ANNONSØRINNHOLD

Populær profesjonell - med upopulær mening.

Eugene Romero får følge karrieredrømmen om å holde foredrag gjennom Capgemini. Det har ført ham til gjeve priser - og til scenen på konferansen NDC i juni.

Spoiler alert: Eugene Romeros foredrag “Get rid of Pull Requests” handler ikke om at du aldri skal gjøre PR igjen, noensinne.

Men kanskje færre? Eller bedre? Kan det være situasjoner der du velger det av gammel vane?

- Jeg vil utfordre publikum til å tenke over hvorfor og hvordan vi utviklere gjør “ting”, sier Romero.

Han er Managing Cloud Advisor i Capgemini, og jobber ved Stavanger-kontoret.

- Etter mange år som utvikler ser jeg jo at vi innimellom gjør ting “bare fordi”. Sånn gjør vi det, sånn gjorde de før oss det, så vi får bare fortsette. Men innimellom må man ta et steg ut og spørre seg hvorfor? Skaper dette verdi? For det vet vi fra utvikling - noen ganger er ting vanskelig fordi de er komplekse og krevende, og sånn må det være. Andre ganger er ting vanskelige fordi vi gjør det vanskeligere enn det trenger å være - det kan vi endre, men da må vi tenke nytt. PR har så klart en plass i utvikling, men jeg håper foredraget mitt vil utfordre folk til å tenke litt nytt rundt slike etablerte praksiser.

I år er andre året på rad han skal snakke på NDC i Oslo i midten av juni.

image: Populær profesjonell - med upopulær mening.

Microsoft MVP

Romero har de siste årene blitt en erfaren foredragsholder, og i vinter fikk han den prestisjefylte MVP-tittelen (Microsoft Most Valuable Professional) for sitt arbeid og engasjement for tech. MVP deles ut til "teknologieksperter som lidenskapelig deler kunnskapen sin med fellesskapet", og Romero har fått tittelen for foredrag og mentorvirksomhet.

- Det er en ettertraktet pris, så det var veldig hyggelig å få den anerkjennelsen, sier han.

Ydmyk overfor publikum

- Å stå på scenen er skummelt, krevende - og absolutt verdt det, slår Romero fast.

- Det er en drøm jeg har hatt lenge. I Capgemini har vi som motto: Get the future you want, og selskapet er veldig åpne for den type ideer og innspill. Så jeg spurte og de har stilt opp: hjulpet meg på så mange måter, sponset konferanser og reiser. Jeg er virkelig takknemlig for de mulighetene jeg har fått her.

Å snakke på tech-konferanser over hele verden krever at man er ydmyk, forteller Romero.

- Jeg står foran utviklere, eksperter som kan sitt fag og ofte har innspill, meninger og ideer. Det har jeg stor respekt for, og det får meg til å tenke mer presist og måtte sette meg grundig inn i temaene jeg snakker om.

image: Populær profesjonell - med upopulær mening.

En prosess

- Hvordan jobber du fram foredragene?

- Det er en prosess. Ideene kan komme fra hvor som helst, en artikkel jeg leser, noe som blir sagt.

Gjennom hele prosessen er det viktig å ha “øret til bakken” - og fange opp hva folk snakker om, forteller han.

- Slik vet du om dette er noe mange vil kunne være interessert i.

Han har et langt notat på telefonen der han noterer alle ideer jeg får.

- Et tips: Noter ned hvor ideen kom fra, for eksempel link til en artikkel eller noen linjer om hvorfor du synes det var interessant, det gjør det mye lettere å ta opp slike ideer senere, anbefaler Romero.

- Jeg kontakter konferanser med ideer til foredrag som jeg tror vil passe profil og målgruppe, og dersom det blir JA - og ofte blir det nei altså - går jeg videre med å utvikle foredraget.

Da setter jeg opp en outline, gjør research og fyller i det jeg vil si.

Tenke nytt rundt “selvfølgeligheter”

Det er viktig å være godt forberedt.

- Jeg holder gjerne foredraget for en mindre gruppe kolleger fra Capgemini først. Da får jeg både faglig gode innspill, og mer selvtillit.

Husk også å sjekke det praktiske.

- Jeg har vært på konferanser der internett ble borte. Siden har jeg alltid sørget for å ha en plan B, for eksempel at jeg har spilt inn demoer på forhånd.

Ellers er jeg opptatt av at foredragene mine skal være tilgjengelige, ikke for mange og for tunge slides og demoer skal være mulige å forstå.

Og i midten av juni står han altså på scenen på NDC. Hvem bør få med seg det?

- Praten vil være egnet for de uten mye erfaring eller teknisk kompetanse, men jeg tror jo også det vil være interessant for seniorer. Når jeg snakker med folk om temaet er det jo gjerne de med lang erfaring og bred kompetanse innen utvikling som har … skal vi si et mindre positivt syn på slike unødvendige PRs, ler han.

image: Populær profesjonell - med upopulær mening.

- Det jeg håper er jo at publikum skal bli inspirert til å tørre å tenke litt nytt over “selvfølgeligheter” som vi bare gjør. Det er et tema som bør treffe bredt, smiler han.

Kom på foredraget, og kom gjerne bort for å slå av en prat etterpå, oppfordrer den engasjerte teknologen.

- Det er noe jeg setter stor pris på. Etter foredraget kommer folk med sine egne opplevelser, erfaringer, innspill og ideer og det lærer jeg masse av.