Hemmelig Github-triks tar av på Twitter

Github-sjefen delte snarvei til Visual Studio Code-editor-tilgang i et hvilket som helst Github-repo.

Github lanserer tjenesten Codespaces som gir en Virtuel Visual Studio Code editor. 📸: Github
Github lanserer tjenesten Codespaces som gir en Virtuel Visual Studio Code editor. 📸: Github Vis mer

"Forresten, dette har jeg glemt å nevne. Her er et nytt pro-tips: Trykk '.' på et vilkårlig Github-repo", skrev Nat Friedman, CEO i Github, i en tweet i går, som hittil har blitt retweetet nesten tusen ganger.

Om man går på et repository på den populære Git-siden og prøver selv, oppdager man fort at man blir videresendt til github.dev, en helt ny tjeneste fra Github, hvor koden plutselig dukker opp i en online versjon av Visual Studio Code.

Ikke først

Det er ikke første gang noen har prøvd seg på denne løsningen. Vi har tidligere omtalt tjenesten github1s i kode24-timen, som var først ute med å sende brukere til en virtuell Visual Studio Code sesjon.

Den populære desktop-editoren er basert på JavaScript-plattformen Electron, og er i praksis en webapplikasjon med et skall rundt seg. Derfor kommer det kanskje ikke som noe sjokk på mange at en web-versjon av applikasjonen er mulig.

Github1s kommer riktignok ikke fra Github selv, og slet lenge med å sende kode tilbake igjen. Nå ser det ut til at Github tar tjenesten hjem med det de kaller Codespaces.

Raskere enn laptopen din

På nettsiden til Codespaces, github.dev, skriver Github at tjenesten skal være et lynraskt skymiljø for utvikling med virtuelle maskiner som starter på sekunder.

Alt fra desktopversjonen skal være tilgjengelig online, det vil si: editor, terminal, versjonskontroll, temaer og utvidelser.

Github hevder at tjenesten skal kunne utkonkurrere laptopen din og kunne skaleres opp til 32 kjerner og 64 gigabyte RAM.

I følge Github har til og med deres egne utviklere byttet til Codespaces.

Utvider beta

Selv om Codespaces kan se ut til å være gratis for alle nå, forteller Github at det ikke er for alltid. Tjenesten er nemlig i offentlig beta, som Github sier vil bestå inntil videre.

I fremtiden skriver de at det vil bli en tjeneste for organisasjoner med "Team" eller "Enterprise"-skyplaner. De vil begynne å ta betalt for at organisasjoner får tilgang fra 10. september.

Hvorvidt private brukere vil få tilgang i fremtiden sier Github at de vil fortelle mer om ved en senere anledning.