Folka bak Carbon vil ta tronen fra C++: - En eksperimentell arving

Teknisk gjeld og lang arv gjør det ekstremt vanskelig å forbedre C++, mener Carbon-teamet.

Programmeringsspråket Carbon er bygget for å skape en skånsom læringskurve for C++-utviklere. 📸: Skjermdump/Carbon(GitHub)
Programmeringsspråket Carbon er bygget for å skape en skånsom læringskurve for C++-utviklere. 📸: Skjermdump/Carbon(GitHub) Vis mer

Det nye språket Carbon ble denne uken presentert av Google-utvikleren Chandler Carruth på konferansen C++ North i Toronto. Språket beskrives av utviklerene bak som en "eksperimentell arving til C++", melder Devclass.

Carruth er teknisk leder for Googles kjerneprogrammeringsspråk og språkutvikling, representerer Google i C++ Standards Committee, og er en bidragsyter til LLVM og Clang.

Foredraget har skapt stor interesse i C++-miljøet, skriver Devclass.

- Vi forstår interessen rundt dette foredraget. Vi vil publisere opptaket så fort som mulig, skriver en organisatørene bak konferansen på Twitter.

Vanskelig å forbedre C++

Carbon-utviklerne forklarer at selv om C++ er det "dominerende språket for ytelseskritisk programvare", betyr arven og den tekniske gjelden at en "gradvis forbedring av C++ er ekstremt vanskelig."

Med Carbon tar utviklerne sikte på å matche ytelsen til C++, opprettholde "sømløs toveis interoperabilitet", samt tilrettelegge for en skånsom læringskurve for C++-utviklere. Carbon er nemlig designet for å fungere sammen med C++, og å gjøre det enkelt å migrere over. Språkets verktøykjede støtter også kompilering av C++-kode, skriver Devclass.

Versjon 1.0 ferdig om få år

Devclass forteller at årsaken til at det er vanskelig å forbedre C++ ligger i språkets røtter. C++ startet som kjent som en "fork" av språket C, som nå er 50 år gammelt. Ifølge Carbon-teamet er en av de store utfordringene med C++ at folka bak over tid har lagt til heller enn å erstatte språkfunksjoner. Carbon-teamet mener også at C++-komiteen og utviklingsprosessen har vært "orientert rundt standardisering i stedet for design", er treige og unnlater iblant å avgjørelser.

Devclass skriver at Carbon er et forsøk på å komme seg rundt disse problemene ved hjelp av en ny framgangsmåte basert på "open source"-prinsipper. Teamet bak vil også forsøke å lukke et stort hull i C++-økosystemet med en innebygget pakkebestyrer. I skrivende stund er planen å være ferdig med versjon 0.1 av språket i løpet av året. 0.2 i 2023 og versjon 1.0 i 2024 eller 2025.