ICQ legges ned, etter å ha prega norsk internett-liv siden 1996

I 1999 var nordmenn som fikk seg kjæreste på ICQ riksnyheter. Nå legges tjenesten ned.

Tjenesten ICQ har ikke akkurat fått voldsom dekning i norske aviser, men nok til at vi finner flere eksempler. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Tjenesten ICQ har ikke akkurat fått voldsom dekning i norske aviser, men nok til at vi finner flere eksempler. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

"ICQ will stop working from June 26" skriver ICQ.com, uten noe mer forklaring på hvorfor.

Sammen med blant annet MSN Messenger, og selvfølgelig IRC og klienten mIRC, var ICQ en populær måte å chatte på gjennom 90-tallet i Norge.

Det israelske selskapet Mirabilis ga ut chatteprogrammet i 1996, og ble altså nesten 30 år gammel.

kode24 tok en titt i avisarkivet Retriever for å se hva norske aviser har skrevet om programmet gjennom tidene.

VG 24. april, 1999.
VG 24. april, 1999. Vis mer

#1: "Slik får du m@il"

"«Du har m@il» heter det så forlokkende i den meget omtalte filmen som går på norske kinoer for tiden. Men mail er jo ikke annet enn et «nynorsk» ord for brev, og brev får du som kjent ikke hvis du ikke skriver selv" skrev VG 24. april 1999.

Ett tips for å finne folk å sende elektroniske brev til, var å bruke kvasir.sol.no – redaksjonen i sol.no sitter forøvrig nå tre meter bortenfor kode24 her i Aller X. Et annet tips var å bruke ICQ.

"ICQ som uttales «I seek you» (jeg søker deg) er et eget program du må laste ned og installere på maskinen din. Bruken av ICQ har eksplodert de siste årene. Det finnes flere millioner ICQ-brukere rundt om i verden, de fleste av dem i USA, og omtrent 5000 norske brukere" skrev VG.

VG 5. mai, 1999.
VG 5. mai, 1999. Vis mer

#2: "3 X HETT PÅ NETT"

At ICQ kunne brukes til å finne nye folk, fikk VG et strålende eksempel på kort tid etter:

"3 X HETT PÅ NETT" slo avisa opp 5. mai 1999, og fortalte historien om hvordan "Sølvi Anita Sagen (23) fra Hof i Vestfold har satt i gang rene kjærlighetskarusellen på Internett".

Lang historie kort: Norske folk fikk seg kjærester fra utlandet gjennom ICQ. Fantastisk.

Harstad Tidende 10. juni, 2009.
Harstad Tidende 10. juni, 2009. Vis mer

#3: ICQ og Nettby

Årene gikk, med en og annen nevning av ICQ i norske avisers notisspalter. Og selvfølgelig langt mer skriverier på nettavisene.

Senere, 10. juni 2009, ser vi at ICQ fortsatt lever, gjennom en fire på gata-spalte i Harstad Tidende. Avisa spør folk hvilke nettsamfunn de liker best.

– Jeg liker best Nettby, for der kan du gå inn på andre profiler uten å måtte spørre. Det må du på Facebook, svarer Rudi Rafaelsen.

– Nettby, for der er alle vennene mine som jeg trenger, stemmer Louis Maifeld i, mens sistemann har en annen favoritt:

– Det må vel bli MSN eller ICQ, for gjennom dem er det lettere å holde kontakt med venner, svarer Ina Jacobsen.