David Toska: – Koding erstatter kriminalitet

Sånn gikk David Toska fra å være Norges meste kjente kriminelle til å bli utvikler. – Det er den samme altoppslukende intensiteten, forteller han til kode24.

David Toska har lagt det gamle livet bak seg, og jobber nå som profesjonell utvikler. 📸: Privat
David Toska har lagt det gamle livet bak seg, og jobber nå som profesjonell utvikler. 📸: Privat Vis mer

– Kriminaliteten var altoppslukende. Jeg føler at kodingen erstatter, eller fyller, det tomrommet. Det er den samme altoppslukende intensiteten.

Det forteller David Toska (48) til kode24.

Toska er for de fleste mest kjent for NOKAS-ranet. Det ikke alle vet er at han de siste årene har klart å snu helt rundt på livet sitt, og i flere år har jobbet som profesjonell utvikler.

Han mener programmering kan være så morsomt og avhengighetsskapende at det til og med kan få folk til å holde seg unna rus.

– Jeg tror koding kan være et substitutt!

«Sist jeg brukte noe "datagreier" ble jeg arrestert.»

Byttet fra matte til koding

I dag jobber Toska som selvstendig utvikler, nå med å kode løsninger for et par innovasjonsprosjekter for Helse Fonna, blant annet iSpe, som er en løsning som skal hjelpe mennesker med språkvansker.

– Har du alltid vært interessert i programmering?

– Nei, overhodet ikke! Jeg var helt analfabet på alt som hadde med data å gjøre. Sist jeg brukte noe "datagreier" ble jeg arrestert, ler Toska – og viser til hvordan han ble pågrepet i 2005 gjennom elektronisk sporing av en e-post han sendte fra Spania.

Da han fikk permisjon og kom ut av fengselet i 2015, visste han ifølge ham selv ikke engang hva en app eller et operativsystem var, og hadde aldri installert et program på en PC.

– Så hvordan lærte du å kode? Kodet du i fengsel?

– Det som skjedde, var at jeg hadde tatt en bachelor i matematikk i fengsel. Så skulle jeg begynne på master da jeg kom ut. Da måtte jeg ha et programmeringsfag, og tok et grunnkurs i Python for å komme inn på masteren, sier Toska.

Toska begynte på Python-kurset i januar 2015, og fant fort gleden ved å kode. Men temaene på matte-masteren syntes han derimot var litt kjedelige, og han begynte å revurdere hva han skulle gjøre.

– Det var veldig teoretisk. Jeg tenkte jeg måtte gjøre noe, og det sto mellom byggingeniør og dataingeniør.

Han bestemte seg for dataingeniør, og begynte høsten 2015 på dataingeniørstudiet ved Høgskulen på Vestlandet i Bergen – nesten 40 år gammel.

Tilbake i fengsel, lagde pokerspill

Toska forteller til kode24 at det tok lang tid før han følte at han hørte hjemme i samfunnet. Med bakgrunnen sin hadde han aldri vært i jobb, og aldri deltatt i et sivilt liv.

– Jeg følte meg litt som et "fremmedlegeme". Også på høyskolen var jeg en outsider, både med alder og bakgrunn. Men jeg slapp en del krav siden jeg hadde bachelor i matte.

Dataingeniørstudiene gikk imidlertid ikke helt som planlagt. Midt i studieperioden ble Toska fengslet på nytt, etter å brutt vilkårene for permisjon ved å møte en av de andre som var med på NOKAS-ranet.

– Jeg ble sendt tilbake på "lukket", og fikk et avbrudd på nesten et år. Men da fikk jeg faktisk satt opp et Java-programmeringsmiljø der.

Med tilgang på PC med kodeeditor i fengselet begynte Toska å virkelig intensivere prosjektet sitt om å starte et nytt liv som programmererer.

– Da begynte jeg på et prosjekt som hjalp meg mye – jeg ville lage et pokerspill i Java. Jeg gikk løs på objektorientering, arv og abstrakte klasser. Kjørte på helt til alt var umulig å forstå!

– Det var et firemånedersprosjekt som jeg fikk til å virke sånn nogenlunde. Men jeg prøvde å implementere alt jeg leste om, og til slutt var alt bare spaghetti. Men det var lærerikt!

«Jeg så på videoer om natten. Og programmerte på morgenen. Det var alt jeg gjorde.»

Ble hektet – kodet døgnet rundt

Senere, etter å ha fullført bacheloren som dataingeniør, begynte Toska på en master – men sluttet etter et halvt år.

Årsaken var at han i forbindelse med bachelorprosjektet hadde begynt å kode en del i JavaScript og Node.js, og fikk smaken på å løse reelle oppgaver – blant annet en del backendrelatert koding.

– Jeg fulgte en del online-tutorials, og ble hektet på det. Jeg orket ikke mer av det teoretiske.

Toska forteller at han gikk inn i en "kodeboble" som varte i flere år.

– Jeg holdt på med det døgnet rundt. Jeg tenkte at hvis jeg skulle bli programmerer, så måtte jeg gå "all in" en periode.

– Jeg så på programmeringsvideoer om natten. Og programmerte på morgenen. Det var alt jeg gjorde, bortsett fra noen fjellturer og litt fysisk aktivitet.

Toska forteller at han oppdaget at det tar tid, og at man skal kode ganske mye før man virkelig får ting i fingrene. Men etter knallhard jobbing, føler han at han nå er en ganske kompetent utvikler.

«Det er jo et mye roligere – eller "kjedeligere" – liv. Men det er jeg veldig glad for.»

Koder i TypeScript

I løpet av de årene Toska har vært utvikler, har han vært innom mange programmeringsspråk – som Python, Java og C++.

– Nå de siste fem årene har jeg brukt TypeScript til alt mulig. Det er hovedspråket mitt. Jeg har også brukt Elm noen måneder. Det har påvirket meg veldig, og påvirket måten jeg skriver TypeScript – som å returnere feil, i stedet for å "kaste" dem, sier Toska.

Han forteller at han også har vært igjennom "alle" rammeverkene. Flere år med Angular, og senere React og Svelte. I det siste har han også kodet en del i "vanilla" JavaScript.

– Jeg har de siste årene blitt mer og mer minimalist, og kutter ut rammeverk og byggsystemer. Jeg merker hvor "fragile" det er når det kommer oppdateringer, og hvor mye tid du bruker på å lese om økosystemet, i stedet for å fokusere på problemet du skal løse.

– Nå fokuserer jeg på det som er enkelt for meg å være produktiv i.

– Hvordan trives du i det nye utviklerlivet ditt?

– Det er jo et mye roligere – eller "kjedeligere" – liv. Men det er jeg veldig glad for. Jeg trives nå.