EU vil ikke at kryptovaluta skal være anonymt lenger

I kampen mot hvitevasking ønsker EU å ta livet av anonyme kryptotransaksjoner.

De nye innstrammingene av kryptovaluta er en del av EUs hvitvaskingspakke. Her fra en veksleforretning for Bitcoin i Krakow 📸: Artur Widak/NurPhoto/Shutterstock
De nye innstrammingene av kryptovaluta er en del av EUs hvitvaskingspakke. Her fra en veksleforretning for Bitcoin i Krakow 📸: Artur Widak/NurPhoto/Shutterstock Vis mer

EU har stemt over strengere regulering av kryptovaluta, melder Computerworld, som skriver at kunngjøringen kom fra Committee on Economic and Monetary Affairs (ECON) og Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs (LIBE) på fredag 1.april.

Ifølge ECON og LIBE er dette del av EUs nye anti-hvitvaskingspakke.

Kryptovaluta skal kunne spores på samme måte som tradisjonelle pengeoverføringer. Men det er en mangel på regler for sporing av kryptotransaksjoner.

Opphav og eier

I en votering over utkastet til den nye loven stemte 93 medlemmer av ECON og LIBE for, 14 mot og 14 avholdende, ifølge Computerworld.

Nettavisen skriver at det dermed er enighet om at alle transaksjoner av kryptoverdier inneholde informasjon om opphav og eier, som skal være tilgjengelig for myndigheter.

EU vil også at disse reglene skal gjelde for det som kalles unhosted wallets, altså en krypto-lommebok med privat eier.

Mistenkelige transaksjoner

Målet er ifølge ECON og LIBE at kryptotransaksjoner kan spores og at mistenkelige transaksjoner kan stoppes.

Ernest Urtasun i ECON uttaler at ulovlige transaksjoner av kryptoverdier har gått ubemerket hen i store deler av både Europa og verden, som gjør at de er godt egnet for å sikre anonymitet. Det er et smutthull som EU vil adressere med den nye loven, forteller Computerworld.

Medlemmene i parlamentet vil nå forhandle det endelige lovspråket med medlemsregjeringene. Europaparlamentet er forventet å stemme over forslaget i løpet av april.

Er det bra at kryptovaluta reguleres mer, eller bør anonymiteten beholdes? Rop ut i kommentarfeltet under! 💬