Hva gjør en CTO? - Hadde nok mer utbetalt da jeg var 100 prosent utvikler

Tomas Hensrud Gulla i Novacare om CTO-rollen med møter, koding og skiturer.

CTO Tomas Hensrud Gulla i Novacare flytta til Vestlandet, og trives greit med disse omgivelsene. 📸: Privat
CTO Tomas Hensrud Gulla i Novacare flytta til Vestlandet, og trives greit med disse omgivelsene. 📸: Privat Vis mer

- I epost-signaturen min står det «CTO», men i praksis er jeg omtrent 50/50 backend-utvikler og CTO. Jeg har ikke egentlig noe godt norsk navn på rollen, men du kan gjerne kalle meg «utvikler» eller «fagansvarlig» uten at jeg bli fornærmet av den grunn, forteller CTO Tomas Hensrud Gulla i Novacare.

Vi velger å kalle han CTO - som han jo tross alt også er.

For i serien vår "Hva gjør en..?" har vi allerede snakka med blant annet en arkitekt og en tech lead, mens turen nå har kommet til sjølveste CTO-en.

- Hvis man googler norsk oversettelse av «CTO» vil kanskje ting som «teknologidirektør» eller «teknologisjef» dukke opp, men det føles veldig unaturlig å skulle kalle meg det. I forrige uke kalte forresten en kunde meg «magiker og problemløser» - det kan jeg leve godt med! humrer Gulla.

- Uansett hva slags utviklere vi er, er det vel stort sett problemløsning vi jobber med, forhåpentligvis.

«Kanskje jeg egentlig har tatt rollen, mer enn jeg har fått den?»

Hvordan havna du i den rollen? 📚

Veien til dagens rolle har vel ikke egentlig vært helt rett frem.

Etter å ha fullført dataingeniør-studier på Gjøvik, hadde jeg liten lyst til å flytte på meg, og siden utviklerjobbene ikke vokste på trær på Gjøvik, så forsøkte jeg meg på andre ting. Blant annet:

  • Jeg jobbet på bibliotek
  • Jeg startet på en masterutdanning i informasjonssikkerhet
  • Jeg drev en nettbutikk et drøyt år, etter å først ha kodet den i PHP
  • Jeg laget potetgull, og friterte maiskjernene til Smash!-sjokolade, hos KiMs på Skreia

…og så startet jeg etter hvert hos Telenor, der jeg jobbet med ordrebehandling og utsending av SIM-kort et års tid.

- Etter at familien flyttet fra Oslo til Ulsteinvik i 2018 har jeg jobbet fra hjemmekontor for Novacare. 📸: Privat
- Etter at familien flyttet fra Oslo til Ulsteinvik i 2018 har jeg jobbet fra hjemmekontor for Novacare. 📸: Privat Vis mer

Etter hvert trengte IT-avdelingen en .NET-utvikler, og siden det var noe jeg kunne, fikk jeg en ny pult ti meter lenger inn i lokalet og begynte som utvikler.

Senere ble jeg løsningsarkitekt for et internt salgsstøttesystem som ble brukt av telefonselgerne i samme, åpne kontorlandskap. Jeg har hørt noen si at det er lurt med utviklere som sitter tett på brukerne, men her kunne jeg praktisk talt høre brukerne banne høyt hvis jeg la til ny funksjonalitet som var litt kronglete å bruke.

Da jeg etter hvert likevel flyttet til Oslo, lot jeg meg friste til å forsøke meg som konsulent. Så ble det åtte år som konsulent, der jeg jobbet med .NET og webløsninger basert på Optimizely (tidligere Episerver) CMS for offentlige kunder, som blant annet Skatteetaten, Stortinget og Regjeringen. Jeg fikk tildelt Optimizely MVP (Most Valued Professional)-tittelen for et par år siden, og nå er vi totalt tre i Norge.

- Vi har også et løpende Teams-møte for «sosial drop-in» rundt lunsj-tider, så den praten jeg går glipp av ved kaffeautomaten kan jeg ta igjen der. 📸: Privat
- Vi har også et løpende Teams-møte for «sosial drop-in» rundt lunsj-tider, så den praten jeg går glipp av ved kaffeautomaten kan jeg ta igjen der. 📸: Privat Vis mer

Jeg startet i Novacare for fire år siden, fordi min daværende arbeidsgiver ikke syntes det var noen god idé at jeg skulle flytte fra Oslo til Ulsteinvik, og fortsette å jobbe remote for dem. Heldigvis har koronatiden vist at fjernjobbing også kan fungere fint!

Hos Novacare har jeg hele tiden jobbet som backend-utvikler, men etter hvert også hatt roller som teamleder, fagansvarlig for Optimizely og nå altså CTO det siste halve året. Jeg har verken søkt om, eller bedt om, å få rollen – men føler kanskje at jeg på en måte har vokst litt inn i den.

Kanskje jeg egentlig har tatt rollen, mer enn jeg har fått den?

Hva innebærer rollen din? 💪

Den delen av tiden min hvor jeg jobber som utvikler, har jeg løsningsansvar for noen kunder, der jeg jobber med videreutvikling og forvaltning av løsningene deres. Jeg har kundekontakt, gir råd, foreslår forbedringer, utvikler ny funksjonalitet og sørger for at de er rustet for det fremtiden måtte bringe.

Jeg trives godt med direkte kundekontakt, og det å bli kjent med både kundene og løsningene deres over en periode på mange år. Jo bedre vi kjenner hverandre, jo enklere blir det å sammen finne frem til gode løsninger.

Den delen av tiden min jeg jobber som CTO, deltar jeg i salgsprosesser, kommer med råd om teknologivalg, har ansvar for intern faglig utvikling som planer for sertifiseringer og jeg arrangerer interne fagsamlinger. Jeg holder i tekniske ting som angår flere kunder og/eller flere utviklere, som håndtering av Log4J-sårbarheten i februar eller flytting av CI/CD-pipelines for alle kundene våre fra TeamCity og Octopus til Azure DevOps.

- Her blant fjord og fjell på Vestlandet er snødekte fjell tilgjengelig hele året, og jeg har nå fått brukt toppturskiene 29 måneder på rad. 📸: Privat
- Her blant fjord og fjell på Vestlandet er snødekte fjell tilgjengelig hele året, og jeg har nå fått brukt toppturskiene 29 måneder på rad. 📸: Privat Vis mer

Ellers blir det en del sparring med andre utviklere om mulige løsninger, estimater og feilsøking. Jeg utfører code reviews, og jeg oppfordrer til at vi deler kunnskap, både internt og eksternt, der er bloggen vår en fin plattform. Jeg har 1-til-1 samtaler med utviklerne, der vi sammen setter opp mål for året. Jeg forsøker å holde meg oppdatert på hva som beveger seg, både internt hos oss og ute i den store verden.

Ellers er jeg en stor fan av kode24 sin kodeskole og kodekrim, og jeg har laget Novacare sitt svar på det i form av en kodekalender der jeg laget alle oppgavene, både til advent og påske.

«Etter at jeg flyttet fra Østlandet til Vestlandet har jeg innsett at periodene med fint vær er ganske korte.»

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg? 📅

Etter at familien flyttet fra Oslo til Ulsteinvik i 2018 har jeg jobbet fra hjemmekontor for Novacare. De fleste kollegaene mine bor i Oslo-området og har kort vei til kontoret der, men noen få er som meg andre plasser i landet.

Jeg synes det fungerer fint, og kundene jeg jobber med sitter rundt omkring i Norge, fra helt sør til ganske langt nord, så det at jeg jobber fra hjemmekontor i Ulsteinvik har liten betydning. Jeg jobber også med en større kunde med global tilstedeværelse, så jeg har også daglig kontakt med personer i Frankrike.

Arbeidsdagene mine kan være ganske forskjellige, men starter vanligvis i 7-tiden med en kopp kaffe, mens jeg oppdaterer meg på hva som har skjedd siden dagen før, e-post, Slack, Teams, Jira og så videre, og så legger jeg en plan for dagen før jeg spiser frokost med familien, og kone og barn forsvinner ut døra.

Jeg deltar vanligvis på et standup-møte hver morgen, mandager er obligatorisk og de andre dagene er frivillig. Vi har også et løpende Teams-møte for «sosial drop-in» rundt lunsj-tider, så den praten jeg går glipp av ved kaffeautomaten kan jeg ta igjen der.

- Jeg holder et øye med langtidsvarselet på Yr og min egen kalender, med håp om at kombinasjonen av bra vær, åpning i kalenderen og mulighet til å ta igjen jobben på kvelden skal gjøre det mulig å ta en topptur på ski på dagtid. 📸: Privat
- Jeg holder et øye med langtidsvarselet på Yr og min egen kalender, med håp om at kombinasjonen av bra vær, åpning i kalenderen og mulighet til å ta igjen jobben på kvelden skal gjøre det mulig å ta en topptur på ski på dagtid. 📸: Privat Vis mer

Etter at jeg flyttet fra Østlandet til Vestlandet har jeg innsett at periodene med fint vær er ganske korte, og hvis man skal utnytte finværsdagene kan man ikke alltid vente til det blir helg. Jeg holder et øye med langtidsvarselet på Yr og min egen kalender, med håp om at kombinasjonen av bra vær, åpning i kalenderen og mulighet til å ta igjen jobben på kvelden skal gjøre det mulig å ta en topptur på ski på dagtid. Disse mulighetene dukker dessverre ikke opp så ofte som jeg skulle håpe, men av og til så klaffer det.

