Det er lørdag og vi i kode24 har igjen samlet noen av de mest underholdende og artigste sakene vi har kommet over den siste uka.
Her kommer en ny utgave av Lørdagsgodt!
Kos deg – og god helg!
Kan du kjøre Doom på... bakterier?
Arnfinn:
Doom som kjører på magebakterier... Nå må det vel snart nå ei grense her? Eller? Tips oss gjerne om du har sett noe villere enn dette, eller noen av de andre obskure variantene vi har kommet over.
Dårlig kjemi
Ole Petter:
Noen folk klarer man bare ikke å kommunisere med. Det blir bare rør, og dårlig kjemi. Som med Steinar og Martin, fra de gode, gamle Humornieu-tidene. Som viser seg å bare være sju år sida, men virker som en evighet sida. Uansett: De har en fin løsning du kan prøve!
-ur på slutten = islandsk?
Kurt:
Jeg storkoste meg på årets NDC med alle de tekniske foredragene. Men av og til trenger hodet en liten pause fra alt som er koderelatert. Så hva med et foredrag om hvorvidt islandsk bare er nordisk med -ur på slutten av alle ordene? Fra en ekspert på området – en ekte islending?
Jeg fikk ikke med meg foredraget til Ólafur Waage selv – som ble holdt under partyet på kvelden. Men han er en morsom fyr, bare sjekk denne:
3D-printet STORT Lego-slott
Arnfinn:
De siste årene har en god del voksne fått opp igjen øynene for Lego, blant annet som investeringsobjekt. Den største forskjellen for de mest dedikerte fra da de var barn, er at de nå har penger. Og teknologi. Teknologi til å 3D-printe store versjoner av klassiske sett. Som denne borgen for eksempel. Dette er episode 3, men bygginga går ikke sååå fort her.
90-tallets 3D-bilder
Ole Petter:
Opplevde du 90-tallet, opplevde du de rare Magic Eye-3D-bildene du måtte skjele litt for å plutselig få se midt i et hav av støy og merkelige figurer. Men hvor kom de fra, egentlig? Hvordan ble de skapt? Og hva er egentlig greia? Min favoritt LGR er som vanlig på ballen!
Imponerende på gammel hardware
Kurt:
Av en eller annen grunn er YouTube-feeden min full av videoer om Commodore 64, 80-talls-datamaskinen jeg vokste opp med. Selv om jeg ikke har programmert på en Commodore 64 på 35 år, så er det fortsatt de som gjør det. Og de deltar i demokonkurranser. Og noen av dem vinner konkurransene – som Fairlight med demoen The Trip.
Kanskje du må ha kodet på en Commodore 64 selv for å skjønne hvor imponerende dette er? Jeg ble i hvert fall imponert:
PS: Spesielt interesserte kan se et intervju med de som lagde demoen her.
Noen mindre?
Arnfinn:
Hvor smått kan vi få det? Historien om Atarino viser at det er gode muligheter for å skalere ned de klassiske maskinene våre, vel… Ganske mye.
Vel verdt å ta en titt på denne saken hos Ars Technica »
Superduperskummel AI-video
Ole Petter:
Jaja folkens, da er vi fucked, da. For de videogeneratorene bare fortsetter å bli bedre og bedre, de. Og nå snakker de pokkeren meg norsk, også. Og jeg kan garantere deg ett hundre prosent at ingen under 20 år eller over 50 år kommer til å skjønne at de er AI-genererte. Bare se på det norske greiene her fra Googles Veo 3. Det er jo superkult rent teknologisk, men superduperskummelt på absolutt alle andre måter.
Var alt bedre før?
Kurt:
"Alt var bedre før", påstår noen – mest sannsynlig noen som er litt opp i årene. Men var det egentlig bedre før? Huw Collingbourne har vært utvikler siden 80-tallet og jobbet den gangen på en PC med DOS, ingen mus og ikke noe internett. Og han programmerte i Turbo Pascal 3.
Hvordan hadde det vært å gå tilbake til utstyret og programvaren han brukte på 80-tallet og jobbe på det i dag? Her kan du se hvordan det gikk:
Hva om Mario var skurken?
Arnfinn:
Mye handler om den nye Switch 2 for tida, men også nye Mario Kart. Tenk om vår hverdagslige rørleggerhelt faktisk er skurken, og de litt uventa “good guys’ene” hadde fått has på ham? I denne tolkninga av en litt mer klassisk utgave av Super Mario, framstår det jo nesten rimelig å forsøke ta ham ut.