Johan Golden misbrukes i krypto-reklame, vil saksøke Meta

- Det som er litt ubehagelig, er at jeg får ganske mange meldinger fra folk som har lyst til å investere og spør om det er «legit», sier Johan Golden.

Komiker Johan Golden misbrukes i en falsk krypto-reklame, skriver Faktisk.no. Dette bildet er derimot ekte og er fra 2021. .📸: Stian Lysberg Solum / NTB
Komiker Johan Golden misbrukes i en falsk krypto-reklame, skriver Faktisk.no. Dette bildet er derimot ekte og er fra 2021. .📸: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

(Dette stoffet distribuerer NTB på vegne av Faktisk.no.)

En falsk artikkel i Nettavisen-drakt som hevder at komiker Johan Golden har tjent seg rik på kryptovaluta spres på sosiale medier. Nå sier Golden at han vil saksøke Facebook.

«Jeg synes folk bør ha et valg i hvordan de tjener pengene sine – ved å jobbe hardt hele livet eller ved å tilbringe en time om dagen sittende i sengen. Hvis du ikke tror det jeg sier, se selv. Gi meg telefonen din, så registrerer jeg deg på Immediate Bitwave-plattformen. La live-seerne forstå at det fungerer for alle, og passiv inntekt er tilgjengelig for alle.»

- Johan Golden, Novtradei.com, 21.11.2023

Dette stemmer ikke. Johan Golden har ikke uttalt dette, og han har ikke investert i Immediate Bitwave-plattformen. Både han og Nettavisen er misbrukt i en klassisk reklame for kryptovaluta.

Ikke første gang

Det er ikke første gang at norske kjendiser blir misbrukt i falske artikler med navn, bilde og sitater. Artiklene fremstår som om de er fra etablerte medier i Norge.

Faktisk.no har tidligere omtalt lignende saker der blant andre Sophie Elise , Petter Stordalen , Desta Marie Beeder , Olav Thon og Jon Almaas er blitt misbrukt.

Cathrine Fossum i TV 2 fortalte også om samme problem tidligere i år, og beskrev det som belastende, ifølge Dagbladet.

Denne gangen er det komiker Johan Golden sin tur, og ifølge ham er det ikke bare denne artikkelen det er snakk om.

– Det er mange. Det har aldri vært så mye før, sier Golden.

«– Jeg sitter i disse tider og har bestemt meg for å saksøke Facebook.»

Dårlig formulert

Tittelen på den falske artikkelen lyder:

«Stor skandale: TV2-ledelsen nekter å kommentere sin ansatt Dennis Siva»

Det som følger er en dårlig formulert og lite forståelig dialog mellom det som skal være Johan Golden og tidligere TV 2-programleder Dennis Siva. Dialogen ser ut til å være en krangel mellom de to om investering i kryptovaluta. ( Les arkivert versjon av den falske artikkelen her )

Nederst i artikkelen kan du lese om hvordan du kan kjenne igjen falske artikler.

Den falske Nettavisen-artikkelen spres på Facebook, sammen med en lenke som ser ut til å gå til Nettavisen.no. Her brukes det et bilde av Johan Golden, angivelig arrestert av politiet med tittelen: «Johan Golden: 'Jeg skammer meg over det jeg gjorde!'»

Den falske saken fremstilles slik på Facebook. Bildet av Golden er også falskt, og det kan se ut til at det er brukt Photoshop. 📸: Skjermdump Facebook.
Den falske saken fremstilles slik på Facebook. Bildet av Golden er også falskt, og det kan se ut til at det er brukt Photoshop. 📸: Skjermdump Facebook. Vis mer

Når du klikker videre på lenken, kommer du til artikkelen. Hvis man ser på nettadressen som nå kommer opp, er det helt tydelig at man ikke er på Nettavisen.no.

