Manifest V3: Omstridt Chrome-endring rulles ut

Ad-blockere vil kunne slutte å fungere når Google nå slutter å støtte Chrome-utvidelser utviklet med den gamle Manifest V2-plattformen.

Googles overgang fra Manifest V2 til V3 har ikke blitt like godt mottatt av alle, men Google mener endringen vil bidra til økt sikkerhet og bedre personvern. 📸: Google (YouTube)
Googles overgang fra Manifest V2 til V3 har ikke blitt like godt mottatt av alle, men Google mener endringen vil bidra til økt sikkerhet og bedre personvern. 📸: Google (YouTube) Vis mer

Fra og med i dag, 3. juni 2024, vil Google begynne å rulle ut Manifest V3, en plattform for å bygge nettleserutvidelser for Chrome-nettleseren. Det skriver PC Magazine.

Det betyr at utvidelser laget på den gamle V2-plattformen vil slutte å fungere, noe som gjelder blant annet enkelte annonseblokkerings-utvidelser.

Selv om Google hevder at overgangen fra V2 til V3 gjøres for å forbedre sikkerhet, personvern og ytelse, har endringen møtt mye motstand blant utviklere.

Kan ikke blokkere på samme måte

Noen annonseblokkerings-tillegg som for eksempel uBlock Origin fungerer ved å se på nettverkstrafikken som nettleseren ønsker å gjøre når du prøver å besøke en nettside, og så blokkeres selve nettverkskallet. Dette vil ikke lenger være mulig med Manifest V3, skrev Bekk-utvikler Hans Kristian Henriksen i et leserinnlegg før jul:

– Mange har sett på dette som et direkte angrep på utvidelser som skal blokkere reklame, selv om Google sier det handler om sikkerhet, og at det finnes andre måter å blokkere elementer på en nettside, skrev Henriksen.

uBlock Origin har riktignok tatt i bruk Manifest V3 med lanseringen av uBlock Origin Lite, og også andre populære adblockere har kommet med V3-versjoner. Så umulig er det ikke.

– Disse måtene er imidlertid ofte tregere, krever mer resurser, og ikke nødvendigvis tilstrekkelig for å hindre at persondata overføres til andre nettsider, mener Henriksen.

Gradvis overgang

Google vil i første omgang begynne å koble ut utvidelser laget med Manifest V2 for Chrome Beta-, Dev- og Canary-kanalene.

Noen brukere vil få opp en advarsel når de besøker siden for å administrere Chrome-utvidelser (chrome://extensions). Hvis du har nettleserutvidelser som er basert på V2 vil du få beskjed om at disse snart ikke lenger vil fungere.

Utrullingen vil skje gradvis, og i løpet av de kommende månedene vil V2-tillegg bli deaktivert. I starten vil det være mulig å aktivere tilleggene igjen, men etter hvert vil knappen for å reaktivere tilleggene forsvinne.

– Vi forstår at så store migreringer kan være utfordrende, som er grunnen til at vi har lyttet til utvikleres tilbakemeldinger og brukt flere år på å finpusse på Manifest V3 for å støtte innovasjonen som skjer innenfor nettleserutvidelser, skriver Google i et blogginnlegg.

Google hadde en gjennomgang av Manifest V3 på Google I/O-konferansen, med nyttig informasjon for utviklere som lager nettlesertillegg. Du kan se foredraget her: