Ingen sier at de skal sparke utviklere - men det blir færre konsulenter

Hverken Telenor, Telia eller Schibsted sier at de nedbemanner blant utviklerne sine.

Torbjørn Larsen, IT-direktør i Telenor forteller at selv om selskapet er i en omstillingsfase, skal Telenor fortsatt ha de flinkeste folkene. 📸: Telenor
Torbjørn Larsen, IT-direktør i Telenor forteller at selv om selskapet er i en omstillingsfase, skal Telenor fortsatt ha de flinkeste folkene. 📸: Telenor Vis mer

I Norge melder stadig nye norske bedrifter om nedbemanning eller omstilling av driften.

Tidligere denne uken stilte kode24 Geir Aasen, forbundssekretær i El og IT Forbundet, spørsmålet om markedsutviklingen kan føre til oppsigelse av utviklere i 2023. Han svarte da at dette har allerede startet.

kode24 har hørt med Telia, Telenor og Schibsted, om utviklere i selskapene nå står i fare for å miste jobben.

Både Telia og Telenor har varslet nedbemanning. Schibsted må kutte 500 millioner på to år, men unngår trolig nedbemanninger, ifølge medier24.

Vil fremdeles ansette

- Vi kommer til å ha en betydelig reduksjon i antall innleide konsulenter på tvers av selskapet i 2023, sier Torbjørn Larsen, IT-direktør i Telenor, til kode24.

Men Telenor kjenner seg ikke igjen i å være en del av en nedbemmaningstrend av norske utviklere.

Larsen forteller at selv om Telenor er i en omstillingsfase, betyr "transformasjonen" at Telenor fortsatt skal ha de "flinkeste folkene som kan effektivisere prosesser og utvikle utvikle nye produkter og tjenester for å skape mer verdi for kundene og vekstmuligheter for selskapet".

- Utviklingsressurser innen sikkerhet og IT er to slike kompetanseområder. Vi kommer ikke til å bremse vårt arbeid med å styrke vår spisskompetanse på IT-området.

Han legger til at at dette handler om både intern kompetanseutvikling og rekruttering av IT-ressurser i arbeidsmarkedet.

«I vår transformasjon er det viktig for oss å tiltrekke oss og holde på kritisk IT kompetanse.»

Mot smidig team-basert utvikling

Larsen sier at Telenor innen IT jobber kontinuerlig for å sikre at selskapet bruker markedet på en god måte.

- En viktig erkjennelse de siste årene er at vellykket digitalisering ikke handler om store prosjekter og "big bang" leveranser. Digital transformasjon er ikke et IT-prosjekt - det er et organisasjonsutviklings-prosjekt, sier han.

Ifølge Larsen tar de som lykkes best å bygger kultur og organisajons- og arbeidsformer som tilrettelegger for tverrfaglig samhandling og kontinuerlig utvikling og leveranse.

- Dette endrer også sourcing strategier og i likhet med mange andre virksomheter så jobber også vi med å tilpasse balansen mellom interne og eksterne ressurser i takt med vår egen utvikling mot smidig, team-basert utvikling i stor skala, sier han.

Vil fortsatt sikre kompetanse

Larsen sier at det er viktig for Telenor å sikre kompetanse innen kritiske oppgaver som sikkerhet og IT.

- For IT handler våre planer fremover om å bygge mer intern ekspertise og kapasitet innen SW og Data Engineering, sier han.

Han legger til at det handler også om selskapets evne til å bygge sterke, smidige team som utvikler og leverer verdifulle løsninger på "kontinuerlig basis, tett på kundene og partnerne.

- I vår transformasjon er det viktig for oss å tiltrekke oss og holde på kritisk IT kompetanse. Telenor skal være et godt sted å være og lære for alle IT talenter som er glad i faget sitt og som har lyst til å være med på et spennende utviklingsarbeid i et av Norges største teknologimiljøer.

«Vi vil alltid ha behov for ny kompetanse, men veksten i nyrekruttering vil nok være lavere enn vi hadde tenkt.»

Ikke planer om nedbemmaning

Atle Lessum, "Head of Schibsted Group Communications", sier til kode24 at selskapet ikke har noen konkrete planer om å nedbemanne blant fast ansatte utviklere.

- Når det er sagt vil vi - som mange andre selskap - gjøre organisatoriske justeringer for å sikre effektivitet og tydelige prioriteringer, sier han.

Han legger til at i den makroøkonomiske virkeligheten Schibsted og resten av bransjen står i, vil de fokusere mer på "intern mobilitet" i tiden som kommer.

- Vi vil alltid ha behov for ny kompetanse, men veksten i nyrekruttering vil nok være lavere enn vi hadde tenkt. Når det gjelder konsulentbruk er det naturlig at vi er mer restriktive i 2023, sier han.

Kan ikke si hvilke stillinger

Daniel Barhom, informasjonssjef i Telia Norge, sier til kode24 at det stemmer at selskapet er nødt til å nedbemmanne rundt 70 av dagens fast ansatte for å sikre konkurransekraften fremover.

- Bakgrunnen for nedbemanningen, som berører alle deler av Telia Norge, er at vi er på en transformasjonsreise, kundene endrer sin atferd samt urolige makroøkonomiske tider og høyere kostnadsbilde, sier han.

Barhom legger til at selskapet ikke har mulighet til å kommentere hva slags stillinger som berøres av nedbemmaningen.

- Men på generelt grunnlag er utviklerkompetanse svært viktig for Telia Norge – i dag og i fremtiden, sier han.