EU-domstolen opphevet onsdag en bot på 1,5 milliarder euro som tidligere er ilagt Google. Det tilsvarer rundt 17,7 milliarder kroner med dagens kurs.
Det var EU-kommisjon som i 2019 vedtok å gi Google bota for angivelig misbruk av sin dominerende stilling for nettreklame.
Google uttrykker, ikke uventet, glede over å ha fått medhold i EU-domstolen, melder Fortune. EU-kommisjonen har på sin side ikke avgjort om de vil anke videre.
Tør ikke blokkere Google: «Vi må velge mellom å dø raskt eller sakte»
Full omgjøring av bota
I ankevedtaket fra EU-domstolen i Luxembourg heter det at kommisjonen gjorde feilaktige vurderinger i denne saken.
– EU-domstoler annullerer kommisjonens beslutning helt og fullt, heter det.
Kommisjonens vedtak om bot var rettet mot Googles kontrakter som i praksis blokkerte reklameplass som dukket opp rett ved siden av Google-søk på nettsider hos tredjeparter, og som de ikke fritt kunne selge.
Irland gransker Googles utvikling av språkmodell
Andre toner i USA
Mens EU-domstolen mener Google er blitt straffet feilaktig i Europa, kjemper også teknologigiganten i rettsapparatet i USA.
Etter at en domstol i august slo fast at søkemotoren utgjør et monopol, står nå kampen om annonseplattformen til Google.
Påtalemyndigheten krever nemlig at selskapet skal selge deler av sin annonsevirksomhet. Årsaken er at dette gir Google dominans over programvare på både kjøper- og salgssiden for annonsemarkedet.
Det gjør at de sitter igjen med 36 prosent av fortjenesten, i kraft av å tilrettelegge for handel mellom annonsører og nettsteder, hevder myndighetene. Derfor krever justisdepartementet i USA at Google selge sin Ad Manager-løsning, skrev Axios da rettssaken startet.