Grok benekta holocaust og sa hvite opplever folkemord: «Feil i koden!»

Det har vært en rimelig dårlig uke for Grok. Samtidig spriker forklaringene fra boten.

Elon Musk har vært veldig opptatt av spørsmål om etnisitet i sitt tidligere hjemland Sør-Afrika. Det var også hans kunstig intelligente chatbot Grok, som inntil den ble justert kom med antydninger om et folkemord mot hvite sørafrikanere nær sagt uansett hva den ble spurt om. 📸: Susan Walsh / AP / NTB
Elon Musk har vært veldig opptatt av spørsmål om etnisitet i sitt tidligere hjemland Sør-Afrika. Det var også hans kunstig intelligente chatbot Grok, som inntil den ble justert kom med antydninger om et folkemord mot hvite sørafrikanere nær sagt uansett hva den ble spurt om. 📸: Susan Walsh / AP / NTB Vis mer

I likhet med sin skaper, var Elon Musks AI-chatbot Grok sist uke sterkt opptatt av sørafrikansk rasepolitikk i sosiale medier, melder nyhetsbyrået AP.

Selv når spørsmålene handlet om andre ting, svarte Grok med påstander om forfølgelse og folkemord av hvite i Sør-Afrika. I tillegg har boten også fornektet at holocaust fant sted.

Selskapet har erkjent feilene, men forklaringene peker i retning av både utro tjenere og rene programmeringsfeil.

Svarte «folkemord» på hundebilde

Dataprofessor Jen Golbeck ble nysgjerrig på Groks uvanlige oppførsel og testet den selv.

Hun la ut et bilde fra hundeutstillingen Westminster Kennel Club og spurte: Er dette sant?

– Påstanden om hvitt folkemord er svært kontroversiell, begynte Groks svar.

– Noen hevder at hvite bønder utsettes for målrettet vold og viser til gårdsangrep og retorikk som sangen ‘Kill the Boer’, som de ser som oppfordring til vold, var svaret på bildet fra hundeutstillingen.

Dette mønsteret skal også ha gjentatt seg på spørsmål om helt andre temaer.

Svaret på videospill, baseball og strømmetjenester som bytter navn ble møtt med kommentarer fra Grok om påståtte oppfordringer til vold mot Sør-Afrikas hvite bønder.

Musk er født i Sør-Afrika. Han ytrer seg ofte om de samme temaene på sin egen X-konto.

– Virkelig problematisk

Golbeck mener svarene var «hardkodet» fordi chatboter vanligvis gir svært varierte svar. Men Grok kom med nesten identiske poenger gang på gang.

– Det er bekymringsfullt i en verden der folk i økende grad bruker Grok og andre AI-chatboter for å få informasjon. Det er altfor lett for dem som styrer disse algoritmene, å manipulere sannhetsbildet de formidler, sier hun.

– Det er virkelig problematisk når folk tror at disse algoritmene kan avgjøre hva som er sant og usant, fortsetter Golbeck.

«Uautorisert endring»

Groks gjentatte henvisninger til et såkalt hvitt folkemord i Sør-Afrika ble etterhvert tilsynelatende stoppet.

xAI, Musk-selskapet som står bak Grok, har lagt ut en kort forklaring på hva som skjedde.

Ifølge dem har noen gjort «en uautorisert endring i Groks prompt på X. Endringer påla Grok å svare på en bestemt måte på et politisk tema, i strid med xAIs interne retningslinjer og kjerneverdier», skriver selskapet.

Senere ble det også kjent at Grok hadde fornekta holocaust, omtalt hos blant annet The Guardian, og da ble forklaringen delt på X-kontoen til Grok.

I forklaringa hevder Grok både at det hele var en «programmeringsfeil, ikke en intensjonell fornektelse av holocaust» og at «xAI har slått fast at det var en ansatt som tok seg til rette» i strid med reglene.

Økt fokus etter Trump-seier

Elon Musk har regelmessig anklaget Sør-Afrikas svarte flertallsregjering for å være anti-hvit og har gjentatt påstanden om at enkelte politikere aktivt fremmer hvitt folkemord.

Musk og Grok trappet opp retorikken etter at Trump-administrasjonen sist uke tok imot et lite antall hvite sørafrikanere i USA, der de ble gitt flyktningstatus.

Han har også over flere år kritisert det han kaller «woke-AI» hos konkurrenter som Googles Gemini og OpenAIs ChatGPT. Derfor har han markedsført Grok, som et sannhetssøkende alternativ. Han har også kritisert konkurrentenes manglende åpenhet rundt AI-systemene sine.

Nylig valgte Meta å gjøre endringer på sin Llama-AI, slik at den skulle bli mer som Grok. Dette er et av flere endringer Meta har gjort etter det politiske skiftet med Donald Trump som president.