ANNONSØRINNHOLD

Kvantedata: Fra guttedrøm til JavaZone-scenen

– Det er faktisk til å bli helt ør av! Slik beskriver Andreas Ahlgren hvor stort kvanteteknologi kan komme til å bli. Neste uke deler han entusiasmen og kunnskapen på JavaZone, sammen med flere kollegaer fra Sopra Steria.

– Jeg hørte for første gang om kvante-datamaskiner på midten av nittitallet. Selv om det bare var et konsept på den tiden, husker jeg at jeg syntes det var spennende allerede da, forteller Andreas Ahlgren, utvikler i Sopra Steria.

image: Kvantedata: Fra guttedrøm til JavaZone-scenen

Så, for fem år siden så han tilfeldigvis en video på YouTube.

– Da slo det meg at det her er jo faktisk en fungerende teknologi nå. Og for en teknologi! sier han.

Stort gjennombrudd i vår levetid

Kvantedatamaskiner kan prosessere enorme mengder data på minimal tid – og løse hyperkomplekse oppgaver som vanlige datamaskiner ikke klarer. Maskiner som er bygget for å simulere naturen, og som kan låse opp problemer som vi mennesker ikke engang har tenkt ut enda. Kvantedatamaskiner kan behandle data i en skala det er vanskelig å forestille seg.

Ahlgren mener derfor at kvanteteknologi kan være det største teknologiske gjennombruddet vi vil se i vår levetid.

– Jeg bare måtte lære mer, sier han, og fortsetter: – Og takket være at jeg jobber på en fantastisk arbeidsplass, så fikk jeg det!

MIT og MATRIX

Sopra Steria har i mange år bygget en kultur for læring og kunnskapsdeling, og har en rekke programmer og ordninger for å la ansatte forfølge fag og interesser. Andreas Ahlgren fikk ta nettkurs om kvanteteknologi på prestisjeuniversitetet MIT i USA, mot å dele kunnskapen videre.

– Siden 2019 har jeg holdt en rekke foredrag og kurs internt i Sopra Steria, for kolleger, markedsavdelingen og ledergruppen både i Norge og Sverige.

I dag er han en av lederne i Sopra Sterias internasjonale kvantegruppe, med mer enn 30 medlemmer fra hele verden.

– Og så har jeg den veldig “matrix-aktige” tittelen: “Qauntum Coordinator for the Nordic Countries”, ler han.

image: Kvantedata: Fra guttedrøm til JavaZone-scenen

På JavaZone skal han holde foredraget Quantumania - an unexpected journey:

“Dette foredraget vil handle om teknologien og livet, om å brenne for noe og få (eller tvinge) din virksomhet og kanskje til og med landet ditt, til å tilpasse seg. Men hvor skal du begynne når ingen deler eller til og med forstår det du virkelig tror er fremtiden for deg, din bedrift, ditt land – ja pokker, selve verden?”

Nettopp dette vil Ahlgren se nærmere på i sitt foredrag.

Milliarder investeres i kvanteteknologi

– I Sopra Steria så snakker vi mye om begrepet “Power of Sharing”, det vil si kraften i kunnskap som deles. Jeg opplever at både organisasjonen og kvante-fagmiljøet har vært veldig støttende på denne reisen, forteller Ahlgren.

image: Kvantedata: Fra guttedrøm til JavaZone-scenen

For da han begynte å interessere seg for området var det nisjepreget, kanskje litt “sært”.

Nå ser langt flere nytten.

– Internasjonalt legger selskaper og land mange milliarder i å få til denne framtiden som jeg håper å kunne være en del av. Det er veldig spennende!

Han roser Sopra Steria for å ha gitt ham muligheten til å fordype seg på denne måten.

– Det er en frihet å kunne ta ansvar for noe som ennå ikke er fullt utviklet – og få tilliten og muligheten til å følge en slik interesse, sier han.

Vil du høre mer om Sopra Sterias kultur for kunnskapsdeling? Les her!

Sopra Sterias fokus på “Power of Sharing” legger opp til at ansatte skal dele kunnskapen sin internt med egne kolleger, med kundene de jobber med daglig og samfunnet for øvrig. I selskapet er det klar enighet om at kunnskap som deles, den vokser. At Ahlgren, med flere kolleger, nå deler kunnskapen sin på konferanser som JavaZone, er nettopp «Power of Sharing» i praksis.

I tillegg til Andreas Ahlgren holder også tre av hans kolleger foredrag om temaer som engasjerer. Her deler de litt om eget foredrag - og tips til foredrag de selv vil lære av på JavaZone neste uke:

Steinar Bang: "A lightning fast practical intro to IPv6".

Om foredraget:

Jeg har hatt på todo-lista mi å sette meg inn i IPv6 helt sia slutten av 90-tallet. I vinter tok jeg steget og faktisk gjorde det, og det jeg lærte fikk jeg lyst til å dele!

Mitt tips:

Det er alltid noe artig å se på JavaZone, enten det er engstelige kuer, selvkjørende radiostyrte biler eller bukkende roboter - eksempler fra tidligere år.

Og dette foredraget fra siste sesjon på siste dag er iallefall et jeg vil ha med meg: https://2023.javazone.no/program/135e2753-1653-490d-af06-640f669e87d1

Scott Leaman: “Mixed Reality Check”.

Om foredraget:

Ettersom Apple (Apple Vision Pro), Meta (Meta Quest 3) og Microsoft (HoloLens 2) skaper sine egne respektive visjoner for fremtiden til Mixed Reality, har det aldri vært en viktigere tid å stoppe opp og se på hvor langt teknologien har kommet, og hvor den kan ta oss i fremtiden.

Mitt tips:

Så ser jeg fram til dette foredraget: Quantum Computing - an army of Schrödinger's cats is heading our way

https://2023.javazone.no/program/51500138-ad34-45e4-a6cc-19c586c79708

Det er rett etter mitt foredrag og i samme rom, så jeg trenger ikke gå langt for å få det med meg :)

Johannes Brodwall - Java EE simplified without Spring

Does Java backend development need to require lots of magic formulas and automatic behavior to be simple?


Les mer om Sopra Steria her!