Regnskap møter design
Regnskap og design er kanskje ikke to ord folk flest forbinder med hverandre. Men i Tripletex går de hånd i hånd. Her jobber designere og utviklere tett sammen for å skape bedre brukeropplevelser.
Over 140 000 bedrifter i Norge bruker Tripletex som sitt regnskapsprogram – fra gründere uten ansatte til store selskaper med komplekse behov.
– Det stiller en del krav til oss som videreutvikler og vedlikeholder Tripletex. Systemet må være både intuitivt og effektivt å bruke for å utføre oppgaver, samtidig som det skal være trygt og pålitelig i hverdagen for kundene våre, sier Magnus Gundersen, som leder Team Astro i Tripletex.
Atlas gir et felles språk for design og kode
– For at vi skal kunne levere konsistente brukeropplevelser i stor fart, uten å måtte finne opp hjulet på nytt hver gang, bruker vi designsystemet Atlas, forklarer Magnus.
Han beskriver Atlas som et sett med byggeklosser som gjør det lettere å utvikle front-end i Tripletex. Det inneholder komponenter, typografi, ikoner, farger, kodemønstre og retningslinjer – alt dokumentert og klart til bruk.

For utviklerne betyr at de har et sett med gjenbrukbare og tilgjengelige komponenter. Det gir høyere tempo i leveransene, færre feil og mindre friksjon i samarbeid med design.
Designer sammen, bygger sammen
Astro-teamet består av utviklere, designere og produktspesialister som forvalter og videreutvikler Atlas sammen – side om side, hver dag.
– Vi starter aldri med et ferdig design. Vi sitter sammen, diskuterer behov, skisserer ideer og vurderer hva som er teknisk smart og bærekraftig, sier Magnus.
Astro samarbeider tett med de andre produktteamene i Tripletex og sørger for at nye komponenter og mønstre i designsystemet møter både forretningsbehov og kundenes forventninger.
– Det bygger en sterkere kultur, hvor flere rollerer med hele veien, fra idé til ferdig komponent i kode, påpeker han.
Nysgjerrig på Tripletex? Sjekk ut ledige stillinger her.
Hvorfor et regnskapssystem trenger godt design
Det er stor variasjon i erfaring og teknisk nivå blant kundene til Tripletex. Men én ting har mange av dem til felles: De vil bruke minst mulig tid på regnskap og mest mulig tid på kjernevirksomheten.
Et godt designsystem gjør det enklere å lage løsninger som er intuitive og tilgjengelige, uansett om man skal sende en faktura, føre et bilag eller kjøre lønn.
– Atlas gjør det mulig for oss å bygge en helhetlig og konsistent opplevelse i hele Tripletex. Det fører til færre feil, mindre frustrasjon og lavere behov for support, sier Elin Norén, UX designer på et av domeneteamene.

Fra idé til ferdig komponent
Elin gir et eksempel: Et produktteam trenger en ny måte å varsle brukeren på – for eksempel når et bilag mangler et vedlegg.
Astro går i dialog med produktteamet for å forstå behovene. Deretter lager designerne et forslag i Figma, samtidig som de sparrer med utviklerne om tekniske avklaringer.
Når designet er klart utvikles komponenten med fokus på ytelse, tilgjengelighet og gjenbruk. Til slutt dokumenteres alt i Atlas, både visuelt og teknisk, slik at den er enkel å ta i bruk for alle team.
– En slik prosess gir høyere kvalitet og mindre dobbeltarbeid – og utviklere får jobbe med gode verktøy og tydelige mønstre, skyter Magnus inn.

Utfordringer vi har lært av
Å lage et designsystem handler like mye om kultur som kode. En klassisk fallgruve er å bli et såkalt «Ivory Tower»: et ekspertteam som står på utsiden av produktutviklingen.
– For oss har det vært avgjørende å skape felles eierskap på tvers av alle team og unngå pekefingerkultur. Samtidig må vi hele tiden balansere mellom å være rigide nok til å sikre konsistens, men fleksible nok til å dekke ulike behov, sier Elin.
Hun forklarer at en viktig læring har vært å investere nok tid i relasjoner og kommunikasjon, blant annet gjennom å involvere produktteam tidlig og å holde felles workshops.
– Vi opplever at løsningene blir bedre når designere og utviklere snakker sammen jevnlig, samtidig som vi bygger en sterkere designkultur i hele Tripletex.
Bærer frukter
Team Astro merker at investeringene i designsystemet bærer frukter. Verdien av Atlas fortsetter å øke – både internt og for kundene.
– Fremover skal vi gjøre Atlas mer robust, med bedre dokumentasjon, flere ferdige mønster og bedre verktøystøtte, forklarer Magnus.
I tillegg er det økt fokus på tilgjengelighet for å sikre at alle brukere, uansett forutsetninger, får en god opplevelse i Tripletex.