aksjekjøp. Slik som om en investering kan få miljø-konsekvenser som kan påvirke fremtidig inntjening.

De bygger også internprogramvare basert på dataene. Slik som en egen investerings-simulatoren, som titter på historiske verdipapir-kjøp og sier fra om en investering er en god idé eller ikke.

En programvare de fleste hobbyinvestorer nok skulle hatt kloa i.

NBIM har devopsere ansatt på tvers av tidssoner. 📸: Jørgen Jacobsen
NBIM har devopsere ansatt på tvers av tidssoner. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

Høytutdannede devops

Og det følger nok en viss høytidelighet med å jobbe med finansteknologi. Vi blir guidet en snartur innom utvikler-kontoret, hvor folk sitter på doble skjermer i avlukker og taster i vei. Ikledd finskjorter og dressklær.

Jeg vet nok om en og annen utvikler som hadde mistrives i et slikt miljø, men jeg mistenker også at de som arbeider her vet hva de går til.

Bakker forteller at de fleste ansatte i rommet nok har en grad i "computer science". Som oftest en mastergrad.

Riktignok sitter ikke alle utviklerne i lokalet på Bankplassen. På veggen i utvikler-lokalet henger det digitale klokker for fem forskjellige tidssoner. Arbeidsmiljøet i NBIM teller nemlig 33 nasjonaliteter, spredt rundt i verden fra Singapore i øst til London og New York i vest. Teknologiteamet har ansatte på alle disse kontorene.

Rett og slett for å kunne være på toppen av alle datakilder som flyter inn døgnet rundt, forklarer CTO Bakker.

Nye ansatte skal oppdage hackere

Bakker forteller at NBIM i Norge ligger ganske langt fremme teknologisk sammenlignet med andre statlige fond i verden. Og det han mener de er aller best på er å være transparente om det de driver med, blant annet gjennom jevnlige publiseringer på nettsiden.

Da er det kanskje ikke rart at det Bakker sier han skal fokusere på "cybersikkerhet" fremover. Hacking ser de nemlig på som en stor trussel, og noe de helst vil unngå.

- Vi trenger flere detection-engineers. Som kan lage kode som kan hjelpe oss med å avdekke at uvedkommende har fått tilgang. Kodene skal hjelpe oss med å automatisere detection, slik at vi slipper å gjøre det manuelt.

Det er lett å se for seg hvorfor man vil verne ekstra om teknologien rundt et pensjonsfond, når man har over 11.000 milliarder på bok.