ANNONSØRINNHOLD

- Jeg turte ikke begynne på IT-studiene. Hvordan få flere kvinner til å trives i teknologi-bransjen?

- Det virker latterlig i dag, men i 1999 var IT et “guttefag”, og jeg turte ikke å begynne, selv om IT var drømmen, forteller Eyja Lif Sævarsdottir.

25 år senere jobber hun med helseteknologi, men veien dit har vært lang - og spennende. Les hennes historie - og om hvordan Capgemini løfter gode forbilder fram gjennom sitt samarbeid med ODA-nettverket.

- Det du kan er vanskelig for oss å lære, og det du ikke kan kan du lære av oss, sa lederen som ga meg sjansen i Capgemini, forteller Eyja Lif Sævarsdottir.

Neste uke holder hun lyntalen “From Pills to Pixels” på ODA Inspirasjonsdag, som handler om å gå fra å være farmasøyt til å jobbe med helseteknologi i Capgemini. Her har hun jobbet siden 2022.

Hva har jeg i IT å gjøre?

IT-interessen var tilstede fra ung alder, foreldrene kjøpte en PC til henne som hun kunne leke og lære med.

- Så planen var egentlig å studere IT. Jeg hadde til og med brukt en del av fødselsstipendet (tilsvarer foreldrepenger) jeg fikk for mitt første barn til å kjøpe en god PC jeg trengte til IT-studier, men så …. turte jeg ikke, sier hun.

- Det virker litt latterlig i dag, men i 1999 var IT et “guttefag”. Hva hadde jeg der å gjøre? Jeg husker at jeg tenkte det: "Jeg kommer aldri til å klare det, jeg kan jo ingenting om IT”.

Så da ble det farmasøyt i stedet.

- Og jeg kunne jo ikke noe mer om det studiet - som krever mye matematikk og fysikk - heller, men det føltes mindre skummelt, reflekterer hun.

Hvorfor farmasøyt?

- Jeg var ung alenemor og trengte en trygg jobb som jeg kunne kombinere med barn. Svigerinnen min var og er et viktig forbilde og støttespiller, en fantastisk kvinne som jeg virkelig ser opp til og hun er farmasøyt.

Sævarsdottir ble utdannet farmasøyt i 2007.

image: - Jeg turte ikke begynne på IT-studiene. Hvordan få flere kvinner til å trives i teknologi-bransjen?

Bratt læringskurve

I 2013 flyttet Eyja Lif fra Island til Norge. - Jeg visste vel ikke helt hva jeg var på jakt etter, men ville ha større muligheter, sier hun.

En annen rollemodell og støttespiller - en god venninne - tipset henne om et masterstudie i helseteknologi for helsepersonell, ved Universitetet i Bergen.

Endelig fikk Eyja Lif følge interessen for IT. Hun fullførte masteren, men selv med bred erfaring og master var det ikke lett å finne jobb da hun var ferdig utdannet, forteller hun.

Hun fikk sjansen hos Capgemini.

- “Det du kan er vanskelig for oss å lære, og det du ikke kan kan du lære av oss”, sa han som ansatte meg, og det husker jeg fortsatt.

Hun mener den allsidige bakgrunnen er en stor styrke i jobben som konsulent.

- Å ha jobbet som farmasøyt gir meg innsikt i bransjen og prosessene, så det er absolutt en styrke. I helsebransjen er det mange lover og forskrifter vi må forholde oss til som gjør arbeidshverdagen komplisert, noe som ikke mange er klare over. Og personvern er i DNA-et til farmasøyter, det er også viktig.

Men hun legger ikke skjul på at det var tøft i starten, det var mye å lære.

- Puh, den læringskurven var … eksponensiell, ler hun. - Men jeg vil si at Capgemini er utrolig gode på opplæring og kompetansedeling, du får støtte og muligheter. For meg har det vært veldig viktig. Det er også inspirerende å jobbe her, å se hva utviklerne får til og hvordan vi sammen forbedrer prosesser for brukerne og skaper verdi.

Visste ikke at et dataprogram var laget av kode

- Jeg brenner veldig for å få flere kvinner inn i tech - og legge til rette for at de trives og blir. Jeg tror mangfold og inkludering gir et bedre arbeidsmiljø for alle - og skaper store verdier for selskapet og kundene, sier Madelen Dalseth bestemt.

Madelen er med i kjernegruppen i Capgeminis initiativ women@capgemini. Der får hun jobbet aktivt og konkret med disse problemstillingene, og med å støtte og fremme kvinner i teknologisektoren.

image: - Jeg turte ikke begynne på IT-studiene. Hvordan få flere kvinner til å trives i teknologi-bransjen?

Det brennende engasjementet hennes kommer ut av egne erfaringer. For det var egentlig siviløkonom hun skulle bli.

- Det var planen, derfor tok jeg økonomifag på videregående, og likte det ikke i det hele tatt!

Hva nå? Madelen tok et friår etter videregående, og fikk etterhvert en time hos en karriereveileder.

- Profilen min passet godt til tech, og karriereveilederen var også veldig opptatt av at jeg ville trives i et slikt miljø. Jeg tenkte nok litt på tech som noe for “gutta på gutterommet”, men tenkte at jeg fikk prøve. Så jeg møtte opp på UiO uten å vite at et dataprogram er laget av kode engang, jeg kunne virkelig ingenting! ler hun. - Men jeg elsket det fra første dag!

Hun fortsatte med en master i informatikk med spesialisering i informasjonssikkerhet.

- På min retning - programmering og systemarkitektur - var vi 12 % kvinner, og det synes jeg er alt for lavt, sier Dalseth.

Hun jobber i dag som Senior Quality Assurance Engineer i Sogeti, en del av Capgemini-gruppen, og har jobbet der i over to år.

- Det er viktig at vi får vist at å jobbe i tech er mer enn bare programmering hele dagen, det er behov for mange roller.

Ser potensialet - gir muligheter

Eyjas historie viser hvor viktig en inkluderende kultur er, og det mener jeg vi har i Capgemini. Verdiene våre er mer enn “buzzord”, slår Madelen Dalseth fast. - Jeg opplever at Capgemini ser potensialet i folk, som med Eyja - dersom du er nysgjerrig og åpen for å lære får du muligheter her.

image: - Jeg turte ikke begynne på IT-studiene. Hvordan få flere kvinner til å trives i teknologi-bransjen?

Men en inkluderende kultur skaper seg ikke selv, det må jobbes med og derfor er initiativ som women@capgemini er så viktig.

- Vi har forankring i toppledelsen, og jobber aktivt og strategisk med mangfold og inkludering hos oss. Selskapskultur er nøkkelen! slår hun fast.

Capgemini er platinumpartner for ODA-nettverket for kvinner i tech, og er med å arrangere ODA inspirasjonsdag 28. mai. Madelen skal stå på stand.

- Jeg gleder meg til å snakke med kjente og ukjente. I fjor var dagen veldig fin, med dyktige foredragsholdere, gode debatter og spennende nettverksmøter - jeg tok med meg inspirasjonen tilbake til arbeidshverdagen. Og jeg regner med det blir like bra i år.

Capgemini skal også arrangere fagkveld med ODA til høsten, noe Madelen jobber aktivt med.

- Det er så viktig med slike plattformer der vi kan møtes, dele erfaringer, få nye perspektiver og bli inspirert, slår hun fast.

En av de som skal gi nye perspektiver og inspirere fra scenen i år er altså Eyja Lif.

- Gjennom karrieren min har det vært veldig viktig med støttespillere og forbilder. Mitt tips er å finne folk som vil deg vel og ser potensialet ditt - og tørre å lytte til dem.