Call of Duty-utvikleren saksøkes etter skoleskyting

Activision bruker samme våpen i spillene sine som i skoleskytingen i Uvalde.

Activision blir saksøkt for å ha brukt det samme våpenet som i en skoleskyting i sine Call of Duty-spill. 📸: AFP / NTB
Activision blir saksøkt for å ha brukt det samme våpenet som i en skoleskyting i sine Call of Duty-spill. 📸: AFP / NTB Vis mer

Flere av familiene til barna som ble drept i skoleskytingen i Uvalde i Texas for to år siden, saksøker våpenprodusenten, Instagram og et dataspillselskap.

Nitten barn og to lærere ble drept da en tenåring gikk til angrep i det som var USAs verste skoleskyting på et tiår.

Tidligere denne uken leverte de etterlatte inn søksmål mot over 100 politifolk for sviktende innsats den skjebnesvangre maidagen for to år siden. Politiets innsats har fått kraftig kritikk i en rapport fra justisdepartementet.

"Usikre unggutter"

Fredag opplyser advokat Josh Koskoff at flere av familiene saksøker produsentene av angrepsvåpenet som ble brukt, Daniel Defense.

De saksøker også Instagram og spillprodusenten Activision for markedsføring av våpenet. Sistnevnte har samme type våpen med i spillet «Call of Duty», som markedsfører det overfor «usikre, unggutter», sier advokaten i en uttalelse.

Han mener det går en direkte linje mellom bedriftenes aktiviteter og skoleskytingen, fordi gjerningsmannen kjøpte våpenet så fort han fylte 18, som er aldersgrensen for det aktuelle våpenet i Texas.

Activision forsvarer seg

– Lenge før han var gammel nok, ble han eksponert for dette på nettet, sier Koskoff.

Activision sier i en uttalelse at skoleskytingen i Uvalde var «forferdelig og hjerteskjærende på alle måter», og de uttrykker sin medfølelse med de etterlatte. Men selskapet legger også til at «millioner av mennesker verden over spiller videospill uten å begå grusomme handlinger».

Våpenprodusenten og Instagram-eier Meta har foreløpig ikke svart på henvendelser fra nyhetsbyrået AFP om søksmålet.