Mystisk feil gjør alle printere til HP-printere

Microsoft prøver å finne ut av bugen som får Windows til å endre navn og ikon på printere og til og med installere HP-programvare automatisk.

Mange rapporterer om at alle printerne deres blir hetende "HP LaserJet" i Windows, uavhengig av hvilket merke printeren egentlig har. 📸: Shutterstock / NTB
Mange rapporterer om at alle printerne deres blir hetende "HP LaserJet" i Windows, uavhengig av hvilket merke printeren egentlig har. 📸: Shutterstock / NTB Vis mer

Har Canon-skriveren din plutselig blitt til en HP LaserJet? Det er ikke sikkert det er du som holder på å bli sprø.

Ifølge The Register har det dukket opp en ganske mystisk – eller i hvert fall merkelig – feil i Windows som gjør installerte skrivere plutselig kan endre navn til HP.

– Jeg våknet opp i dag og fant ut at alle printerne mine hadde endret modellnavn til HP M101-M106, selv om jeg ikke har denne modellen installert og jeg bruker Canon, skriver en på Microsofts diskusjonsforum.

I tillegg til at skriverne får nytt navn vil programmet "HP Smart App" installeres automatisk på enkelte Windows 10- og 11-PC-er. Og det skjer helt uten at brukeren har gjort noe – og uten at noen skrivere fra HP er koblet til maskinen.

Til og med skriverikonet kan endre seg til et HP-ikon – uavhengig av hva slags merke det er på printeren din.

Undersøker saken

Microsoft skriver i en feilrapport at feilen ser ut til å kunne oppstå på Windows-PC-er som har tilgang til Microsoft Store.

Ifølge Microsoft får de fleste skrivere "HP LaserJet M101-M106" som nytt skrivernavn. Når brukeren dobbeltklikker på skriveren kan meldingen "No tasks are available for this page" dukke opp.

– Microsoft undersøker problemet og samarbeider med partnere om en løsning, skriver Microsoft.

De har i skrivende stund ikke klart å finne ut av feilen, men skriver at undersøkelser viser at det ikke har å gjøre med eventuelle oppdateringer fra HP.

Feilen skal heller ikke påvirke muligheten til å kunne skrive ut fra berørte PC-er, siden skriverne fortsatt vil benytte riktige drivere – selv om navnet og ikonet til skriveren har blitt endret.