Meta vil opensource generell kunstig intelligens

Vil gjøre generell kunstig intelligens (AGI) tilgjengelig for alle når det blir mulig.

Meta-sjef Mark Zuckerberg. 📸: NTB, Godofredo A. Vásquez
Meta-sjef Mark Zuckerberg. 📸: NTB, Godofredo A. Vásquez Vis mer

Flere selskaper, som OpenAI og Google, har uttalt at de har som mål å skape "generell kunstig intelligens" – også kalt AGI (Artificial General Intelligence). AGI er en form for kunstig intelligens som ligner på menneskelig intelligens, som kan lære, og som kan være i stand til å utføre oppgaver den ikke nødvendigvis er utviklet for.

I en Instagram-video i går gikk Meta-sjef Mark Zuckerberg ut og annonserte at de ikke bare har som mål å skape AGI – men også gjøre det som et åpen kildekodeprosjekt. Det skriver VentureBeat.

– Vårt langsiktige mål er å bygge generell kunstig intelligens, opensource det på en ansvarlig måte, og gjøre det bredt tilgjengelig så alle kan dra nytte av det, sa Mark Zuckerberg.

Neste generasjon tjenester krever AGI

I videoen sier Zuckerberg at "det har blitt klart at den neste generasjon tjenester vi trenger krever at vi bygger full generell intelligens".

Han nevner at AGI kan bli brukt for å bygge blant annet de beste AI-assistentene, AI for innholdsskapere, AI for bedrifter, og at det til det trengs "fremskritt på alle områder innenfor AI – alt fra resonnering til planlegging, til koding, hukommelse og andre kognitive evner".

«For å bygge produktene vi ønsker å bygge, må vi bygge for generell intelligens.»

Samtidig annonserte Zuckerberg at de flytter Metas AI-forskningsgruppe, FAIR, inn i den samme delen av selskapet som utvikler generative AI-løsninger på tvers av alle Metas apper. Målet er ifølge The Verge at fremskrittene Meta gjør innenfor AI skal nå alle selskapets milliarder av brukere mer direkte.

– Vi har kommet til den oppfatningen at for å bygge produktene vi ønsker å bygge, må vi bygge for generell intelligens. Jeg tror det er viktig å formidle dette, fordi mange av de beste forskerne ønsker å jobbe på de mer ambisiøse problemstillingene, sier Zuckerberg til The Verge.

Trener Llama 3 og investerer i infrastruktur

Meta holder også på å trene opp den store språkmodellen Llama 3, som i likhet med Llama 2 er åpen kildekode.

I forbindelse med at de girer opp AI-satsningen sin, skalerer selskapet opp infrastrukturen som brukes til å trene AI-modellene.

Innen utgangen av året vil Meta ha 350.000 Nvidia H100-GPU-er, en brikke som er spesielt laget for å akselerere AI-oppgaver.

Ifølge Zuckerberg har Meta også en masse andre typer GPU-er som brukes til AI-trening, som tilsammen tilsvarer rundt 600.000 H100-GPU-er.