Vil ikke ansette selvlærte utviklere

Mens lynkurs og nettstudier florerer, foretrekker norsk bransje utdannede utviklere. Det kan snart endre seg.

Bør man bare skippe studentlivet? Se på Youtube-videoer eller ta nettkurs i stedet for bachelor? Nei – ikke ennå, i alle fall. Her fra dagen@ifi i fjor, hvor studenter på Universitetet i Oslo møter et næringsliv som hungrer etter utviklere. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Bør man bare skippe studentlivet? Se på Youtube-videoer eller ta nettkurs i stedet for bachelor? Nei – ikke ennå, i alle fall. Her fra dagen@ifi i fjor, hvor studenter på Universitetet i Oslo møter et næringsliv som hungrer etter utviklere. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

«Jeg er blitt forelagt mange CV-er gjennom min karrière. Det ble etterhvert for mye av en rutine. Utdanning, verv, karakterer... Var formalkravene på plass?» skriver Rune Bjerke, direktør i DNB, på LinkedIn.

«Det var en approach som for lengst er utdatert».

Bjerke, som leder Norges desidert største bank, forteller at han har blitt mer opptatt av det han kaller «tilpasset streetsmartness»: Folk som ikke nødvendigvis har en formell utdannelse, men som kan det han trenger at de skal kunne.

Han er langt fra alene om å tenke slik. Google understreker at de ikke krever noen utdanning når de ansetter, VG kjører saker på kode-bootcamps som lover jobb etter bare 12 uker og kode24 forteller om folk som dropper ut av videregående for å bli utvikler.

Men har det virkelig blitt slik, også her i Norge, at man ikke lenger trenger formelle utvikler-utdannelser?

Fortsatt vanlig krav

Over halvparten av de 30 jobbannonsene som er live på kode24 i skrivende stund nevner formell utdannelse på en eller annen måte. Noen krever det, andre foretrekker det.

Direktør Tor Daneshmand i First Engineers.
Direktør Tor Daneshmand i First Engineers. Vis mer

- Er det fortsatt vanlig at selskaper krever formell utdannelse når de ansetter utviklere?

- Det er forholdsvis vanlig, forteller direktør Tor Daneshmand i First Engineers, som lever av å blant annet skaffe nye utviklere til norske selskaper.

- Men vi ser at det blir oftere satt som et «nice to have», snarere enn et «need to have», sier Daneshmand til kode24.

Mads Wildhagen, markedssjef i Academic Work, forteller det samme: Normen er at selskaper krever formell utdannelse, men at det er i ferd med å snu.

- Hvor ofte opplever dere at utviklere uten formell utdannelse får seg jobb?

- Unntaksvis. Men vi ser at det oftere og oftere går. Flere kunder i dag, sammenliknet med tidligere, er åpne for å treffe kandidater med andre typer bakgrunner, sier Wildhagen til kode24.

«Majoriteten av de vi ansetter har en mastergrad.» Jørn Ola Birkeland, Bekk

To ansettelser på to år

Én ting er jobbannonser, festtaler og LinkedIn-innlegg – noe annet er hvem som faktisk får seg jobb. Og en av dem som ansetter massevis av utviklere, er giganten Capgemini. Der holder det ikke å ha lært seg koding via Youtube eller 12-ukerskurs.

- Vi har et krav om formell utdannelse hos alle vi ansetter. Minimum en bachelorgrad eller tilsvarende, forteller rekrutteringssjef Beate Nesheim i Capgemini til kode24.

Også hos mindre selskaper ser det ut til at utdannelse fortsatt trumfer det meste.

- Majoriteten av de vi ansetter har en mastergrad, og det er ingen tvil om at kunnskapen man tilegner seg gjennom en flerårig utdanning gir et verdifullt grunnlag for å bli en rå utvikler, sier teknologileder Jørn Ola Birkeland i Bekk, men påpeker:

- Når det er sagt hender det vi blir kjent med folk, som gjennom flere års lidenskap for programmering har tilegnet seg en solid erfaring som matcher bra med vårt fagmiljø. De siste to årene har vi ansatt to slike erfarne utviklere.

Lover jobb likevel

Den norske IT-bransjen ser altså ut til å fortsatt foretrekke formelle utdannelser. Det stopper ikke en hel bransje fra å love raske veier til utviklerjobber.

Teknologileder Jørn Ola Birkeland i Bekk.
Teknologileder Jørn Ola Birkeland i Bekk. Vis mer

Giganten Treehouse lover nærmest jobb etter deres Techdegree-nettstudier. Og Academic Work har her i Norge lansert sitt 12 uker lange kurs i C# og .NET. Fordi de faktisk sitter på begge sider av bordet, garanterer de kandidatene en eller annen form for jobb etter kurset.

Men igjen: Flere er skeptiske.

- Nettkurs er en fin måte å holde seg oppdatert og utvide kompetansen sin på. Men et 12 ukers kurs vil aldri kunne gi den dybdekunnskapen og grunnleggende forståelsen som en flerårig utdanning gir, mener Birkeland i Bekk.

Og han får støtte av Nesheim i Capgemini.

- Om noen spør deg om de bør ta formell utdannelse eller heller prøve andre kanaler for å bli utvikler; hva ville du anbefalt?

- Formell utdannelse. Det vil være en fordel, også senere i karrieren, svarer Nesheim.

«Det vil nok fortsatt være et fokus og behov for formell utdannelse.» Beate Nesheim, Capgemini

Tror kravet forsvinner

Samtidig som mange sier at utdannelse trumfer det meste, har bransjen vår en nærmest kriseaktig mangel på folk. Da ligger det i kortene at man vil bli mer åpne for utviklere med andre bakgrunner enn klassiske universitet- eller høyskoleutdannelser.

Rekrutteringssjef Beate Nesheim i Capgemini.
Rekrutteringssjef Beate Nesheim i Capgemini. Vis mer

- Vi tror krav om utdannelse kommer til å falle bort. Dette er en trend vi ser i USA, hvor Apple og Google allerede har fjernet utdannelseskrav, sier Daneshmand i First Engineers.

- Dette er allerede i full blomstring, nikker Wildhagen i Academic Work.

- Selv Google har endret sin rekrutteringsmetodikk, Evry har omvendte intervjuer og DNB ved Bjerke stiller spørsmål ved CV og formal kompetanse. Det er nok snarere Norge og Norden som henger etter på hvordan vi kan tette kompetansegapet.

Til og med Nesheim i Capgemini, som altså krever formell utdanning, tror ting vil skje framover.

- Det vil nok fortsatt være et fokus og behov for formell utdannelse, men det vil nok også opprettes flere alternative veier, sier hun til kode24.

- Vi har tro på det som Rune Bjerke skrev på LinkedIn angående samme tema: «Vi trenger absolutt formalkompetanse også! Vi trenger bredden, forskerne og fordypelsen. Vi trenger samspill mellom tradisjonell og utradisjonell kompetanse».