Bravers Focusdome skal gjøre det lett å fokusere på jobb: Tidligere forsker er skeptisk

- Det å frata folk for mye stimuli kan påvirke den psykiske helsen.

Focusdome vil tilbys til cirka 1500-2000kr per måned, men nøyaktig pris er ikke spikret helt ennå, ifølge selskapet. 📸: Illustrasjonsbilde Braver
Focusdome vil tilbys til cirka 1500-2000kr per måned, men nøyaktig pris er ikke spikret helt ennå, ifølge selskapet. 📸: Illustrasjonsbilde Braver Vis mer

Det norske selskapet Braver driver innovasjon for kunder, og for seg selv.

Nå kommer de med et produkt de mener vil gjøre arbeidsdagen lettere for utviklere. Deres nye Focusdome skal kunne strupe forstyrrende elementer som vil kunne oppstå i et åpent kontorlandskap.

I dag er Braver registrert med fire ansatte, og daglig leder Jacob Mørch opplyser om at like mange jobber med dette prosjektet.

Jacob Mørch er daglig leder i Braver, selskapet bak Focusdome. 📸: Privat
Jacob Mørch er daglig leder i Braver, selskapet bak Focusdome. 📸: Privat Vis mer

Han forteller at de opplever stor interesse hos både utviklere og arbeidsgivere.

- Vi opplever at mange arbeidsgivere og HR-folk har forstått at de undervurderte de skjulte kostnadene knyttet til tapt effektivitet og dårlig trivsel i åpne landskaper, men at de ikke egentlig har hatt noen gode løsninger for å løse disse problemene før nå.

Braver sier de har prototyper av Focusdome for brukertesting allerede, og håper å rulle ut ferdigproduserte domer allerede til høsten.

«Det mest interessante med dette konseptet er at det viser et tydelig behov.»

Tidligere forsker er skeptisk

Focusdome er løsningen som kan skape bedre arbeidsmiljø, trivsel, bedriftshelse, og ikke minst bedre effektivet og resultater, ifølge Mørch.

Noe konsulent Jon Anders Lone er skeptisk til.

Organisasjonspsykologi Jon Anders Lone er skeptisk til Focusdome. 📸: Privat
Organisasjonspsykologi Jon Anders Lone er skeptisk til Focusdome. 📸: Privat Vis mer

Han har fagbakgrunn med en doktorgrad i organisasjonspsykologi, og har jobbet som forsker, HR-rådgiver og nå som konsulent innen medarbeiderundersøkelser og arbeidsmiljøundersøkelser for Evidence Based HR.

- Det som jeg tenker er at det mest interessante med dette konseptet er at det viser et tydelig behov. Men konseptet er jeg mildt skeptisk til, fordi psykologisk forskning har vist oss at det å frata folk for mye stimuli kan påvirke den psykiske helsen, sier han.

Vil kunne hemme samarbeid

Han mener det er grunn til å tro at Focusdome vil kunne skape flere utfordringer enn det vil løse, og trekker frem at det vil kunne skape en høy terskel å ta kontakt med kolleger som bruker domen, som igjen vil kunne skape usikkerhet for hvordan kolleger skal forholde seg til hverandre

- Skal man sende dem en beskjed, eller skal man vente til de er ute av kuppelen, undrer han.

Han legger også til at det er grunn til å være bekymret for negative konsekvenser for de sosiale og relasjonelle aspektene ved arbeidsmiljøet:

  • Hvordan påvirker en slik kuppel opplevelsen av samarbeid, støtte fra kolleger, og følelsen av tilhørighet og felleskap?
  • Vil den kunne hemme samarbeid, tilbakemeldinger, og kunnskapsdeling i arbeidshverdagen?
«Det å ta fra folk stimuli kan påvirke den psykiske helsen.»

Bør ha mer kunnskap først

Og når Braver opplyser om at testobjekter har benyttet mellom 40 prosent til 70 prosent av arbeidstiden sin under Focusdomen, har Lone dette å si:

- Å sitte tre til seks timer hver dag inne i denne kuppelen høres lenge ut, og det er grunn til å stille spørsmål ved om man får dekket sine grunnleggende psykologiske behov ved å arbeide på denne måten, sier han og legger til:

- Min oppfatning er at man bør innhente bredere kunnskap for de langsiktige psykologiske konsekvensene av å bruke dette verktøyet, før man anbefaler denne typen bruk.

I fjor snublet Kode24s Jørgen og Ole Petter over Bravers prototype som da befant seg i lokalene til Finn.no! 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
I fjor snublet Kode24s Jørgen og Ole Petter over Bravers prototype som da befant seg i lokalene til Finn.no! 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

En løsning på egne problemer

Prosjektet som startet for to år siden kom av at Jacob Mørch og Christer Dalsbøe måtte finne en løsning på hvordan de skulle samarbeide optimalt, da begge har ulike personlighetstrekk.

Mørch beskriver seg selv som introvert, digger fokus, flytsone og "deep work", mens partneren Dalsbøe beskrives som en ekstrovert som digger nye ideér og å jobbe kreativt med kollegaer.

- Jeg og Christer prøvde å få ting gjort sammen, men vi skjønte fort at det ikke var så lett. Så Focusdome startet rett og slett som en løsning på våre egne problemer, forteller Mørch til Kode24 og legger til:

- Jeg måtte kunne stenge verden ute for å gå i flow, og Christer trengte et tydelig signal for å skjønne når jeg var utilgjengelig og ikke ville forstyrres. Og vi tror at verden er full av sånne som oss!

Plass til komplett arbeidspult

Han forteller at de de planlegger at domen ha plass til alt som er vanlig på en kontorpult, altså en til to skjermer, bordlampe og andre typiske ting man har på pulten.

- Man skal ha en komplett arbeidssituasjon slik man er vant til, pluss muligheten til å trekke domen over seg når man skal fokusere, ta videocalls eller bare vil ha den gode følelsen av å være alene.

Det vil heller ikke være behov for mer plass mellom pultene en i dag, ifølge Mørch, som vil si at det ikke vil være behov for større lokaler for å benytte seg av domen.

Alternativ design! 📸: Illustrasjonsbilde Braver
Alternativ design! 📸: Illustrasjonsbilde Braver Vis mer

Vil man ha gode lysforhold inni domen?

- Det blir belysning enten bak dataskjermen, bak hodet, eller begge deler. I tillegg skal det være plass til å ha bordlamper under domen for ekstra belysning, svarer han.

Drømmer om å utvikle en "par-dome" i fremtiden. 📸: Illustrasjonsbilde Braver
Drømmer om å utvikle en "par-dome" i fremtiden. 📸: Illustrasjonsbilde Braver Vis mer

Hvordan fungerer domen til parprogrammering? Altså samarbeidet mellom to utviklere på en datamaskin.

- Vi har en drøm om å utvikle en "par-dome" som et senere produkt, men første Focusdome er laget primært for én person. Det kan hende man kan sitte to under domen i kortere perioder hvis man er glad i hverandre, men produktet er ikke optimalisert for dette i første versjon.