ANNONSØRINNHOLD

Ble permittert før oppstart – én samtale endret alt

Nyutdannede Marianne Pettersen fikk permitteringsvarsel bare noen uker før hun skulle starte i jobben som utvikler. Da tok hun saken i egne hender.

I fjor sommer lå den ferske sivilingeniøren på stranda og koste seg, da tilværelsen med ett ble snudd på hodet. Marianne hadde gledet seg til å begynne i jobben hun hadde landet for et år siden – men sånn ble det ikke.

– Jeg fikk en telefon fra selskapet jeg hadde signert med, som fortalte at det ventet permittering i stedet for oppstart. De hadde ikke fått inn nok kundeprosjekter, så alle nyansatte måtte permitteres. Jeg skjønte det var en vond beskjed å gi, men den var naturligvis vondere å motta, forteller Marianne.

Sommerferien måtte altså erstattes med jobbsøking. Men å finne jobb i slutten av juni er ikke bare enkelt, og det var få stillingsannonser ute. Marianne bestemte seg for å sende noen åpne søknader, selv om fellesferien nærmet seg.

Som en telefonselger

«Skal jeg ringe? Hva hvis de er på ferie, da vil de jo ikke ha telefon fra meg?» Likevel kontaktet Marianne Sopra Steria, et selskap hun hadde blitt nysgjerrig på.

– Flere av de jeg studerte med hadde skrytt av oppstartsprogrammet til Sopra Steria. Jeg lette meg fram til rekrutteringsansvarlig, og ringte. Jeg følte meg litt som en telefonselger, bare at jeg solgte meg selv, innrømmer hun.

I andre enden satt Heidi Gulli, som er Head of Graduate Talent Acquisition i Sopra Steria. Hun mottar svært mange telefoner fra nyutdannede, men husker likevel samtalen godt.

En spesiell samtale

– Å få beskjed om permittering er tøft, og Marianne var stilt i en vanskelig situasjon. Samtidig var hun reflektert, målrettet og konkret – og virket som en person som tar ansvar og finner løsninger under krevende omstendigheter. Det teller absolutt positivt, sier Heidi.

Hun opplevde ikke at Marianne «ringte for å ringe», men derimot at hun skilte seg ut.

– Hun var forberedt, hadde gode spørsmål og framsto som en veldig interessant kandidat.

På dette tidspunktet hadde Sopra Steria ansatt nesten 300 nyutdannede. Likevel valgte Heidi å gå videre. CV, motivasjonsbrev og vitnemål ble oversendt, deretter fulgte intervju, teknisk intervju og ulike tester. Det hele resulterte i jobbtilbud – og signering – for Marianne.

Har aldri permittert

At Sopra Steria ansetter en rekke nyutdannede, er et sikkert vårtegn – hvert eneste år. Og selv om selskapet allerede har mange ansettelser på plass i år, finnes det alltid rom for riktige kandidater. – Vårt mål er å være den mest attraktive arbeidsgiveren for de beste talentene, vi har alltid plass til flinke folk, understreker Heidi

Med tøffere tider og permitteringer i bransjen, opplever hun at potensielle arbeidstakere lurer på om dette også påvirker jobbhverdagen i Sopra Steria.

– Noe av det viktigste vi som arbeidsgiver kan gjøre, er å tilby stabilitet til våre ansatte, også i utfordrende tider. Derfor er vi opptatt av å formidle at vi aldri har permittert, verken nå eller tidligere. Riktig kompetanse er dessuten noe vi prioriterer å ha tilgjengelig – fordi vi skal være i stand til å gi kundene våre det de trenger, når de trenger det, forklarer Heidi.

Nye markedsstrømmer

For tiden opplever mange aktører i bransjen å ha en større andel konsulenter som ikke er i aktive kundeoppdrag, enn det som har vært normalen de siste årene.

– Markedsstrømmene påvirker naturligvis oss også, men det å til enhver tid ha tilgjengelige konsulenter for våre kunder, er en del av forretningsmodellen vår. Dette gjenspeiles blant annet i at konsulentene våre får full lønn uavhengig av om de jobber på kundeprosjekt eller ikke, forklarer Heidi.

Konsulenter med ledig kapasitet kan benytte tiden sin til positiv verdiskapning og faglig egenutvikling.

– Hos oss får man tilbud om å bidra i meningsfulle pro bono-oppdrag for betydelige samfunnsaktører, eller innovative internprosjekter av ulik art. Man kan også bruke ledig tid på kompetanseheving i form av kurs og sertifiseringer. Denne valgfriheten setter våre ansatte stor pris på, forklarer Heidi Gulli.

En fantastisk start

Marianne Pettersen har nå vært ansatt som Data Engineer i Sopra Steria i snart ett år, og jobber med dataanalyse, maskinlæring og utvikling.

– Det har vært en fantastisk start på arbeidslivet, og jeg stortrives med arbeidsoppgavene. Samtidig er jeg interessert i flere programmeringsspråk og teknologier, noe jeg får mulighet til å videreutvikle gjennom interne kurs og fagarrangementer, forteller hun.

Marianne er med i fem faggrupper og mer enn ti sosiale grupper i Sopra Steria. – Større selskap betyr flere mennesker, som igjen betyr et myldrer av ulike interesser og lidenskaper. Her finner du alt fra ukentlige treningsøkter i yoga, løping og e-sport, sporadiske events som karaoke og kinokvelder, til communities som LHBT+, Investing & Trading og Women at Sopra Steria. Det er et fantastisk tilbud som beriker hverdagen min.

Det ble en lykkelig slutt og en god start for Marianne. Hun vet samtidig at mange nyutdannede nå skal ut i et vanskelig marked.

– Skulle du være uheldig å bli permittert, så hold motet oppe. Husk at det ikke har noe med deg som kandidat å gjøre, du var god nok til å bli ansatt i utgangspunktet – og du er god nok til å finne nye muligheter. Så bruk nettverket ditt, gjør research på aktuelle selskaper og søk på alle stillinger du er nysgjerrig på. Med målrettet innsats, ender du opp et sted du vil trives – som jeg gjorde, avslutter Marianne Pettersen.

image: Ble permittert før oppstart – én samtale endret alt

Som utvikler her blir du en del av bransjens bredeste og største miljø for teknologer. Med kontorer over hele landet, har medarbeiderne mulighet til å jobbe med et variert næringsliv, i større eller mindre team, med spennende faglige muligheter.

Les mer om Sopra Steria og hvordan det er å jobbe som utvikler der.