Dette er østlandets første skreddersydde koderom på et vitensenter

INSPIRIA vitensenter åpnet østlandets to første koderom forrige uke. Nå lover de aktiviteter for unge kodere fremover.

Forrige uke åpnet INSPIRIA vitensenter østlandets første koderom.
Forrige uke åpnet INSPIRIA vitensenter østlandets første koderom. Vis mer

Sist torsdag åpnet østlandets to første koderom på et vitensenter. Rommene er skreddersydd til å lære barn og unge utvikling, og er finansiert gjennom Equinors Morgendagens helter-program.

Rommene finner du på INSPIRIA Science Center i Sarpsborg, som har vært i drift siden 2011, og som mange nok har skuet fra E6 på vei ned mot svenskegrensen.

Direktør Geir Endregard på senteret sier rommet skal bli brukt flittig fremover.

Geir Endregard er direktør på senteret. 📸: INSPIRIA
Geir Endregard er direktør på senteret. 📸: INSPIRIA Vis mer

Unge kodere hver dag

– Vi kommer til å bruke rommene flittig i våre undervisningsprogram her på vitensenteret. Hver dag kommer det skoleklasser til oss, og mange av dem velger programmering som en del av sitt besøk, forteller Endregard.

Han forteller at rommene også kommer til å være åpne med aktiviteter i helger og skoleferier når senteret er åpent for publikum.

6.klasse på Årum Skole i full sving på koderommet. 📸: INSPIRIA
6.klasse på Årum Skole i full sving på koderommet. 📸: INSPIRIA Vis mer

Han forteller at per nå har de ett stort og ett mindre koderom satt opp. Det store kommer til å ha fokus på undervisning, mens det litt mindre vil ha fokus på selvgående aktiviteter med koding av lyd og lysdioder.

– Vi planlegger å bytte ut disse aktivitetene jevnlig, slik at du får prøve å kode noe nytt fra gang til gang.

Skiller seg fra vanlig klasserom

Endregard forteller at det som skiller rommene fra et vanlig klasserom er først og fremst at de har tilrettelagt for "kodebord". Det vil si spesialkonstruerte bord hvor man kan kode for eksempel roboter til å utføre kodede handlinger, og at man skal føle at det skjer noe "utenfor skjermen".

Pernille Axelryd formidler koding under åpningsdagen for koderommene. 📸: INSPIRIA
Pernille Axelryd formidler koding under åpningsdagen for koderommene. 📸: INSPIRIA Vis mer

I tillegg er det plass til at elevene skal kunne ta med seg PC eller nettbrett, og at en lærer eller formidler skal kunne gå rundt og veilede.

– Hovedpoenget er nok at selve rommet er så godt tilrettelagt for kodeundervisning at det gir en helt annen opplevelse – og innlevelse – for deltakerne, forteller Endregard.

Dinosaurer og Bluebot

Endregard forteller at sist helg arrangerte de blant annet "kodehelg", med kun 50 kroner i inngang. Her kunne besøkende prøve Blue Bot-roboten - en programmerbar selvkjørende robot - og LEGO-roboten EV3.

Blue Bot-roboten er klar til bruk på koderommet. 📸: INSPIRIA
Blue Bot-roboten er klar til bruk på koderommet. 📸: INSPIRIA Vis mer

- Vi har også laget en morsom «kodedans» for å illustrere på en svært enkel måte prinsippene som ligger til grunn for programmering – og hvor fort gjort det er å snuble eller kode feil hvis du ikke holder tunga rett i munn, forteller han.

Han forteller også at INSPIRIA også har utstillingen Dinosuaria 2.0 på gang, som satt besøksrekord hos dem i fjor sommer. Utstillingen inneholder 20 animatroniske dinosaurmodeller med en meksikansk leverandør.

– I 2. etasje åpnet vi denne sommeren en ny vitensenterutstilling med «park i en smartby» som tema. Her er det ulike aktiviteter og installasjoner som på forskjellige måter er knyttet til vitenskapens verden. Ellers har vi eget planetarium, sykkelpark med «pump track» og klatrestativer utendørs, café, og butikk med unike varer. Det er absolutt verdt å ta seg en tur til vitensenteret i Sarpsborg!, avslutter Endregard.