Hvilket kodespråk bruker vi mest tid på i hverdagen?

- Nesten umulig å si om det er C# eller JS, forteller et klubbmedlem.

Vi spurte kode24-klubben hvilke språk de jobber mest med i hverdagen. 📸: Montasje / Unsplash
Vi spurte kode24-klubben hvilke språk de jobber mest med i hverdagen. 📸: Montasje / Unsplash Vis mer

Bli med på en tankeøvelse her. Hvis du skal reflektere tilbake på hva du har kodet på jobb denne uka, hvilket språk har du sittet mest med?

Jeg vet hva det er for min del: CSS. Jeg blir helt koko av noen av CSS-bugsa jeg selv introduserte på kode24 etter redesignet vårt tidligere i år. Men så elsker jeg også å knote i CSS, så det går helt fint.

Som utviklere hører vi alltid mye støy om alt det nye kule som finnes. Jeg har skrevet CSS-en til kode24 i Sass, men jeg burde sikkert brukt noe über-kult nytt språk som kompilerer til CSS og er i versjon 0.1.

Men jeg bruker altså gode gamle Sass, og jeg tror det er mange utviklere rundt om i Norge som jobber med tryggere teknologi enn det man skulle tro.

Derfor spurte jeg utviklerne i kode24-klubben hvilket kodespråk de bruker mest tid på, i løpet av uka.

#1. JavaScript

Gode gamle JavaScript. Elsket og hatet, men mest av alt ekstremt utbredt. Faktisk så og si det eneste valget for proff webutvikling.

Og de siste årene har JavaScript fått flere og flere bruksområder gjennom kjøremiljøer som Node. Det er ikke rart mange utviklere tilbringer mest tid med JavaScript i hverdagen.

- Javascript, fordi det har et enormt økosystem og brukes til så å si alt: Web, iOS/Android apps, backend, desktop apps, scripting og embedded, skriver Mikael Finstad.

- Javascript i form av Node.js, Preact og MongoDB på jobb, skriver Øistein Sørensen.

- Javascript og Ruby. Best for frontend/backend, mye i økosystemet, skriver Rhuan Samary Barreto

#2. TypeScript

Det er kanskje litt juks å gi TypeScript sin egen kategori. Språket kompilerer tross alt hovedsakelig til JavaScript.

Men i det siste virker det som språket har tatt totalt over for JavaScript på kodefronten, det kan virke som de fleste utviklere koder i et TypeScript lag på toppen av JavaScript i 2021.

- Typescript, pga det er mer jobb på klient enn backend.Begynte med Typescript for alvor når jeg innså jeg kunne få autogenerert typene fra backend via OpenApi (Swagger), og dermed masse autocompleteness, skriver Atle Magnussen.

- Det varierer fra prosjekt til prosjekt, men i prosjektet jeg jobber på nå er det i hovedsak Typescript vi bruker, skriver Mads Hvenekilde Røskar.

- På jobb går det mest i TypeScript. En god gryterett av React/Next.js/Emotion/Sanity. Og jeg digger det, forteller Remi Sture.

#3. PHP

PHP var på et tidspunkt hatobjekt nummer en i utviklingsbransjen (kanskje med unntak av PERL). Hvorfor, spør du?

Vel, på et tidligere tidspunkt var PHP kongen på haugen når det kom til webutvikling. Alle de store CMSene som Wordpress og Drupal var basert på det, Nettby kjørte det, til og med Facebook hadde en delvis PHP-basert stack.

Det førte til mye legacy. Som utviklere på et tidspunkt måtte rydde opp i.

Men nå ser det ut til at PHP har fått en ny vår. Folk har begynt å omfavne nye rammeverk som Laravel, i tillegg til at det selvsagt fortsatt er mye legacy å vedlikeholde rundt om kring.

- Mye PHP på grunn av Drupal, også mye CSS/JS i frontend, skriver Anders Grendstadbakk.

