Gigantraid mot «Microsoft support»-svindlere

Politiet raidet 76 lokaler i India etter tips fra Amazon og Microsoft.

📸: Centre for Ageing Better / Unsplash
📸: Centre for Ageing Better / Unsplash Vis mer

De fleste har antagelig opplevd å bli oppringt av noen som hevder å være fra «Microsoft support». I mange tilfeller ringer de tilsynelatende fra norske telefonnumre ved å «spoofe» nummeret.

Nå kan det forhåpentligvis bli litt færre av disse plagsomme oppringningene.

Torsdag gikk nemlig Indias Central Bureau of Investigation (CBI) til aksjon mot 76 lokasjoner i India som mistenkes å stå bak denne typen "tech support"-svindel, skriver Bleeping Computer.

Aksjonen kom etter et samarbeid mellom CBI, internasjonale politimyndigheter og teknologiselskaper som blant annet Microsoft og Amazon.

«De ulovlige callcenterne som ble raidet av CBI ble satt opp for å utgi seg for å være Microsoft- og Amazon-kundesupport.»

Amazon- og Microsoft-samarbeid

CBI melder at den såkalte Chakra-II-aksjonen er et ledd i deres kamp mot organiserte cyberkrim-nettverk som opererer over landegrensene.

Under aksjonen ble det beslaglagt blant annet 32 mobiltelefoner, 48 bærbare PC-er og harddisker, samt 33 SIM-kort.

Politiet tok også beslag i, og frøs, en rekke bankkontoer. I tillegg ble innholdet av 15 e-post-kontoer sikret.

Indias Central Bureau of Investigation (CBI) slo til mot 76 "tech support"-callsentre. 📸: Kurt Lekanger
Indias Central Bureau of Investigation (CBI) slo til mot 76 "tech support"-callsentre. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

– De ulovlige callcenterne som ble raidet av CBI ble satt opp for å utgi seg for å være Microsoft- og Amazon-kundesupport. De rettet seg mot over 2000 Amazon- og Microsoft-kunder hovedsakelig i USA, men også i Canada, Tyskland, Australia, Spania og Storbritannia, sier Amy Hogan-Burney, sjef for Microsofts cybercrime-enhet, i en uttalelse.

Amazon skriver i en egen uttalelse at dette er første gang i historien Amazon og Microsoft har gått sammen om å stoppe denne typen svindel.

– Vi er glad for å ha kunnet samarbeide med Microsoft, og mener handlekraftige partnerskap som dette er kritiske for å beskytte forbrukere mot slik svindel, sier kathy Sheehan i Amazon.

Hun oppfordrer andre i teknologibransjen til å jobbe sammen med dem for å stå sammen mot kriminell aktivitet.

Holdt på i minst fem år

Svindlerne brukte ulike internasjonale betalings-gatewayer og kanaler for overføring av penger de hadde lurt til seg av personer i andre land.

Én av metodene svindlerne brukte, var å kontakte ofrene via popup-meldinger som skulle se ut som de var sikkerhetsvarsler fra for eksempel Microsoft. I meldingene sto det gjerne at det var tekniske problemer med datamaskinen.

I popup-meldingen var det et telefonnummer man kunne ringe for å få "fikset problemene". Ringte man dette nummeret kom man til ett av svindlernes call-centre og ble lurt til å installere programvare som ga svindlerne fjerntilgang til PC-en.

I tillegg ble ofrene lurt til å betale svindlerne for å ha fikset problemer som aldri eksisterte.

Kryptosvindel

I forbindelse med raidet slo CBI også til mot kryptovaluta-svindlere som rettet seg mot indere. Totalt skal indere ha blitt lurt for minst 1 millard indiske rupi – rundt 132 millioner kroner.

CBI sier at svindlerne hadde utviklet en falsk kryptovaluta, og så lurte de investorer til å investere i maskinvare som skulle brukes til å "mine" denne ikke-eksisterende kryptovalutaen. Profitten skulle deles mellom investorene.