Er AI bare en kjempestor svindel?

Ny Star Wars-serie, AI-svindel, kult retro-tastatur, fussball-robot, merkelig programmeringsspråk og Mac-verktøyet du ikke visste du manglet, alt i ukens Lørdagsgodt!

Hver lørdag samler kode24-redaksjonen det morsomste og mest interessante vi har kommet over fra uka som gikk, i vår spalte Lørdagsgodt.

Vi har kommet over mye rart denne uken også – kos deg med godteposen vi har satt sammen for deg!

PS! Har du sett noe morsomt, interessant eller rart vi burde ta med i neste Lørdagsgodt? Tips oss!

Reagerer på ny Star Wars-serie

Arnfinn:

Få ting minner vel mer om en smågodtpose enn Star Wars. Noe av det nye i utvalget er godt og spennende, og andre ganger er opplevelsen det motsatte.

Uansett! Star Wars Acolyte er kommet, og nettet drukner i filmer av «folk som reagerer». Liker du Star Wars, kan det være verdt å ta en titt. Bare husk at dette ikke er en dokumentar fra en galakse langt, langt borte. Da slipper du å få et mentalt sammenbrudd over at den fiksjonelle verdenen framstiller ting du mener ikke hører hjemme der av politiske årsaker.

Jeg skal i alle fall gi det et ærlig forsøk, og prøve nyte litt science fiction denne helga.

Er AI en svindel?

Ole Petter:

Vi i kode24 synes AI-hypen går litt over alle støvleskaft om dagen, og er ikke alene. Nå får jeg hver uke opp stadig flere Youtube-ere som går så langt å kalle hele greia for en svindel.

For det er interessant å se på fortida for å forstå nåtida, og det er ikke første gangen IT-bransjen har samla seg rundt et nytt begrep for å selge tjenester, programvare og maskinvare – sist var det big data, som kanskje i stor grad er det samme som AI, bare med et kjedeligere navn? JEG BARE SPØR!

Kult-tastatur i moderne utgave

Jørgen:

8bitdo, som kanskje er mest kjent for spill-tilbehør, lanserer nå en litt uventet dings.

Et tastatur som etterligner det klassiske mekaniske tastaturet IBM model M, fra 90-tallet. Det originale tastaturet har kult-status i tastaturmiljøet, så det blir spennende å se hvordan denne kopien blir tatt i mot. Og om det kommer en versjon med nordiske taster da.

Hater du fussball? Få en robot til å spille for deg!

Kurt:

Jeg må innrømme at jeg ikke er så innmari glad i verken fotball eller fussball. Når det gjelder sistnevnte er kanskje litt av problemet at jeg aldri har giddet å øve, og siden jeg ikke har øvd er jeg ekstremt dårlig og taper alltid.

Men hva om jeg bare kunne fått en robot til å spille fussball for meg?! Da er jeg sikker på at jeg... eh... roboten... ville spilt masse fussball! Og jeg hadde fått frigjort masse tid til å gjøre noe helt annet, som å kode på hobbyprosjektene mine.

Sjekk denne fascinerende videoen av en fyr som har laget en slik robot. Ganske imponerende, og jobben tok 500 timer:

Hysterisk Trump- og Putin-video

Arnfinn:

Donald Trump ble funnet skyldig og dømt denne uka. Det har ført til at denne AI-genererte saken har dukket opp i feeden på ulike plattformer igjen. Trump og Putin som lager en cover av låta til Shaggy?

Dette er vel noe av det bedre jeg har sett, utført med generativ AI.

Verdens beste jobbemusikk

Ole Petter:

Diablo-spillene har noe av verdens beste spillmusikk – og kanskje verdens beste musikk punktum, spørru meg. Jeg har ofte hørt på det når jeg både har programmert og jobba, men det kan være noget utfordrende – plutselig er det fem minutter med bare skumle lyder, andre ganger kommer det plutselig en BASUN av djevelske proporsjoner.

Nå har noen laga en lofi-jobbemusikk-versjon, som funker perfekt! Bits & Hits har laga liknende av en hel haug andre spill også forøvrig, så her er det mye å kose seg med.

Verktøyet du ikke visste du trengte

Jørgen:

Lei av at du har altfor mange ikoner i toppmenyen i macOS? Da bør du prøve Ice, et helt nytt open source prosjekt som prøver å løse problemet på en finurlig måte. I tillegg kan du omrokkere på ikonene! Dette er et sånt type verktøy du ikke visste at du trengte før du ser det:

https://github.com/jordanbaird/Ice

Er Rockstar verdens rareste programmeringsspråk?

Kurt:

Det finnes en masse såkalte esoteriske programmeringsspråk, språk som ofte er mest ment som en spøk. Brainfuck og LOLCODE er to eksempler.

Her om dagen kom jeg over programmeringsspråket Rockstar, laget av en fyr som heter Dylan Beattie. Grunnen til at jeg ramlet over dette, var at Beattie skal ha en foredrag på NDC-konferansen neste uke, og på konferansesidene ble introdusert som "the creator of the Rockstar programming language".

Rockstars nettsider introduseres språket som "Et programmeringspråk designet for å lage programmer som også er metall-powerballader". Programmene ser rett og slett ut som sangtekstene til et 80-talls puddelrock-band. Nå er Beattie igang med å lage Rockstar 2.0:

Nå kan AI ødelegge filmer også!

Ole Petter:

AI frarøver oss stadig flere menneskelige uttrykksformer, og etterlater oss som konsumerende, hjernedøde kjøttklumper foran våre nye syntetiske overherrers fantastiske genererte kreasjoner. Sist ut er nye utgaver av gamle filmer, pussa opp med denne fantastiske nye teknologien som skal løse absolutt alt mellom himmel og jord. Problemet er bare at den ikke er spesielt flink til akkurat det.