Gründer tok grep: - «Dette kan jeg jo kode selv!»

Nå koder Crescat-gründeren Matteo Blomberg Ghini 40 timer i uken, i tre forskjellige programmeringsspråk.

Matteo Blomberg Ghini (til høyre) sammen med produktsjef King-Solomon "King" Evbogbai. 📸: Crescat
Matteo Blomberg Ghini (til høyre) sammen med produktsjef King-Solomon "King" Evbogbai. 📸: Crescat Vis mer

Hvis du ikke kan kode, men sitter på en genial forretningside, vil kanskje første innskytelse være å leie inn en eller flere utviklere for å gjøre idéen til virkelighet.

Slik begynte det også for Crescat, et oppstartsselskap i Bergen som lager en løsning som skal gjøre det enklere å arrangere konserter, festivaler og andre arrangementer. Selskapet ble startet for seks år siden av Jørgen Iden, som nå er administrerende direktør, og Matteo Blomberg Ghini, som er teknologisjef.

«Flere ganger fant jeg ut at "dette kan jeg jo løse selv."»

– Etter hvert som vi kjøpte inn timer fra et byrå, så var målet mitt å selv opparbeide meg kompetanse. Flere ganger fant jeg ut at "dette kan jeg jo løse selv", forteller Ghini til kode24.

For noen år siden begynte Crescat å gjøre mer av utviklingsjobben inhouse, og for fire år siden tok Ghini over all kodingen selv. Det til tross for at han ikke hadde særlig med kodeerfaring fra før.

– Jeg har bakgrunn fra Handelshøyskolen i Bergen, og har studert andre ting – men det er mye som er litt "kodeaktig" innenfor statistikkverdenen. Grunnprinsippene bak programmering var kjent, men det å lage brukergrensesnitt og interagere med data gjennom et program var mer ukjent.

Lærte seg PHP, Vue og Flutter

Nå har Crescat ti ansatte og et et team av utviklere, men Ghini koder fortsatt masse selv. Og det blir lange dager.

– Jeg bruker kanskje 40 timer på koding i en snittuke, i tillegg til kanskje 10 timer på administrasjon og kanskje mer på andre ting, sier Ghini.

Stacken som brukes er:

  • Backend er basert på PHP og Laravel
  • JavaScript med Vue-rammeverket på frontend.
  • For bedre integrasjon på desktop brukes Electron, slik at man får støtte for blant annet OS-baserte varslinger.
  • For Android- og iOS-appene brukes Googles kryssplattformløsning Flutter, der Dart er programmeringsspråket.

– Da Flutter kom for noen år siden syntes vi det hørtes ubeskrivelig forlokkende ut å kunne lage en app én gang i stedet for to.

Selv om det har vært noen utfordringer underveis, er Ghini veldig godt fornøyd med valget.

– Det er jeg som utvikler hele mobilappen selv, så jeg måtte lære meg Dart i tillegg til JavaScript og PHP som jeg brukte fra før.

Manglet gode løsninger

Idéen til Crescat kom etter at medgründer Jørgen Iden og Ghini selv hadde opplevd på kroppen utfordringene med å få til god informasjonsflyt i planleggingen av små og store arrangementer.

Jørgen Iden hadde lenge jobbet som lydtekniker, reiste rundt på turneer og så hvor vanskelig det var å få tak i informasjon.

«Man ender gjerne opp med et sammensurium av Excel-ark, prosjektstyringsverktøy og ulike systemer.»

Ved planlegging av konserter, festivaler og andre arrangementer kan det være veldig mange involvert – som artister, artistenes managere, sikkerhetsselskaper, konsertarenaer, cateringselskaper og mye annet. Alle bruker gjerne ulike løsninger, og man ender ofte opp med et sammensurium av Excel-ark, prosjektstyringsverktøy og ulike systemer.

– Excel er alles beste venn når ingenting endrer seg. Men så fort noe endrer seg, finnes det plutselig to eller tre versjoner av sannheten. Det fører til at man vegrer seg for å sende ut informasjon, fordi man kan ta beslutninger basert på feil versjon av informasjonen, sier Ghini.

Arbeidet med å lage et produkt som skulle bedre informasjonsflyten startet.

Crescat er en Electron-basert desktop-applikasjon med en tilhørende "companion"-app for mobil. 📸: Crescat
Crescat er en Electron-basert desktop-applikasjon med en tilhørende "companion"-app for mobil. 📸: Crescat Vis mer

– Vi tenkte at det måtte finnes en bedre måte å gjøre det på. Vi begynte derfor å gå av oss skoene i Bergensregionen. Snakket med kulturhus, klubbscener og konsertarrangører for å forstå hvor ting stopper opp og hva som er utfordringene, sier Ghini.

