200 millioner mindre til cyberforsvaret, samtidig som cyberangrep forventes

Russland kan angripe som svar på norsk støtte til Ukraina, men cyberforsvarets budsjett kuttes likevel.

Forsvarssjef, general Eirik Kristoffersen på besøk på Nasjonalt logistikk operasjonssenter (NLOGS) på Sessvollmoen leir. 📸: Terje Bendiksby / NTB
Forsvarssjef, general Eirik Kristoffersen på besøk på Nasjonalt logistikk operasjonssenter (NLOGS) på Sessvollmoen leir. 📸: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Budsjettet til enheten som skal beskytte Forsvarets IKT-systemer mot digitale trusler fra militære og sivile aktører, blir kuttet med 10 prosent.

I statsbudsjettet for 2022 ble bevilgningen til Cyberforsvaret redusert med 110 millioner kroner sammenlignet med året før.

Nye kutt innad i Forsvaret gir ytterligere 90 millioner mindre til enheten, skriver NRK.

Mindre aktivitet

– Det vil bli mindre aktivitet når vi kutter i budsjettene. Det vil bli mindre øvelser, tid til trening, og det vil merkes der pengene går til personell, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen til kanalen.

Med Russlands invasjons av Ukraina som bakteppe, ser seniorforsker Karsten Friis ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) en økt risiko for digitale angrep fra Russland.

Norge og andre vestlige land er utsatt, mener han.

Forventer cyberangrep

– Vi har innført sanksjoner og mottiltak. Den måten Russland ofte svarer på er med ikke-militære midler, som cyberangrep, sier Friis.

Forsvarssjefen mener den digitale sikkerheten for Cyberforsvaret er god nok i år.

– Men jeg kommer alltid til å ønske meg mer penger. Vi ser også nå konkret på om vi kan forsere noen av investeringene for å være enda bedre rustet mot cyberangrep som kan komme, sier Kristoffersen.