Jakt på Rambo i sovjetiske dataspill

Nå kan du spille videospill som ble utviklet bak "jernteppet", melder Vice.

De oversatte spillene er fra Slovakia, og er et samarbeid mellom den slovakiske spillutvikler-foreningen og Det slovakiske designmuseet. 📸: Skjermdump.
De oversatte spillene er fra Slovakia, og er et samarbeid mellom den slovakiske spillutvikler-foreningen og Det slovakiske designmuseet. 📸: Skjermdump. Vis mer

Den kalde krigen stanset ikke gaming fra å blomstre i Østblokken. Fra det sene 1980-tallet til det tidlige 1990-tallet, designet og slapp en generasjon av unge folk som levde bak jernteppet, sine egne video- og arkadespill, skriver det amerikanske nyhetsmediet Vice.

Nå kan du spille engelske oversettelser av noen av disse tapte klassikerne. Blant annet et teksteventyr om en sovjetisk militæroffiser som jakter på og dreper Rambo.

De oversatte spillene er fra Slovakia, og er et samarbeid mellom den slovakiske spillutvikler-foreningen og Det slovakiske designmuseet.

Engelske versjoner av spillene er tilgjengelige her og kan bli spilt i Fuse- emulatoren. De slovakiske versjonene kan bli spilt på nettet via prosjektets hjemmeside, skriver Vice.

Krysset grensene

I den russiske kommunismens siste dager var det offentlige livet preget av kaos og undertrykking. Samtidig snek vestlig kunst seg inn bak jernteppet via undergrunnen, ifølge Vice.

Nysgjerrige tenåringer så filmer som Rambo og Indiana Jones, som inspirerte dem til å lage kunst av verkene.

Også datamaskiner krysset skillet mellom vest og øst. Britenes ZX Spectrum ble "klonet" i Tjekkoslovakia, og det ble produsert lignende maskiner som slovakiske tenåringer lærte å kode på.

Prosjektet har gravd fram ti spill til vestlige publikum med planer om å tilgjengeliggjøre flere over de neste årene. 📸: Skjermdump.
Prosjektet har gravd fram ti spill til vestlige publikum med planer om å tilgjengeliggjøre flere over de neste årene. 📸: Skjermdump. Vis mer

Lagde egne dataspill

Det utviklet seg etter hvert en kultur for aktiv utveksling og kopiering av dataspill på kassetter i interessegrupper tilknyttet Svazarm, en paramilitær tjekkoslovakisk organisasjon.

"PC-fans utvekslet sine erfaringer og mange av dem, inspirert av vesten, lagde sine egne dataspill. Disse ble delt blant venner og bekjente over hele Tjekkoslovakia", skriver Det slovakiske designmuseet.

Spillene som blir oversatt i løpet av de neste to til tre årene vil utgjøre nesten alle videospill fra perioden med 8-bit datamaskiner i Slovakia. 📸: Skjermdump.
Spillene som blir oversatt i løpet av de neste to til tre årene vil utgjøre nesten alle videospill fra perioden med 8-bit datamaskiner i Slovakia. 📸: Skjermdump. Vis mer

Ti spill

Prosjektet har gravd fram ti spill til vestlige publikum, inkludert Šatochín, med planer om å tilgjengeliggjøre flere over de neste årene.

Spillene som blir oversatt i løpet av de neste to til tre årene vil utgjøre nesten alle videospill fra perioden med 8-bit datamaskiner i Slovakia.

Det er hovedsaklig teksteventyr-spil som vil bli vektlagt, skriver Vice.