«Drikkekompis» lar ChatGPT anbefale deg polvarer

Erik Sagatun jobbet som truckfører da han oppdaget hvor gøy det var å kode, og fikk sin første utviklerjobb da han var 40.

Erik Sagatuns Drikkekompis-app gir vin- og øltips som rap-tekster. 📸: Privat
Erik Sagatuns Drikkekompis-app gir vin- og øltips som rap-tekster. 📸: Privat Vis mer

– Jeg er stolt av denne appen, siden jeg er fersk utvikler som er godt voksen. Jeg fikk min første utviklerjobb nesten på 40-årsdagen min, sier Erik Sagatun.

Appen han snakker om er Drikkekompis, en ChatGPT-basert app for øl- og vinanbefalinger. Appen har han laget først og fremst for å lære å bli en enda dyktigere utvikler og lære seg ny teknologi.

Drikkekompis er den første fullstack-appen Erik har laget.
Drikkekompis er den første fullstack-appen Erik har laget. Vis mer

Ga aldri opp drømmen

Erik Sagatun jobbet i mange år som truckfører, men en nyoppdaget interesse for programmering gjorde at han for rundt ett år siden skiftet karriere. Nå jobber han som juniorutvikler for Tørn i Oslo, et selskap som selger overskuddsvarer fra byggebransjen.

Selv om det var litt tilfeldigheter som gjorde at Erik endte opp som juniorutvikler litt senere i livet enn mange andre juniorutviklere, handlet karriereskiftet først og fremst om at han aldri ga opp drømmen om å skaffe seg høyere utdanning.

– Jeg flyttet til Trondheim for å ta utdanning, og begynte på fysikk. Men så fikk jeg kone og barn, og utdanningen ble lagt på is.

Inntil for noen få år siden.

Erik forteller til kode24 at tanken om utdanning ikke hadde sluppet helt. Og i 2016 valgte han å hoppe i det og begynte på informatikkstudiet på NTNU.

– Jeg valgte informatikk siden jeg hadde brukt mye datamaskiner oppigjennom. Men jeg hadde aldri kodet, og trodde det skulle være kjempevanskelig – med C, pekere til minnet, matematikk og sånt.

Visste ikke hvor artig det var å programmere

Underveis i utdanningen begynte han å innse at han syntes programmering var innmari gøy.

– Jeg var veldig fornøyd med å jobbe for Rema Distribunal som truckfører. Men på den tiden visste jeg ikke hvor artig det var å programmere. Hadde jeg hatt Lær kidsa koding da jeg var liten, hadde jeg kanskje begynt å kode tidligere.

Etter å ha jobbet deltid for Lær kidsa koding som lærer og frivillig i forbindelse med bacheloroppgaven, fikk Erik sin første utviklerjobb i Tørn.

Det var først i forbindelse med bacheloroppgaven som ble levert i 2020 at Erik virkelig begynte å føle at han begynte å mestre det å programmere.

«Hadde jeg hatt Lær kidsa koding da jeg var liten, hadde jeg kanskje begynt å kode tidligere.»

– Da jeg studerte var det veldig mange dyktige studenter som var flinkere enn meg. Da endte jeg opp med å ikke tørre å gjøre noe selv. Men på bacheloroppgaven ble jeg utfordret til å programmere mer, og det var da læringskurven kom.

Nå stortrives Erik som nyutdannet utvikler, og er sulten på å lære enda mer om kodefaget. Siden han bor i Alta og firmaet han jobber for er i Oslo, jobber han 100 prosent hjemmefra.

– Her oppe har jeg ikke fått meg utviklerjobb. Så det er 100 prosent remote for meg, og har vært det i ett år.

Ville lage øl-rulett

– Fortell litt om Drikkekompis og hvorfor du laget appen!

– Prosjektet startet på bursdagen min, jeg ville lage et script som ga meg en tilfeldig øl når jeg trykket på en knapp. Men så begynte jeg å lese om OpenAI sine API-er, og jeg prøvde å sende inn noen navn til API-et og fikk kul respons tilbake, forteller Erik.

Appen sender inntil 100 produkter til ChatGPT, og ber om anbefalinger basert på det brukeren har tastet inn.
Appen sender inntil 100 produkter til ChatGPT, og ber om anbefalinger basert på det brukeren har tastet inn. Vis mer

Da kom idéen om å lage en app som kunne gi mer generelle anbefalinger om vin og øl. For å gjøre anbefalingene mer relevante, må man velge nærmeste vinmonopol før man skriver inn et spørsmål til ChatGPT.

– Min jobb har vært å filtrere en produktliste og sende som en prompt til ChatGPT. Så får jeg tilbake en anbefaling basert på listen jeg gir den.

Anbefalingene du får tilbake er skrevet i form av en slags rap-tekst.

– Jeg prøvde å eksperimentere med ulike personligheter til ChatGPT, for å gjøre den litt mindre robotaktig. Tanken var at den skulle gi anbefalinger som en rap-tekst eller et dikt. På 17. mai ba jeg den gi anbefalingene som en nasjonalsang.

Erik Sagatun utviklet Drikkekompis for å lære mer ved å kode noe fra bunnen av. 📸: Privat
Erik Sagatun utviklet Drikkekompis for å lære mer ved å kode noe fra bunnen av. 📸: Privat Vis mer

React, Express og Tailwind

Erik forklarer at ChatGPT 3.5 tillater at han sender inn maksimalt 100 produktnavn, slik at han derfor sender 100 tilfeldige produkter som er tilgjengelige på det valgte Vinmonopolet.

Han filtrerer også på ord som for eksempel "rødvin", slik at produktene ChatGPT kan velge mellom basert på spørsmålet fra brukeren blir så relevante som mulig.

– Appen er ikke komplisert. Det er et par endepunkter og litt React. Men det er artig å ha laget den som en juniorutvikler, og artig å se hva ChatGPT kan gjøre. Man får mye gratis ut av det API-et.

I tillegg til å bruke React til å lage selve appen, har Erik brukt Tailwind CSS til styling, samt satt opp en Express-server som kjører på backenden.

– Jeg henter varer fra API-et til Vinmonopolet. Her har Spritjakt.no vært en inspirasjon.

– Det trenger ikke være vanskelig

Planene videre er å legge til funksjonalitet som lar brukerne lagre produktene i en handleliste. Og kanskje også kunne gi anbefalinger om mat som passer til bestemte typer viner, eventuelt oppskrifter på drinker som kan lages med bestemte typer brennevin.

Bruk av OpenAIs API-er koster penger, derfor er Erik litt usikker på veien videre for Drikkekompis.

– Hvis det blir dyrt, vet jeg ikke hvordan det skal finansieres – inntil videre er appen gratis.

«Det har vært kjempeartig å oppdage programmering som voksen!»

Erik sier han er takknemlig overfor sin nåværende arbeidsplass, Tørn, for at de turte å satse på han. Nå jobber han for det meste med ulike frontend-oppgaver, som brukergrensesnitt og tabeller.

– Men selv om det er mest frontend nå, så håper jeg på litt mer serverside-ting etter hvert. Drikkekompis er noe av det første jeg programmerer i fullstack.

Så langt trives han minst like godt som utvikler som han gjorde som truckfører, og har ett råd eller oppfordring til andre som vurderer å begynne å kode:

– Det trenger ikke være så vanskelig å komme igang med koding. Det har vært kjempeartig å oppdage programmering som voksen!