Utvikling er jo ikke bare den øvelsen å trykke på taster på tastaturet, men også finne ut hvordan man best løser et problem – det siste kan man gjerne gjøre ute på ski. Her blant fjord og fjell på Vestlandet er snødekte fjell tilgjengelig hele året, og jeg har nå fått brukt toppturskiene 29 måneder på rad – men det blir ikke alltid i arbeidstiden.

Siden hjemmekontoret er så lett tilgjengelig er det vel mer regelen enn unntaket at jeg også jobber litt etter at barna er i seng, helt uavhengig av om jeg kom meg ut på ski i løpet av dagen.

Jo, møter! Noen dager kan være helt (HELT) fulle med møter, men vanligvis har jeg også et par dager i uken nesten helt uten møter, slik at jeg kan jobbe mest mulig konsentrert og uavbrutt. Utover standups har jeg få faste møter, og jeg blir heldigvis ikke dratt med inn i for mange møter der jeg føler at jeg ikke har noe å gjøre.

Hvilke verktøy, språk og programvare bruker du? 💾

Når jeg skriver kode går det mest i C# og Visual Studio, og jeg har vanligvis minst en håndfull instanser av Visual Studio kjørende til enhver tid. Det er sjelden jeg skriver kode i bare én løsning i løpet av dagen.

Ellers bruker jeg Slack til å holde kontakt med kollegaer gjennom arbeidsdagen, eller egentlig hele døgnet. Jeg holder dialog med kunder på Teams, og epost.

Og for øyeblikket er det en blanding av Jira og Azure DevOps Boards for sakshåndtering.

SQL Management Studio ligger normalt også åpent på en skjerm. Ingen arbeidsdag er fullkommen hvis jeg ikke har fått skrevet både C#, SQL og litt regex.

«Det vanskeligste med rollen er kanskje at jeg aldri kommer à jour med listen over ting jeg skulle ha gjort.»

Hva er det beste og verste ved rollen din, synes du? 💘

Sånn i tillegg til at jeg har de beste kollegaene, og de triveligste kundene, er det beste med rollen min at jeg til en viss grad har friheten til å fylle den slik jeg selv ønsker.

Det er selvsagt visse mål, forventinger og krav jeg forholder meg til, men utover det står jeg ganske fritt. Jeg laget ikke kodekalenderen vår fordi noen ba meg gjøre det, jeg gjorde det fordi jeg kom på idéen og tenkte det kunne bli en kul greie.

Det vanskeligste med rollen er kanskje at jeg aldri kommer à jour med listen over ting jeg skulle ha gjort, og at selv om jeg starter hver dag med å legge en plan over hva jeg skal gjøre – så må planene nesten alltid endres fordi noe dukker opp i løpet av dagen.

Hvorfor trenger rollen din å faktisk være en egen rolle? 🤷

Den nok strengt tatt ikke det for alle selskaper.

Før jeg ble CTO i Novacare, hadde vi ingen CTO, og ting gikk jo rundt da også. Det har gjort at jeg ikke har kommet inn i en ferdig definert rolle, men fått muligheten til å tilpasse rollen slik jeg synes passer best.

Når et selskap når en viss størrelse, er det nok fornuftig at noen kan ha et teknologisk overblikk, og ansvar, på tvers av både utviklere, teknologier og kunder.

«Da jeg var 100 prosent utvikler hadde jeg nok normalt mer utbetalt hver måned enn det jeg har som CTO nå.»

Hvordan er lønna og arbeidsmarkedet for folk med din rolle? 💰

Jeg har inntrykk av at det er veldig stor etterspørsel etter alle typer utviklere for tiden, men jeg vet ikke om det at jeg har «CTO» i epost-signaturen min gjør meg mer eller mindre attraktiv på arbeidsmarkedet.

Det gjør meg i hvert fall mer attraktiv for de som skal selge tjeneste sine, enten på LinkedIn eller telefon.

Angående lønn finnes det jo mange modeller, og de er ikke nødvendigvis så enkle å sammenligne, men da jeg var 100 prosent utvikler hadde jeg nok normalt mer utbetalt hver måned enn det jeg har som CTO nå – samtidig er lønnen min nå mer forutsigbar, og ikke knyttet til hvor mye jeg faktisk fakturerer.