- På jobb går det i PHP med rammeverk som Slim/Laravel og Vue i frontend. Grunn: Typisk stack på jobben som andre utviklere kan, skriver Thomas Johansen Kvael

- PHP for jobb fordi jeg bruker Wordpress for fleste av kunder sine nettsider, skriver Abobakr Dyani.

- PHP, fra 7 og oppover.... til den nye 8 men bruker det sammen med javascript, skriver Daniel Høifødt.

#4. C#

For Microsoft-folket er valget enkelt. Det blir C# det. I redaksjonen blir oftere og oftere kontaktet av ivrige C#-utviklere, og det er kanskje ikke så rart?

Microsoft har nemlig stablet på beina et fantastisk økosystem med Azure, Power Apps og dotnet. Og programvare som Teams er i vinden som aldri før.

- C# ganske utelukkende egentlig, skriver Christian Lundheim.

- Nesten umulig å si om det er C# eller JS. ASP.NET devs har det vel sånn, skriver Lars-Erik Aabech.

- C#. Det er det jeg kan og det er det som er ute hos kunder. Av og til blir det å rote litt i javascript, skriver Odd Erik Midthaug.

#5. Python

Python er språket som liksom lusker litt i bakgrunnen. Det blir brukt til ymse ting som kommandolinje-script, men ser aldri helt ut til å få den samme penetrasjonen som C# og PHP i webutvikling.

På maskinlæringsfronten derimot, ser språket ut til å lede racet.

Ting har likevel skjedd de siste årene. Nye rammeverk som Django og Flask har kommet på plass, og store selskap som Oda (tidligere Kolonial) fortalte nylig til kode24 at hele stacken deres er Python-basert.

- I oppdraget så går det i et knippe språk, men Python er nok det meste dominerende der. Det er fordi oppgavene der nå er av typisk driftsautomatisings-art av ting som kjører lavfrekvent og på et spenn av type servere - spesielt hva angår OS - samt at det sikrer de grei tilgang til arbeidskraft over tid, skriver Michael Odden.

- På jobb blir det mye Python med Django i forbindelse med et evig stort prosjekt, skriver Anders Birkenes.

- Lager kommandolinjeprogrammer i Python, C++, og C# pluss noe embedded-fw i C på jobb, skriver Simen August Tinderholt.

#6. Java

En gang i tiden ville nok 90% av alle utviklere på denne listen svart Java. I årevis var språket dominerende i Norge, men de siste årene ser det ut til at noe har skjedd.

Java ser ut til å ha mistet tronen, og havnet i kjørefeltet PHP lenge var i, med legacy-kode og frustrerte utviklere. I tillegg ser mange ut til å ha gått videre til Kotlin. Likevel undervises det fortsatt i Java på de fleste høyskoler og universitet i Norge.

- Java, da jeg jobber med integrasjon og backendtjenester, og bedriftene i stor grad har standardisert på Java, med innslag av C♯, skriver David Oftedal.

- C og Java, Java er pensum, men jeg begynner å få en god workflow i Java og jeg kan se styrken i språket, C mer fordi jeg er interessert i Open-source og Linux, skriver Jørgen Mjøs.

- Det siste året har jeg kodet primært med Kotlin etter å kodet Java profesjonelt i ca 20 år. Kotlin er en drøm å kode med og jeg vil aller helst ikke gå tilbake til å kode Java, skriver Georg Sirnes Lundesgaard

Hva skjedde med HTML?

Det er andre språk i omløp også, Helmer Klimowich hevder hardnakket at han tilbringer mest tid i dinosaurspråket COBOL om dagen, og sammenligner samtidig språket med det eneste som kan nærme seg fødselssmerter.

Devopserne nevner at de bruker mye tid med bash-script om dagen, og mange trekker frem funksjonelle språk som Elixir og Clojurescript.

Kun en, Maximilian Øystå Lloyd, trekker frem selve webspråket HTML. Og jeg tar meg i å lure på om det er ironisk. Slik er koding blitt i 2021.