Hvis man ser på linken ser man ganske tydelig at dette ikke er en sak fra Nettavisen.no.
Hvis man ser på linken ser man ganske tydelig at dette ikke er en sak fra Nettavisen.no. Vis mer

Saksøker Meta

I et intervju med Faktisk.no er Johan Golden tydelig oppgitt over Facebook og deres eierselskap Meta, og mener de lett kan få bukt med problemet.

– Jeg får ikke opp barneporno, narkotika eller gevær i min feed. Dette er jo ting som folk selger, så det betyr jo at hvis Facebook vil, kan de stoppe dette også, sier Golden.

Nå har han fått nok:

– Jeg sitter i disse tider og har bestemt meg for å saksøke Facebook, sier Golden.

Er prinsipielt

– Er det en prosess du har startet?

– Ja, men må bare jobbe litt med å finne riktig advokater og sånt. Det er jo prinsipielt selvfølgelig, men det er noe gøy i dette også, sier komikeren.

Dennis Siva, som også blir misbrukt med navn og falske sitater i artikkelen, sier til Faktisk.no at han gjerne slenger seg på søksmålet.

– Det hadde vært gøy å bli med på søksmålet! Da hopper jeg på, sier han.

Videre er også Siva overrasket over de som gikk rett på:

– Jeg synes det er «dritlættis» hvor mange folk som gikk på den, sier han.

Dennis Siva blir gjerne med på Johan Goldens søksmål uttaler han til Faktisk.no. 📸: Beate Oma Dahle / NTB
Dennis Siva blir gjerne med på Johan Goldens søksmål uttaler han til Faktisk.no. 📸: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Fått mange henvendelser

Golden har fått mange henvendelser fra folk på sosiale medier, etter at de falske artiklene begynte å spres.

– Det som er litt ubehagelig, er at jeg får ganske mange meldinger fra folk som har lyst til å investere og spør om det er «legit», sier Johan Golden.

Han forteller også at det er noen som hevder at de allerede har investert. Faktisk.no har sett noen av meldingene Golden har fått i innboksen sin.

Golden sier at han er overrasket over at folk faktisk tror på dette.

Johan Golden har sendt skjermdumper av noen av henvendelsene han har fått angående de falske artiklene. 📸: Skjermdump Messenger.
Johan Golden har sendt skjermdumper av noen av henvendelsene han har fått angående de falske artiklene. 📸: Skjermdump Messenger. Vis mer

Blir misbrukt

Sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, er også kjent med at avisen blir misbrukt i slike artikler fra tid til annen. Han sier at dette har pågått en stund uten at Meta har gjort noe for å stanse det.

– Det er overraskende at norske annonsører, til og med offentlige aktører, velger å kjøpe annonser og bidra med penger til Meta, når de har så dårlig kontroll med innholdet sitt at de lar ren svindel pågå over lengre tid, skriver Stavrum i en e-post til Faktisk.no.

Ifølge sjefredaktøren er de dessverre maktesløse i å gjøre noe med problemet, men sier at Nettavisen vurderer å holde Meta økonomisk ansvarlig for tap. Stavrum reagerer også på at Meta ikke lar seg kommunisere med, og han sier at de har fjernet pressekontaktene sine i Norden.

  • Lenken: Sjekk alltid lenken i saken du leser. I artikkelen vi omtaler her er det veldig tydelig at dette ikke er en artikkel på Nettavisen.no.
  • Språket: Språket i falske artikler fremstår ofte veldig konstruert, noe som kan tyde på at artiklene er skrevet ved hjelp av kunstig intelligens.
  • Bilder: Bildene som brukes er ofte falske eller redigert. I Johan Goldens tilfelle kan det se ut til at Photoshop er brukt for å sette ham inn i en kontekst han aldri har vært i.

Tirsdag 21. november henvendte Faktisk.no seg til Metas talsperson i Norge med tilbud om å svare på kritikken, men henvendelsen har ikke blitt besvart.

Les artikkelen på Faktisk.no