Det første året ble brukt til grundig planlegging av hva som skulle lages, basert på behovene de to gründerne avdekket gjennom å prate med bransjen – og selvfølgelig erfaringen de selv hadde fra bransjen.

I løsningen som nå er laget kan alle som er involvert i et arrangement få tilgang til viktig informasjon om arrangementet på ett sted – enten på en nettside eller fra mobiltelefonen.

Med i Innovasjon Norge-aksellerator

– Hva har vært de største utfordringene underveis?

– Det å vite at de tekniske valgene vi tar er riktige. At vi ikke skyter oss selv i foten, sier Ghini.

Siden Crescat er en samarbeidsløsning, har det vært viktig å bygge en løsning der man kan stole på at informasjonen for eksempel en amerikansk agent ser er den samme som den en arrangør i Norge ser.

– Jeg må tørre å stole på at min tolkning av ditt problem er god nok til at jeg kan implementere en løsning. Vi skal jo tolke et problem og lage en løsning basert på det, sier Ghini.

Han forteller at det i starten tok litt tid å stole på seg selv, og ikke minst tørre å gå en annen vei enn det kunden først hadde tenkt.

– Men nå begynner vi å få empiri på at vi har tatt mange riktige valg. Selv om vi også har gjort feil som har ført at vi har måttet bygge ting på nytt.

«Nå har vi begynt å selge til cateringselskaper, som vi ikke en gang hadde tenkt på var en målgruppe.»

Nå jobber Crescat mye med kommersialisering av selskapet, og med å få det til å vokse. Visjonen deres er at alle som driver med events skal gjøre det gjennom Crescat.

– Da må vi treffe alt fra den lille klubben på hjørnet til store arenakonserter. Og nå har vi begynt å selge til cateringselskaper, som vi ikke en gang hadde tenkt på var en målgruppe.

Løsningen har blitt brukt til å arrangere mange store og små festivaler og konserter i Norge. Nå er ambisjonene internasjonal ekspansjon. 📸: Crescat
Løsningen har blitt brukt til å arrangere mange store og små festivaler og konserter i Norge. Nå er ambisjonene internasjonal ekspansjon. 📸: Crescat Vis mer

De fleste kundene er foreløpig i Norge, men det jobbes med å ekspandere internasjonalt.

– Vi har akkurat blitt med i TINC-akselleratoren til Innovasjon Norge.

Dette er et program fra Innovasjon Norge for bedrifter som kan vise til gode resultater i Norge, og har planer om internasjonal skalering.

Testing, testing og atter testing

Crescat brukes i forbindelse med mange store arrangementer, og noe av det Ghini er mest redd for er at det skal være deres skyld at et arrangement ikke går på skinner.

– Vi bruker av andres tid. Konserten skjer kun i dag, det er 1000 mennesker som skal se artisten og har betalt penger, og det har vært masse folk involvert. Da kan ikke vi være årsaken til at det ikke går, sier Ghini.

King-Solomon Evbogbai og Matteo Blomberg Ghini. 📸: Crescat
King-Solomon Evbogbai og Matteo Blomberg Ghini. 📸: Crescat Vis mer

Måten å unngå at noe går galt, eller å sørge for at det i hvert fall ikke går galt mer enn én gang, er ifølge Ghini å teste mye.

– Vi jobber testdrevet, og det var det som fikk meg til å få troen på at det jeg gjorde var godt nok.

Crescat har nå 5000 ulike tester som sjekker systemet på alle mulige måter.

– Vi bruker PHP Unit for å teste. Så begynner vi med å få testen til å feile, for så å rette opp. Neste gang du lager noe nytt, så vet du takket være testene at det gamle fortsatt fungerer.

Anbefaler flere å satse

– Hvordan føles det å ha startet uten særlig kodekunnskaper, og nå ha skapt en bedrift som vokser og ansetter?

– Det er veldig morsomt. Og så er det utrolig givende å se at noen bruker "babyen" din.

Ghini mener det er mye lettere å komme igang med programmering enn mange tror. Han anbefaler alle som har lyst til å lære seg å programmere til å bare begynne å lage det du har lyst til å lage.

«Vi spiste bare litt billigere makrell i tomat i starten.»

– Hvis du vet hva du vil ha, så er det ikke så vanskelig å gjøre det.

Risikoen ved å prøve å starte opp noe er også mye mindre risikofylt i Norge enn de fleste andre steder i verden, på grunn av sikkerhetsnettet vi har i Norge, mener han.

– Vi spiste bare litt billigere makrell i tomat i starten. Barrieren er mindre enn man tenker.