Bygger nytt konsulent­selskap bare for embedded-utviklere

Thomas Eriksen og Jon Richard Nygaard i STACQ mener de kan tilby noe de store konsulentselskapene ikke kan, og ansetter utelukkende "lavnivåutviklere".

Thomas Eriksen, daglig leder og partner, og Jon Richard Nygaard, partner i STACQ. 📸: Privat
Thomas Eriksen, daglig leder og partner, og Jon Richard Nygaard, partner i STACQ. 📸: Privat Vis mer

– Vi røsker opp i det etablerte embedded-markedet, der det har vært de samme menneskene og bedriftene som har leid ut i mange år.

Det sier Jon Richard Nygaard, partner i konsulentselskapet STACQ. Nygaard grunnla STACQ for rundt ett år siden sammen med daglig leder og partner Thomas Eriksen.

Forretningsidéen er å etablere et konsulentselskap som utelukkende består av utviklere som er eksperter på embedded-utvikling. Eller "bygge Norges råeste embedded-miljø", som Eriksen ubeskjedent kaller det.

– Selve kjernen er alt innen lavnivå. Sanntidssystemer, sensorikk, kontrollsystemer, robotikk. Det går mye i C, C++ og assembly, sier Eriksen.

Spesialkompetanse

Foreløpig teller STACQ fem utviklere i tillegg til noen frilansere, altså sju fast ansatte medregnet Eriksen og Nygaard. Planen er å oppbemanne med enda flere – ved å tilby høy lønn og gode betingelser.

Selskapet gikk allerede første år med rundt 1 million i overskudd, av en omsetning på 13,8 millioner kroner. Dette er Eriksen veldig fornøyd med.

– Alle våre konsulenter er utleid, og vi har ansatt særdeles dyktige folk, sier Eriksen.

– Hvorfor trengs det et eget konsulentselskap for embeddedutviklere? Får man ikke den samme kompetansen hos de andre?

– Når vi snakker med kunder som får utviklere fra de klassiske konsulentselskapene, så er det ofte at de store selskapene presenterer profiler som kanskje kan .NET eller Java, og noe C++, sier Eriksen.

– Da får de ikke en rendyrket embedded-profil, slik de får hos oss. Det er egentlig det bedriftene ofte ser etter. Du får rendyrkede lavnivåutviklere, i stedet for en miks av .NET, Java og kanskje C#.

Ser større behov for Rust-utviklere

– Hvor stort er egentlig markedet for embedded-utviklere i Norge?

– Det er uten tvil færre kunder å ta av. Men vi ser at det er miljøer, som utskudd fra NTNU i Trondheim, i Bergen, Kongsberg og andre steder der det skjer mye, sier Nygaard.

Han forteller at de har fått en del gode kunder på plass, blant annet kunder innen forsvarsindustrien, forbrukerelektronikk, robotikk, sensorikk og sikkerhet.

«De som er gode i Rust, de ønsker å jobbe med det.»

Mens det er tradisjonelle embedded-språk som C/C++ og assembly det går mest i, ser STACQ en økende etterspørsel etter Rust-utviklere – selv om det ikke har tatt helt av ennå.

– De som er gode i Rust, de ønsker å jobbe med det. Så vi ser at markedet er modent for å ansette de som kun ønsker å kode i Rust, avslutter Nygaard.