Flere vestlige land, slik som USA, har store forskjeller mellom fattig og rik. AI-utviklere har nå begynt å leke med et fascinerende spørsmål: Er maskinlæring bedre utstyrt enn mennesker til å skape et samfunn som fordeler ressursene mer rettferdig? skriver Vice.
Nyhetsmediet viser til en nylig publisert forskningsartikkel fra folkene i Googles DeepMind, og skriver at det kan virke som at svaret på spørsmålet over er ja - hvert fall ifølge deltakerne i forskningsprosjektet.
Forskningsartikkelen beskriver nemlig en serie eksperimenter der et "dyp nevralt nettverk" fikk i oppgave å dele opp ressurser på en mer rettferdig måte.
Per-Arne har koda et dataspill i Python og C++ som trener AI: - Det holder med vanlig maskinvare
Foretrakk kunstig intelligens
Menneskene i prosjektet deltok i et online økonomisk spill, som økonomene kaller for et "public goods game". For hver runde fikk deltakerne velge om de skulle beholde en pengesum eller gi et bestemt beløp til et kollektivt fond.
Disse fondene ville så bli returnert til spillerne under tre forskjellige omfordelingssystemer basert på to ulike menneskelige økonomiske systemer, og en ekstra ordning opprettet utelukkende av kunstig intelligens kalt "Human Centered Redistribution Mechanism" (HCRM), skriver Vice.
Det viste seg at distribusjonsordningen opprettet av den kunstige intelligensen var den som ble foretrukket av flertallet av deltakerne.
Google DeepMind-forsker hevder vi er på nippet til å skape generell kunstig intelligens
Må lære om menneskelige verdier
Mens strenge libertarianske og egalitære systemer delte avkastningen basert på faktorer som hvor mye hver spiller bidro, omfordelte AI-systemet rikdom på en måte som spesifikt adresserte fordelene og ulempene spillerne hadde ved starten av spillet, skriver Vice.
- Dette er grunnleggende forskning som stiller spørsmål om hvordan en AI kan justeres med en hel gruppe mennesker og hvordan man kan modellere og representere mennesker i simuleringer, utforsket i et spill-domene, sier Jan Balaguer, en DeepMind-forsker og medforfatter av artikkelen, til nettavisen.
Han legger til at mange av problemene som mennesker står overfor ikke bare er teknologiske, men krever at vi koordinerer samfunnene og økonomiene våre til det beste.
- For at AI skal kunne hjelpe, må den lære direkte om menneskelige verdier, sier Balaguer.