ANNONSØRINNHOLD

Mobbasert utvikling gir mer fart

Når gammel legacy frontend skal fornyes, satser Tripletex på mob sessions. Det gir en sterk utviklerkultur i selskapet.

Over 20 år har gått siden det skybaserte regnskapsprogrammet Tripletex fikk sine første kodelinjer. I dag sitter selskapet med en god, men noe utdatert frontend-teknologi (JSP og jQuery), men også en rekke moderne React-initiativer med høy kodekvalitet, langt bedre interaksjonsdesign og fersk datostempling.

Fornying av gammel legacy frontend er derfor en viktig prioritet. Sentralt i dette står Astro, et team i Tripletex som blant annet jobber med felleskomponenter til Tripletex’ designsystem.

Designsystemet er selve armeringsstålet rundt de nye React-initiativene. Fokuset er modulære komponenter og dokumentasjon på alt fra typografi til designmønstre.

image: Mobbasert utvikling gir mer fart

Flere utfordringer knyttet til fornying av legacy frontend

Med en stor utviklingsavdeling og mange team med ulikt ansvar, er det ikke alltid like enkelt å nå ut til alle med viktige detaljer om designsystemet, prioriteringer og sideoppgaver.

Tempoet er også høyt, med kort “time to market”, samt at ønsker og behov for spesifikke komponenter endres raskt.

En tredje faktor er at terskelen for å be om hjelp til ting kan oppleves høy – ikke alle er like komfortable med å spørre en erfaren utvikler om bistand.

For å unngå dette i forbindelse med fornyingen av gammel legacy frontend, har mob sessions spilt en nøkkelrolle.

– Økt læring og høyere effektivitet

Mob sessions, parprogrammering, mobprogrammering. I Tripletex sin utviklingsavdeling er det så definitivt et kjært barn med mange navn.

Et argument som ofte brukes mot mob sessions er at det er en tidkrevende arbeidsmetode. Mange utviklere – både nye og mer erfarne – kan kjenne på at det føles skremmende å bruke tid på det hvis arbeidsplassen har en kultur for at man individuelt løser oppgaver raskest mulig etter et slags samlebåndprinsipp.

– Det er ikke vi enige i. Tvert imot ser vi at effektiviteten og læringseffekten øker når vi sitter sammen, sier Jan Strandbakke, leder for utvikling i Tripletex.

Jan Strandbakke
Jan Strandbakke Vis mer

Derfor har det for Tripletex vært viktig å snu hele tankegangen på hodet og forankre verdien av mob sessions fra ledelseshold.

– Holdningen her er at det aldri er bortkastet tid å være med på en felles økt, der vi sammen løser en kodeutfordring, implementerer designsystem, gjør siste finpuss sammen med en UX-designer eller viser frem hvordan funksjonalitet henger sammen.

image: Mobbasert utvikling gir mer fart

– Viktig også for det sosiale

Tripletex’ frontend-utviklere bruker aller helst mye tid på mob sessions, i både små og store grupper. Det er gjerne en blanding av fysiske og digitale sessions.

Og det bærer frukter, både faglig og sosialt!

– Effekten vi ser, er stor. Det blir mindre skummelt å skrive kode foran andre, folk slapper av og humoren kommer frem. Man blir bedre kjent og bygger relasjoner på tvers av team. Vi ser ofte at denne typen jobbing gjør at folk stikker ut og tar en øl og har det trivelig sammen også utenfor jobb, forteller Magnus Gundersen, teamleder for Astro og kvalitetssikrer i utviklingsavdelingen.

No handover-prinsippet

Én av måtene Tripletex kjører mob sessions på, er med utgangspunkt i no handover-prinsippet. UX-designer og utviklerne skal helst sitte sammen og sparre, slik at alle parter forstår både mål og begrensninger. I løpet av prosessen kobles ofte både produkteier og QA på også. Her er det fritt frem for å ha meninger, ifølge Strandbakke.

– Vi har bygget en kultur der uenigheter diskuteres frem til man har landet på en felles beslutning. Det ser vi at fungerer godt.

Tripletex mob sessions i praksis

Det er skrevet mang en lærebok om mob sessions og parprogrammering. Tripletex har gjort begrepet til sitt eget og funnet sitt format. Tripletex-metoden foregår uten mye seremoni.

Det er lav terskel for å få dette i gang! Hvem som helst kan starte en huddle i Slack og høre om noen ønsker å delta. En prat ved kaffemaskinen kan også lede til at man setter opp en session.

Én person styrer maskinen, og innleder med å vise frem relevant kode eller å presentere en problemstilling.

– Deretter kommer de øvrige med forslag til hva som kan eller må gjøres, og sammen prøver og feiler vi, fikser problemer og lærer masse av hverandre.

Tripletex har i tillegg støttende initiativer, som frontend forum og frontend council som sprer eierskap og ansvar.

– Men det er liten tvil om at økter med faktisk koding og brainstorming rundt teknologivalg, har stått sentralt i å bygge den utviklerkulturen vi har i selskapet i dag. Vi ser resultatene det gir, i form av bedre tekniske løsninger og et sterkere design. Å lage komponenter og designsystem er komplisert, og å involvere mange dyktige utviklere med ulike innfallsvinkler er helt essensielt for å lykkes, sier Strandbakke.

image: Mobbasert utvikling gir mer fart

– Lærerik arbeidsmetodikk

At Tripletex-versjonen fungerer, kan flere av utviklerne bekrefte.

– Mob sessions har vært en utrolig lærerik arbeidsmetodikk for meg. En av de største fordelene med å samarbeide og løse problemer i sanntid, er at man kan eksperimentere og veie fordeler og ulemper opp mot hverandre mens man koder. Det gir en effektiv måte å finne problemer, samtidig som man skriver mer optimalisert kode. En annen fordel er muligheten til å observere andres arbeidsmønstre og å lære nye måter å løse problemer på, sier utvikler Charlie Vo.

Mob sessions gjør det også lettere når man kommer inn som ny og uerfaren utvikler.

– For en litt mindre erfaren utvikler er det virkelig helt gull! Jeg har lært utrolig mye av å se hvordan mer erfarne utviklere jobber og samarbeider. I starten hjalp det meg også med å komme over det såkalte imposter syndrome. Andre som jobber med kode møter også på problemer, og gjennom mob sessions kunne jeg komme med løsningsforslag som faktisk ble brukt, sier utvikler Veronica Ulrikkeholm.

Veronica Ulrikkeholm
Veronica Ulrikkeholm Vis mer

Hun legger til at det også er et fint sosialt samlingspunkt i et yrke hvor det er fort gjort å tilbringe veldig mye tid alene foran skjermen.

Nysgjerrig på hvordan det er å jobbe i Tripletex? Les mer om livet som tripletexer og se ledige stillinger her

– Kultur er noe av det viktigste i et selskap

Strandbakke understreker at Tripletex er klar over at det ikke er revolusjonerende i seg selv å bruke mob sessions, men ønsker å vise hvordan det har vært med på å bygge en av de viktigste kvalitetene i et selskap som ønsker å lykkes - nemlig kultur og relasjoner mellom mennesker.

– Ved å legge til rette for mer samarbeid i arbeidshverdagen, blir veien mye kortere til både de gode, faglige diskusjonene og til et godt arbeidsmiljø. Det vet vi er viktig for mange, slår Strandbakke fast.

Les også: Tripletex 20 år – et norsk gründereventyr