Opplysningene framkommer i en undersøkelse utført av gravenettverket European Investigative Collaborations (EIC) og ledet av det franske nettstedet Mediapart og den tyske avisa Der Spiegel.
– Aktivister, journalister og akademikere har blitt utsatt for sanksjoner, i likhet med europeiske og amerikanske tjenestemenn, skriver gravenettverket i en uttalelse.
15 medier har bidratt i arbeidet med saken, som har fått tittelen Predator Files. Predator er navnet på programvarene som mange europeiske regjeringer passivt har medvirket til salget av, hevder EIC. De neste dagene varsler de flere avsløringer om saken.
– Svært inngripende overvåkingsprodukter omsettes i nær industriell skala. De opererer fritt i det skjulte uten tilsyn eller at noen holdes ansvarlig, ifølge EIC.
«Europeiske selskaper har forsynt slike regimer med digitale bakdører.»
Intellexa-alliansen
Etterforskningen deres fokuserte på Intellexa-alliansen, en gruppe selskaper som ifølge EIC har levert Predator-programvare til minst 25 land verden over.
Intellexa drives av tidligere israelske etterretningstjenestemenn, hovedsakelig basert i Europa, og ble utsatt for amerikanske sanksjoner i juli.
– I løpet av det siste tiåret har den vestlige verden applaudert digitale verktøy som styrker demokratideltakelsen i land med autoritære regimer. Men samtidig har europeiske selskaper forsynt slike regimer med digitale bakdører som gjør alle digitale enheter til kraftige spionasjeverktøy, skriver de i en uttalelse.