I hele sommer byr kode24-timen på sommer-kodequiz:
Jørgen og Ole Petter tar med seg fem spørsmål hver inn inn i studio hver uke for å quizze hverandre, og deg – om du befinner deg i bilen på vei til Danmark, på stranda eller kontoret, alene eller sammen med familien, venner eller fiender.
Temaene spenner fra beinhard programmering til rariteter innen teknologi og datahistorie, og håpet er at både du som leser dette og de som aldri ville funnet på å lese kode24 finner minst ett spørsmål de i det minste kan tippe på.
Ukas episode av kode24-timens sommer-kodequiz finner du ved å søke opp "kode24-timen" i podcast-spilleren din, eller her:
Og alle spørsmålene fra episoden finner du her:
Ole Petters spørsmål:
- Vi har hatt mange it-fiaskoer i Norge. Sist ut var helseplattformen, like etter kom Tomsconsult sitt Helseplattform Grenland Express, helseplage.no, som ble hacka sist påske, og i siste lita redda av kode24s lesere. Og våre eldre lyttere husker sikkert Flexus, som skulle bli Oslos nye billettsystem på kollektivtransport, men ble, nettopp, en fiasko. Så stor var fiaskoen, at Flexus også ble temaet for reklamevideoen til javazone 2009. I den nå legendariske videoen møter vi konsulenten Ragnar Hoff, som jobba så godt han kunne på Flexus. Men:
Hvem spilte karakteren Ragnar Hoff i Javazone-reklamen i 2009?
BONUS: Hva het karakteren den samme skuespilleren spilte i den ANDRE Javazone-reklamen det året? Han var en sikkerhetsbevisst driftsansvarlig på en bedrift han “ikke var interessert i å si navnet på”. - Vi holder oss i Java-verdenen, som i forrige spørsmål, fordi er det noe norske utviklere er opptatt av om dagen, ja så er det i alle fall IKKE Java. Men det stopper ikke meg. Når du skal lage en ny variabel i JavaSCRIPT, trenger du ikke bry deg med typer og sånt, det er jo mye av grunnen til at idioter som meg elsker javascript, og at proffe folk som deg hater javascript. Men å lage en ny variabel i Java, ja det er noe mer involvert. Og det jeg lurer på her, er:
Hvis du vil ha en variabel for å lagre hvor mange hele episoder av kode24-timen du har hørt på den siste måneden, hvilket nøkkelord hadde du brukt da? - Vi har begge hatt den store glede og ære å både høre på og møte Håkon Wium Lie. Han er nå eplebonde og Resett-investor, eller noe sånt, men er kjent for noe enda kulere, også: Finne opp CSS. Han foreslå først sine kaskaderende stilark i oktober 1994, og selv om han var langt fra alene om å foreslå et språk for å sminke grisen, altså HTML, var det hans forslag som vant fram, og brukes den dag i dag. Senere begynte han å jobbe i den norske nettleseren Opra, men det var ikke her han jobba da han skapte CSS. Da jobba han et helt annet sted, et helt annet sted i verden, sammen med sjølvaste Word Wide Web-oppfinner Tim Berners Lee. Og spørsmålet blir:
Hvor jobba Wium Lie da han fant opp CSS? - Vercel er et kjent selskap for de fleste norske utviklere, i alle fall av den hippe typen, som Jørgen. Vercel er ifølge Wikipedia et “cloud plattform as a service company”, og hipsterutviklere som hater devops, som Jørgen, har nå sørga for at Vercel er et selskap verdsatt til over 3 milliarder dollar. Men Vercel har ikke alltid hett Vercel! Neida, så:
Hva het Vercel fram til 2020? - “Når gullrushet kommer, skal du ikke grave gull, men selge spader” tror jeg en klok mann, eller kvinne, sa en gang, kanskje i forbindelse med et gullrush. Og i våre dager er det beste eksempelet Nvidia, som selger brikkene hele AI-revolusjonen kjører på. Tidligere i sommer kunne kode24 melde at Nvidia tok over Apples plassering som verdens nest mest verdifulle selskap, og et par uker senere kunne vi melde at de tok over Microsofts plassering som verdens MEST verdifulle selskap. Nvidia er nummer en. Og bak rattet står Jensen Huang, en av grunnleggerne og nå Nvidias CEO, og ifølge et spekulativt nyhetsbrev jeg skrev, tjommi med norges digitaliseringsminsiter Karianne Tung. Og det jeg lurer på, er:
Hvilket land ble Nvidia-direktør Jensen Huang født i?
Jørgens spørsmål:
- Vi skal til et land som har et litt merkelig forhold til open source. For dem er det først og fremst en mekanisme for å slippe å være avhengig av programvare fra englobal stormakt. Det begynte på tidlig 2000-tallet da staten bestemte seg for at de skulle satse på Linux for å komme seg bort fra WIndows, senere la Android-operativsystemet veien for en enda bredere utnyttelse av Linux og etablert en stor open source kultur i landet. Staten har senere støttet en åpen skyarkitektur som heter OpenStack. En undersøkelse viste at 87,4 prosent av tech-selskap i landet bruker open source programvare.
Hva heter landet? - Vi skal til et selskap som ble etablert en en gruppe entusiaster innenfor datatilbehør i 2017. Deres første produkt hadde modellnavnet K1, og ble først introdusert som et kickstarter-prosjekt. I motsetning til mange andre produkter i kategorien fikk de oppmerksomhet fordi de støttet MacOS og var trådløse. Selskapet har senere utvidet med en Q series, en V serie og en S Serie.
Hva heter selskapet? - Shell script et et lite dataprogram som er deisgnet for å kunne kjøres fra kommandolinjen i et Unix shell, slik som BASH i Linux og ZSH eller SEASHELL PÅ macOS. Shell script brukes hovedsakelig til å automatisere oppgaver og har ikke avanserte konsepter som klasser, error handling og moduler. De de derimot har er støtte for kommentarer som ikke blir tolket av script-motoren.
Hvilke eller hvilket tegn brukes for å lage en kommentar i bash? - GraphQL et språk som først og fremst brukes for å gjøre forespørseler til API-er. Konseptet er at man skal tilrette for at en klient kan spørre om nøyaktig den dataen den trenger fra et API, uten å gjøre flere forespørsele Det ble utviklet av firmaet vi skal frem til i 2012, og gjort open source i 2015. I perioden før 2012 hadde de allerede slitt med at API-ene deres ikke returnerte all data som trengtes per bruker, spesielt i iOS-appen deres. i 2013 slapp de første versjon av appen som bruker GraphQL, samtidig som et annet språk var på full fremmarsj et annet sted i selskapet.
Hva heter selskapet? - Siden 2007 har Facebook holdt en årlige utviklerkonferanse, som alltid har startet med en keynote fra sjefen deres og grunnlegger Mark Zuckerberg. Social Graph, nye facebook-profiler, facebook connect som lar deg bruke facebook som login på andre sider, like-knapper på mobil er bare noen av eksemplene på ting som Mark har annonsert fra scenen.
Hva heter konferansen?
Bonus: Konferansen har et tall i seg som er en referanse til antall timer en spesifikk aktivitet for ansatte og spesielt utviklere pleide å vare hos facebook. Hva er den aktiviteten?