Hacker-nettverk med koblinger til Russland avdekka i Tyskland

Det britiske helsevesenet skal være blant hackernes over 600 ofre.

📸: Alexander Pohl / NurPhoto / Shutterstock / NTB
📸: Alexander Pohl / NurPhoto / Shutterstock / NTB Vis mer

Tyske myndigheter sier de har avdekket et hackernettverk med koblinger til Russland.

Det britiske helsevesenet skal være blant hackernes over 600 ofre.

Eiendommer i både Tyskland og Ukraina ble ransaket i forrige uke, som en del av etterforskningen. Operasjonen ble ledet av politiet i delstaten Nordrhein-Westfalen, i samarbeid med Europol og amerikanske FBI. Også nederlandsk og ukrainsk politi har deltatt.

Sykehus og medier

Nettverket anklages for «digital utpressing» og datasabotasje og skal ha brukt løsepengevirus for å presse ofrene for store summer.

Det første store angrepet var rettet mot det britiske helsevesenet og ble gjennomført i 2017, ifølge tyske tjenestemenn. Deretter skal hackerne ha gått etter en rekke bedrifter og institusjoner. I Tyskland er mediegruppen Funke og universitetssykehuset i Düsseldorf blant dem som ble rammet.

Tyske myndigheter sier det er utstedt arrestordre på tre antatte ledere for gruppen, som skal ha koblinger til Russland. Det pågår en global politijakt på de tre.

"Håndhever loven"

Markus Hartmann, som jobber med å bekjempe nettkriminalitet, sier saken viser at dette er et grenseoverskridende fenomen.

– Samtidig viser den vellykkede operasjonen at også vi som håndhever loven, er i stand til å handle internasjonalt, sier han.

Den siste tiden har flere nettsider i Tyskland vært utsatt for angrep. Blant de rammede er flere flypasser. Russiske hackere er flere ganger anklaget for å ha utført eller oppmuntret til slike angrep.