Intels kodefont: - Jeg liker den, men savner én ting

Vi har prøvd Intel One Mono-fonten, laget spesielt for utviklere.

Intel One Mono er en luftig og lettlest font. 📸: Kurt Lekanger
Intel One Mono er en luftig og lettlest font. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Mange utviklere er ganske opptatt av hvordan kodeeditoren er satt opp med farger, temaer og ikke minst – fonter.

For å skrive kode er det naturligvis monospace-fonter som gjelder, og nå har selveste Intel lansert en ny og helt gratis monospace-font de hevder skal være lettere å lese enn andre fonter.

Jeg har prøvd den nye Intel One Mono-fonten, og jeg liker den. Men jeg savner én ting, som jeg kommer inn på etter hvert.

Mindre belastning på øynene

Intel opplyser at de har fått fontdesignerne i Frere-Jones Type til å designe fonten sammen med Intels merkevareteam og reklamebyrået VLMR&Y.

Målet var å lage en font som skulle egne seg for personer med dårlig syn, og også redusere belastningen på øynene og gi færre kodefeil. Derfor fikk de med seg et panel med svaksynte og personer som var nesten blinde for å gi tilbakemeldinger på hvert trinn i designprosessen.

Resultatet er altså Intel One Mono, en font som støtter mer enn 200 språk. Fonten er åpen kildekode, og liker du den ikke har du lov til å endre den og bruke den til hva du vil – bortsett fra å selge den.

Slik bruker du fonten

Du finner Intel One Mono-fonten i dette Github-repoet. Klikk på "Releases", så finner du den i ulike formater, pakket som .zip.

På min Mac lastet jeg ned .ttf-versjonen, pakket ut .zip-filen og installerte fontene med Font Book. I Windows kan du høyreklikke hver fontfil og velge Install. Det er flere fontfiler, for ulike tykkelser, kursiv, og så videre.

Søk etter "font family" i VS Code og skriv inn IntelOne Mono.
Søk etter "font family" i VS Code og skriv inn IntelOne Mono. Vis mer

Etter at fonten er installert, kan du bruke den i VS Code ved å gå til innstillinger (⌘, på macOs eller Ctrl, på Windows) og søke etter Font Family. Så taster du inn IntelOne Mono som fontnavn.

Intel anbefaler at du bruker fonten med en størrelse på 9px eller mer.

Lettlest og god font

Selv om fonten er laget med svaksynte spesielt i tankene, er det selvfølgelig ikke slik at vi som ser noenlunde bra ha fonter som er vanskelig å lese.

Slik ser Intel One Mono-fonten ut ved siden av FiraCode, en annen populær font:

Min "gamle" FiraCode-font til venstre, Intels nye One Mono-font til høyre.
Min "gamle" FiraCode-font til venstre, Intels nye One Mono-font til høyre. Vis mer

Jeg liker fonten veldig godt. Den er lettlest, og virker litt mer "luftig" enn FiraCode som jeg har sverget til frem til nå. Intel One Mono har også litt overdrevent krøllete krøllparenteser, noe som gjør at du aldri blingser og tar feil av en hakeparentes og en krøllparentes.

Det eneste jeg vil savne fra FiraCode, er ligaturer. Altså at enkelte tegn settes sammen til ett tegn, for eksempel ved å vise en pil i stedet for => eller to heltrukne streker i stedet for to eller tre likhetstegn (===).

Kanskje jeg vil savne ligaturer. Men jeg elsker de ekstra krøllete krøllparentesene! Intel-fonten øverst, Fira Code nederst.
Kanskje jeg vil savne ligaturer. Men jeg elsker de ekstra krøllete krøllparentesene! Intel-fonten øverst, Fira Code nederst. Vis mer

Men det er mulig ligaturer bare bidrar til å gjøre teksten mindre lesbar, og isåfall er det jo forståelig at Intel har kuttet dem ut i en font der lesbarhet skal være viktigst.

Jeg anbefaler at du tar en kikk på Intel One Mono – liker du den ikke er det jo fort gjort å bytte tilbake!