Millioner forsvant, nå er FTX-gründeren sikta for bedrageri

Grunnleggeren av kryptobørsen FTX, Sam Bankman-Fried, er siktet av det amerikanske kredittilsynet SEC for bedrageri mot FTX-investorene.

Sam Bankman-Fried har vært under etterforskning av justisdepartementet i USA og myndighetene på Bahamas etter at selskapet hans, som var verdsatt til 32 milliarder dollar, begjærte seg konkurs 11. november. 📸: SAUL LOEB / AFP
Sam Bankman-Fried har vært under etterforskning av justisdepartementet i USA og myndighetene på Bahamas etter at selskapet hans, som var verdsatt til 32 milliarder dollar, begjærte seg konkurs 11. november. 📸: SAUL LOEB / AFP Vis mer

Bankman-Fried ble mandag pågrepet på Bahamas etter anmodning fra amerikanske myndigheter, og det ventes at han blir begjært utlevert når påtalemyndigheten senere tirsdag tar ut siktelse.

Bankman-Fried har vært under etterforskning av justisdepartementet i USA og myndighetene på Bahamas etter at selskapet hans, som var verdsatt til 32 milliarder dollar, begjærte seg konkurs 11. november.

Dette er anklagen

SEC anklager ham for å ha overført investorenes midler videre til hans private kryptofond Alameda Research uten å fortelle dem, og for å ha brukt midlene til risikoinvesteringer, overdådige eiendomsinvesteringer og store politiske donasjoner.

Bankman-Fried trakk seg som direktør samtidig som kryptobørsen FTX i forrige måned søkte om konkursbeskyttelse i USA.

Millioner forsvant på mystisk vis

Det viste seg at 662 millioner dollar, over 6,5 milliarder kroner, på mystisk vis forsvant fra FTX etter at konkurssøknaden var levert inn.

Dette er til tross for at myndighetene på Bahamas, der selskapet har sitt hovedkontor, hadde frosset alle verdier i selskapet.