ANNONSØRINNHOLD

Fra “flink senior” til fagekspert

Et intensivt år for erfarne utviklere - Capgeminis Accelerate program er unikt i Norge.

- Etter ni år som utvikler så vet man i hvert fall at det er mye man IKKE kan, ler Rebecca Christensen, seniorkonsulent ved Capgeminis kontor i Sandefjord.

- Innen IT, og utvikling spesielt, blir man aldri utlært, siden de teknologiske fremskrittene som tas går i et enormt høyt tempo. Men det jeg kan si er at jeg står mye sterkere nå etter å ha gjennomført Accelerate, sier hun.

Accelerate er Capgeminis program for erfarne konsulenter som ønsker mer kunnskap innen cloud og tech. Gjennom flere dypdykk får deltakerne lært seg blant annet Docker, Kubernetes, Kafka, scripting og utvikling av cloud-native tjenestere på skyplattformen.

Rebecca har vært gjennom programmet, og var ferdig i januar.

Hvordan har det vært?

- Det er mye jeg før kjente til som jeg nå kan - og mestrer. Jeg var sertifisert i AWS, men har fått en helt annen forståelse og detaljkunnskap innenfor AWS, Docker og Kubernetes. Infrastructure-as-code er også noe jeg har “vært borti” tidligere - som jeg nå kan, og kan bruke, sier hun.

image: Fra “flink senior” til fagekspert

- Jeg har lært ting jeg ikke visste jeg ville ha bruk for, og bruker det jeg har lært hver eneste dag. Jeg har hatt et så enormt godt utbytte av dette programmet, slår hun fast. - Og så har det vært gøy og jeg har møtt masse fantastiske folk. Accelerate skyter deg avgårde.

Unikt i Norge

Målgruppen for programmet er ambisiøse og motiverte utviklere, som ønsker å utvikle seg fra “flink senior” til tech-lead, arkitekt eller ekspert innen skyteknologi og skreddersydde applikasjoner, forteller Øyvind Eikeland, programansvarlig for Accelerate i Capgemini.

- Programmet er for utviklere med 3-8 års erfaring, gjerne lenger. Vi er åpne for ulike bakgrunner, men ser mange av de vi tar inn har bakgrunn fra Java, .Net, Kubernetes, docker og skyprosjekter.

Accelerate er ikke for alle, det er et krevende program med pensum, samlinger og sertifiseringer - men det er en måte å ta et sjumilssteg i karrieren.

- Etter tre år ser vi at formelen fungerer. De som har vært gjennom programmet blir fageksperter innen teknologi og digitalisering, sier Eikeland.

Samtidig er formelen stadig i endring, etter hva konsulentene selv og markedet ønsker.

- Nå har vi satt et krav om at deltakerne skal ha minimum en sertifisering i enten AWS eller Azure før programmet starter, selv om man kan søke uten å ha sertifiseringen. Det kravet kommer ut av innspill fra deltakerne selv, og skal sørge for at alle har et godt utgangspunkt for å lykkes. Nytt av dette året er kurs i GenAI. Dette er et tema vi ser mange ønsker en dypere forståelse av, og en kompetanse markedet etterspør, sier Eikeland.

image: Fra “flink senior” til fagekspert

Gjennom året jobber man i HomeLab, en øvelsesplattform der deltakerne kan lære teknologien i praksis ved å løse laboppgaver, enten alene eller grupper. I tillegg er det flere kurs og samlinger ledet av interne og eksterne eksperter. Totalt får deltakerne tre sertifiseringer i cloud og en i Kubernetes.

I tillegg er man gjennom kurs i alt fra industri- og forretningsforståelse, sikkerhet og soft-skills, som presentasjonsteknikk.

Pushing og heiing

- Kurset i presentasjonsteknikk var utrolig spennende og fantastisk pinlig! ler Rebecca. - Vi lærte teknikker, og å bli trygg på å være seg selv. Det er noe jeg nok ikke hadde prioritert å bruke tid på å lære meg selv, men som jeg merker har gitt meg veldig mye. Vi hadde også kurs innen design-prinsipper, som jeg har hatt stor nytte av. Men hovedfokuset ligger på teknologi.

Gjennom året jobber man mye i HomeLab, en form for gruppearbeid.

- Docker var et godt eksempel, vi jobbet mye med det og så hvor godt det fungerte å ha en gruppe som både pusher og heier deg fram.

I tillegg er det individuelt arbeid og flere samlinger.

- På samlingene er det også mulighet for å bonde litt over en bedre middag, og jeg vil trekke fram nettverket vi har bygget dette året. Å bli del av et så sterkt faglig nettverk på tvers av byer og avdelinger er veldig verdifullt, sier Rebecca.

- Når du samler folk på dette nivået blir det interessante samtaler om fag, det kan jeg bekrefte, sier Eikeland.

Capgemini er det eneste selskapet som tilbyr et så omfattende program til erfarne utviklere i Norge.

Neste kull starter i høst. 20 utviklere skal få denne unike muligheten.

- 10 av plassene er for nyansatte, så det er fullt mulig å bli med på neste runde, det er bare å ta kontakt for å høre om mulighetene. Vi vet at senior utviklere ønsker etterutdanning og å utvikle seg faglig - her får du muligheten til å løftes opp til ekspertnivå.

Absolutt verdt innsatsen

Rebecca var selv nyansatt da hun begynte på Accelerate, hun begynte i Capgemini høsten 2022.

- Jeg fikk høre om muligheten allerede første uken og syntes det hørtes interessant ut. Slike program er ofte rettet mot nyutdannede, ikke for oss med en del erfaring.

Hun innrømmer at hun lurte litt på hvordan det ville bli å gå fra å levere kode til å sette seg på skolebenken.

- Men da jeg fikk se innholdet i programmet var jeg ikke i tvil. For en skolebenk! ler hun.

Selv om opplegget er krevende er det fleksibelt, og absolutt verdt innsatsen, mener hun.

- Jeg bruker det jeg har lært hver dag, og ser hvor mye kunnskap jeg har fått om ulike felt, fra DevOps og design til forretningforståelse. Og så klart teknologien.

Føler du deg som en ekspert?

- Ekspert er et stort ord. Som sagt: innen IT og utvikling er man aldri utlært, men jeg føler jeg står mye sterkere etter programmet. Og jeg anbefaler alle å søke. Hvis man er genuint interessert i IT vil det nok være særdeles interessant å få denne muligheten.

Vil du høre mer om mulighetene i Capgemini? Ta kontakt med Mohamed Makbul eller søk her!

Dette er Capgeminis Accelerate:

Programmet strekker seg over 12 måneder og gir deltakerne et unikt kompetanseløft innenfor skyteknologi, arkitektur, sikkerhet, presentasjonsteknikk, forretningsforståelse og lederskap. Dette skjer gjennom kurs, sertifiseringer, foredrag og gruppeprosjekt med praktiske oppgaver. Du vil lære av Capgeminis fageksperter, som er blant de aller dyktigste i bransjen og eksterne kurs- og foredragsholdere. Ikke minst vil du bygge nettverk med deltakere fra de andre byene Capgemini er lokalisert i.

Dette er et intenstivt program og som deltaker må du være forberedt på å legge inn noen ekstra timer i uka til gruppearbeid og forberedelser til sertifisering. Det vil også bli litt reiseaktivitet i forbindelse med kurs og samlinger. Kompetanseløftet og arbeidserfaringen du får med deg er garantert verdt innsatsen og et danner et flott utgangspunkt for neste steg i karrieren.