Gyula Varadi (28) flytta fra Ungarn til Norge for å bli frontend-utvikler

Han tror ungarske utviklere kan lære å bli mer organisert av norske utviklere.

📸: Aize
📸: Aize Vis mer

Tro det eller ei, men det er faktisk folk som blir ansatt som utviklere gjennom LinkedIn. En av dem er 28 år gamle Gyula Varadi, som tok turen fra Budapest i Ungarn for å jobbe som frontend-utvikler for Aize i Oslo, da muligheten banket.

Han forteller at det er spesielt én ting han synes er kjempekult med norske arbeidsplasser.

Lange arbeidsdager

- En av de tingene som forbauset meg er at man kan få hytte som en del av fordelene på arbeidsplassen, slike ting finnes ikke i Ungarn, forteller Varadi henrykt.

Sist mai startet han som senior frontend-utvikler for Aize, og forlot samtidig karrieren som utvikler i fitech-industrien i Ungarn, hvor han drev med applikasjonsarkitektur og utvikling, i tillegg til opplæring av juniorer.

En av de tingene som er forskjellig fra Ungarn, forteller han, er at firmastrukturen er flatere.

Varadi sier han har mer innflytelse på produktet i Norge enn Ungarn. 📸: Auze
Varadi sier han har mer innflytelse på produktet i Norge enn Ungarn. 📸: Auze Vis mer

- Sammenlignet med Ungarn har jeg mye mer innflytelse på firmaets retning her. Og her får jeg i tillegg kode mer!

I tillegg forteller Varadi at han opplever mer fokus på balanse mellom fritid og arbeidsliv i Norge, og at det er en mer avslappet hverdag. I tillegg sier han at det er flere familiefordeler og bedre foreldrepermisjon.

- Ja også er arbeidsdagen ferdig tidligere. Gjerne klokka fire. I Ungarn kan den ofte vare til seks eller syv på kvelden.

Større IT-scene i Ungarn

Varadi forteller at IT-scenen er veldig stor i Ungarn, sannsynligvis større enn i Oslo. Det er mange flere utvikler-firmaer, flere meet-ups og større variasjon i industrier som trenger utviklere.

Kanskje Ikke så rart, siden Budapest alene har over 1,7 millioner innbyggere.

Teknologien derimot, forteller Varadi er ganske lik.

- Teknologien og rammeverkene jeg bruker er det samme som i Ungarn. Frontend-utvikling har mange likheter. De største firmaene i Ungarn har en tendens til å bruke Angular, mens de mindre vanligvis bruker React og andre rammeverk.

Lær Ungarsk!

Varadi er litt usikker på om norske utviklere nødvendigvis har så mye å lære av ungarsk arbeidsliv. Han sier han tror ungarske utviklere kan lære å bli mer organisert av norske utviklere.

Han tror hovedforskjellen mellom norske og ungarske utviklere er at nordmenn virker som de har mer selvtillit på arbeidsplassen og i måten de jobber på.

Men om han skal komme med et råd?

- Norske utviklere bør lære seg Ungarsk! haha.